Sisustuksen keväässä korostetaan yksilöllisyyttä ja lämpöistä tunnelmaa

Turkulaisen Pikkutalon elämää -sisustusbloggaaja Sanna Tuomen (http://pikkutalo.blogspot.fi/) taidonnäyte kevään sisustustrendeistä. Kuva: Sanna Tuomi/Pikkutalon elämää.

Väriterapiaa: suomalainen kaipaa värejä harmaan talven ja valkoisten sisustusvuosien jälkeen.

SISUSTUS. Kevät on Pikkutalon elämää -sisustusblogin takaa löytyvän itäturkulaisen Sanna Tuomen mukaan kekseliäintä aikaa sisustamisessa.

Lisääntyvä valo herättää talviunesta ja antaa virtaa vielä työpäivän jälkeenkin katsella kotia ”sillä silmällä”.

Raisiolaisen sisustusliike Marickenin sisustusarkkitehti Lise-Mari Hautala painottaa, että sisustuksessa mennään asukkaan ehdoilla.

Kodin tärkein tehtävä on toimia rauhan tyyssijana asukkailleen. Kotoa haetaan niin viihtyvyyttä kuin hyvinvointiakin. Valaistuksella on myös oma tärkeä roolinsa.

Paraislaisen Tre Små Rum -sisustusliikkeen yrittäjä Mi Ruokolahti rohkaisee niin ikään luottamaan omaan tyyliin trendeistä huolimatta.

Tärkeintä on, että itse viihtyy kodissaan. Väreillä ja sävyillä on hauska leikitellä ja tuoda vaihtelevuutta sisustukseen. Kauden trendejä voi ripotella kotiin pienin yksityiskohdin; sisustustyynyin, kasvein tai maalein.

Valojen ja värien ilottelua

Kevät tuo tullessaan hyvin tummia sävyjä ja vahvoja kuoseja, mikä voi alkuun tuntua perinteiseen pohjoismaalaiseen sisustustyyliin hieman epätavalliselta.

Meissä suomalaisissakin on kuitenkin herännyt monen valkoisen sisustusvuoden jälkeen kaipuu käyttää värejä ja voimakkaampia sävyjä. Tänä keväänä näkyy seinäväreinä tummaa, lähes mustikansinistä sekä sellaista koulun liitutaulun sävyistä harmahtavan vihreää. Ne toimivatkin tehokkaasti yhdessä esimerkiksi mustan, harmaan ja valkoisen kanssa, Sanna Tuomi sanoo.

Tummat sävyt sietävät rinnalleen voimakkaita kuoseja.

Uskon että geometrisyyden kaveriksi nousee tänä vuonna isot, hallitsevat kukkakuosit. Muutenkin muodissa oleva peikonlehti lainaa ääriviivansa myös kankaisiin, Tuomi lisää.

Kesän lähestyessä auringonvalon lisääntymisen mukana värit hiljalleen haalistuvat ja saavat tutumpia pastellisävyjä.

Materiaaleista huokuu luonto

Luonnonsävyjen rinnalla nähdään värikkäämpää ja rouheampaa pellavaa.

Pellavassa on nyt monesti juuttia mukana. Niin värit kuin pinnat ja struktuurit henkivät keskieurooppalaista tyyliä, Mi Ruokolahti esittelee.

Villaiset matot ovat myös yleistymässä. Materiaalivalinnoissa otetaan huomioon visuaalisuuden lisäksi arjen sujuvuus.

Ekologisuus ja luonnonmukaisuus toistuvat materiaaleissa. Eri materiaalien sekoittelu luo kotiin autenttista ja yksilöllistä tunnelmaa, Marickenin Sharon Tuomes toteaa.

Kupari, messinki ja betoni ovat in – myös maalattu metalli tekee tuloaan.

Maaleissa harmonisia sävyjä

Tre Små Rum -liikkeen Ruokolahti kertoo esimerkkinä vesiliukoisista kalkkimaaleista, joilla on helppo uusia pintojen ilmettä.

Kalkkimaalit tarttuvat hyvin pintaan kuin pintaan; muoviin, kankaaseen, metalliin, lasiin ja puuhun, ja lopputulos on luonnollinen, elävä ja hengittävä, Ruokolahti esittelee.

Marickenin Lise-Mari Hautalan mukaan maalattujen pintojen lopputulos on luonnollinen, elävä ja hengittävä. Maalit tarjoavat mattapintaisia murrettuja sävyjä.

Tehosteseiniä ei juuri enää näy, vaan kaikki seinät päällystetään samalla tapetilla tai maalilla, jatkaa Hautala.

Vihersisustamisella eloa kotiin

Kasveilla sisustaminen on edelleen suosittua ja tärkeä osa sisustussuunnittelua. Koti saa puhjeta kukkaan runsain istutuksin ja värein. Peikonlehti on paitsi näyttävä myös helppo kasvatettava. Vieläkin uudempi juttu tälle keväälle on vanhassa lasipullossa kukkivat magnolian oksat.

Viherkasvit asetellaan ryhmittäin esimerkiksi eteistä elävöittämään selkeiksi kokonaisuuksiksi.

Silkkikasvit ovat suosittuja helppohoitoisuutensa, kestävyytensä ja nykyisin aidonnäköisyytensä ansiosta, Lise-Mari Hautala kertoo.

DIY pitää kustannukset matalina

Kodin sisustusta voi päivittää hyvinkin pienin hankinnoin tai tehdä itse (DIY = Do It Yourself).

Viherkasveilla tai vaikkapa nipulla kirsikkapuun oksia maljakossa puhkeamassa kukkaan voi tehdä ihmeitä. Keittiöön on helppo tuoda kevät sisään asettamalla yrttiruukullinen minttua ikkunalaudalle tai ostamalla kimpun valkoisia tulppaaneja, joiden joukkoon sujauttaa muutaman eukalyptuksen oksan, vinkkaa Sanna Tuomi.

Uusien tyynyjen ja siinä samalla vaikka maton hankinta tuo vuodenaikoihin vaihtelua.

Ajatus jatkaa matkaansa ja pian on huonekalujen paikkaa vaihdettu, verhot ommeltu ja uusi nojatuolin päällinen on hankintalistalla. Purkki maalia on tehokas tapa muuttaa koko huoneen luonne pienin kustannuksin, Tuomi ideoi.

Katariina Mäkinen-Önsoy