Paimion Hakalle kuuluu hyvää: Seura ylsi hopealle 19.3. järjestämässään Viking Line Cupissa, sai kolme uutta kunniajäsentä, uuden kummijoukkueen Tepsistä ja kunnialaatan seuran perustamisesta Tillintuvan seinään.

JALKAPALLO. Paimion Haka järjesti lauantaina 19. maaliskuuta Viking Line Cupin kotikentällään Soikalla. Turnaus päättyi viime vuoden tapaan Uudenmaan Kolmosessa pelaavan SexyPöxyjen voittoon. Finaalissa PaiHa kaatui lukemin 0–3.

Kolmannesta sijasta pelanneet Loimaan Palloseura ja Raisio Futis jäivät varsinaisen peliajan jälkeen tasalukemiin 1–1. Pronssi lähti lopulta LoPSin matkaan rangaistuspotkukilpailun seurauksena maalein 3–2. Viimeiset sijat ratkaistiin Vitosen SC Wolvesin ja Mynämäen Pallon välillä. Paraislaiset veivät pelin lukemin 0–6 onnistuttuaan latomaan viisi maalia ensimmäisen vartin aikana.

Viking Line Cupissa PaiHan 2–0-maalin RaiFua vastaan teki vapaapotkusta Lauri Leino.
Viking Line Cupissa PaiHan 2–0-maalin RaiFua vastaan teki vapaapotkusta Lauri Leino.

Kolme uutta kunniajäsentä

PaiHaan saatiin samana lauantaina kolme uutta kunniajäsentä, jotka ovat Timo Haltia, Tauno Laaksonen ja Juhani Virta.

Nyt 68-vuotias Timo Haltia oli 8-vuotias, kun Paimion Haka perustettiin vuonna 1955. Hän oli yksi Hakan ensimmäisistä pelaajista.

– Junioriajoilta muistan, kuinka kuljimme pelireissuille aina Kemiöön asti kuorma-auton lavalla – jopa räntäsateessa. Ja kerran Perniössä jouduimme ennen pelin alkua ajamaan nurmikentältä 15 lehmää, jotta pääsimme pelaamaan. Kansakouluaikana vietimme nykyisen tekonurmen paikalla olleella hiekkakentällä kaiken aikamme ja jos tuli jano, niin polvistuimme vain juomaan kentän laidalla olleesta ojasta. Vesi oli silloin todella kirkasta, muistelee Haltia.

Haltia pelasi ja valmensi Hakassa aina viime kesään asti, kunnes sairastelu esti kentälle pääsyn. Edelleen hän on mukana seuran toiminnassa muun muassa pyörittämällä kioskitoimintaa.

– Tuntuu loistavalta saada kunniajäsenyys. Olen siitä todella ylpeä, kommentoi Haltia.

PaiHan uudet kunniajäsenet Tauno Laaksonen (vas.) ja Timo Haltia poseeraavat kukitettuina Tillintuvalla 19.3. Kuvasta puuttuu kolmannen kunniajäsenyyden saanut Juhani Virta.
PaiHan uudet kunniajäsenet Tauno Laaksonen (vas.) ja Timo Haltia poseeraavat kukitettuina Tillintuvalla 19.3. Kuvasta puuttuu kolmannen kunniajäsenyyden saanut Juhani Virta.

Tässä talossa perustettiin PaiHa

Soini Santala paljasti Tillintuvan seinään kiinnitetyn kunnialaatan siirtämällä edestä pelipaitansa vuodelta 1963.
Soini Santala paljasti Tillintuvan seinään kiinnitetyn kunnialaatan siirtämällä edestä pelipaitansa vuodelta 1963.

19.3. paljastettiin myös Tillintuvan seinään kiinnitetty kunnialaatta, jossa lukee: Tässä talossa perustettiin Paimion Haka ry 27.3.1955. Laatan paljasti idean isä Soini Santala nappaamalla pois laattaa peittäneen Hakan pelipaitansa vuodelta 1963. Laatan hankki Paimion Hakan Tuki ry, joka perustettiin vuonna 2011, kun vanhat aktiivit siirtyivät syrjään seuran hallituspaikoilta.

– Haluamme Tuki ry:n kanssa pitää yllä seurahenkeä ja tarkoitus on myös tukea vähävaraisia pelaajia, jotta kaikilla olisi mahdollisuus päästä pelaamaan, kertoo Santala.

Kunnialaatan paljastustilaisuudessa puheen piti Tuki ry:n puheenjohtaja Jari Tranberg.

– 27.3.1955 Paimion Hakan perustamiskokouksessa Tillintuvalla oli 20 henkilöä, joista kolme oli onneksi täysi-ikäisiä, joten seura pystyttiin rekisteröimään. Suuri unelma seurasta oli saanut alkunsa. Vuoden 1955 jäsenmaksuluettelosta löytyy 49 nimeä, sanoo Tranberg. Heistä kaksi oli lauantaina paikalla: Timo Haltia ja Tauno Laaksonen.

Alkuvuosinaan PaiHa ei rahassa kylpenyt. Pelipaidat jäivät maksamatta ja maaliksi kelpasi kaksi koivua. PaiHa pääsi heti ensimmäisen ottelunsa jälkeen jopa Helsingin Sanomiin, kun hävisi Pyrkivää vastaan pelatun ottelun 33–0, mikä on edelleen PaiHan suurin tappio.

TPS:n naiset PaiHan T05-joukkueen kummeiksi

PaiHan 2005-syntyneet tytöt ovat saaneet TPS:n naisten edustusjoukkueen kummitiimikseen. Joukkueet kohtasivat Paimiossa 15.3. kun tepsiläiset tulivat pitämään treenit kummitytöilleen. Mukana oli neljä pelaajaa: Ria Öling, Veronica Timlin, Inkeri Niemi ja Roosa Hurmerinta.

Helmiina ja Kari Löytönen.
Helmiina ja Kari Löytönen.

10-vuotias Helmiina Löytönen oli tyytyväinen yhteisiin treeneihin. Hän pelaa itse maalissa ja sai kullan arvoisia vinkkejä TPS:n maalivahdilta Inkeri Niemeltä.

– Hän neuvoi, miten pystyn pysymään matalana ja tulemaan vastaan, kertoo Löytönen, joka toivoisi saavansa Niemestä oman kummipelaajan.

Kaikille tytöille nimetään oma vastuu kummi vielä kauden kuluessa. Kesällä tytöt tapaavat omaa kummipelaajaansa kerran kuukaudessa.

– Tarkoitus on, että kummipelaajat ohjaavat ja auttavat henkilökohtaisessa treenissä. TPS:n pelaajat ovat tytöille esikuvia ja heidän vierailunsa antoi selvästi paljon buustia treenaamiseen, kertoo T05-joukkueen valmentaja Kari Löytönen.

Jatkossa PaiHan tytöt tulevat saattamaan tepsiläisiä peleihin ja toimimaan heidän pallotyttöinä. Tepsin naiset tulevat pelaamaan Paimiossa myös yhden liigaottelunsa 13.8.

Tepsiläiset ja paihalaiset yhteiskuvassa 15.3. Kuva: Tero Rauhanen.
Tepsiläiset ja paihalaiset yhteiskuvassa 15.3. Kuva: Tero Rauhanen.

Janica Vilen