JÄÄKIEKKO. Paimiolainen Teemu Lämsä (s.1996) pelaa jääkiekon SM-liigaa TPS:n riveissä. Lapsena hän kävi paljon isänsä ja veljensä kanssa katsomassa Tuton ja Tepsin pelejä.

– Katsomosta käsin peli näytti niin hienolta, etten voinut kuvitellakaan, että joskus pelaisin itse SM-liigassa, muistelee Lämsä. Nyt hän kuitenkin elää ja pelaa unelmaansa, vastailee faniposteihin ja treenaa täysillä. Ensimmäisen nimmarinsa hän kirjoitti ollessaan alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa.

Lämsä on TPS:n joukkueen nuorin pelaaja. Konkareiden joukossa hän on tottunut saamaan vanhemmilta pelaajilta vinkkejä.

– He tulevat välillä neuvomaan pelillisissä asioissa ja esimerkiksi kehon huoltoon liittyvissä jutuissa, Lämsä kertoo.

Valmentaja Ari-Pekka Selin on Lämsän mukaan vaativa.

– Hän löytää jokaisen pelaajan vahvuudet ja antaa niille tilaa. Hyvä koutsi, kommentoi Lämsä.

Lämsän suurin saavutus jääkiekon saralla on viime kevään A-nuorten Suomen mestaruus. Tepsissä hän pelaa sekä sentterinä että laiturina 3. ja 4. ketjuissa. Erityisesti häntä kiitellään hyvistä laukauksista, kahden suunnan pelaamisesta ja ison koon mukanaan tuomista eduista.

– Kehitettävää olisi luistelussa ja röyhkeydessä sekä kiekossa pysymisessä. Vaatimustaso on Tepsissä korkea, aina pitää olla keskittynyt. Jokaisessa pelissä ja treenissä täytyy olla täysi fokus, hän pohtii omaa pelaamistaan.

Lämsällä ei ole muistikuvia ajasta ennen jääkiekkoa, sillä hän pääsi jäälle jo 3-vuotiaana.

– Sen kyllä muistan, kun opin luistelemaan isä–poika-luistelussa, kertoo Lämsä. Tuto valikoitui hänen ensimmäiseksi joukkueekseen, koska isovelikin pelasi siellä. Lämsä siirtyi Tutosta Tepsiin B-junnuikäisenä, kun hän alkoi haaveilla liigapeleistä, ja nyt hänellä on käynnissä jo neljäs kausi Tepsin paidassa.

Peruskoulun Lämsä kävi Paimiossa ja lukion Kerttulissa.

– Ensi kesä treenataan täysillä ja 2017 kesäksi pyrin armeijan urheilukouluun. Armeijan jälkeen haen opiskelemaan, Lämsä kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Pitkällä tähtäimellä hän haaveilee NHL:stä, mutta sitä ennen hän toivoo pystyvänsä vakiinnuttamaan paikkansa liigassa ja saavansa joukkueessa parempaa roolia.

Hänen lapsuuden idolinsa jääkiekossa on Saku Koivu.

– Edelleen seuraan monia NHL-pelaajia erityisesti Montrealista ja yritän ottaa mallia, hän kertoo.

TPS kohtaa seuraavaksi SM-liigan neljännesfinaaleissa hallitsevan mestarin Oulun Kärpät. Ensimmäinen ottelu pelataan Oulussa, ja HK Areenalla playoffit käynnistyvät lauantaina 19. maaliskuuta.

– Joukkueen arvojen mukaisesti mennään. Ollaan alusta asti hereillä, ei peruutella, ei luovuteta ja keskitytään olennaiseen, Lämsä lupaa.

Kausi on ollut Lämsälle mieluinen jo siksi, että fanikatsomot ovat olleet täysiä. Se motivoi häntä tekemään parhaansa kaukalossa.

Janica Vilen