KIRJALLISUUS. Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipisteen järjestämä Mysteeriavain-kirjoituskilpailu on ratkennut. 5.–6.-luokkalaisten sarjan voittaja on kuudesluokkalainen Tuuli Syvänen Hanhijoen koulusta Paimiosta. Hän kirjoittaa lukuhaluttomasta tytöstä, joka voittaa vastahakoisuutensa ja löytää kirjoista aivan uuden maailman.

Yläasteen sarjan voittaa kahdeksasluokkalainen Sofia Henriksson Piispanlähteen koulusta Kaarinasta. Hän kertoo kirjoituksessaan Salla Simukan Lumikki-trilogian Lumikki Anderssonista. Hän tiivistää yli 500-sivuisen kirjasarjan päähenkilön:

– Vahva, itsenäinen, neuvokas, synkkä, melankolinen, kaunis, samaistuttava, auttavainen, empaattinen ja upein kirjan päähenkilö, jonka olen tavannut, Henriksson toteaa.

Kahdeksasluokkalainen Auri Leino Piispanlähteen koulusta Kaarinasta voitti korkeatasoisen yläkoulusarjan. Auri toteaa Harry Potter -sarjasta:

– Yksikään toinen tarina ei ole saanut minua nauramaan ja itkemään yhtä paljon. Tylypahkalla tulee aina olemaan erityinen paikka sydämessäni. Harry Potter muutti minut. Opin rakastamaan itseäni ja muita. Opin valtavasti typeriä sanoja, kuten huispaus ja surkki. Opin, että onnea löytyy synkimmistäkin asioista, jos vain muistaa sytyttää valon. Opin, että ystävyys ja rakkaus voivat päihittää kaikenlaisen pahan. Opin, että joidenkin asioiden takia kannattaa kuolla, mutta minkään asian takia ei kannata tappaa, Leino kynäilee.

Kirjoituskilpailu järjestettiin 7–15-vuotiaille varsinaissuomalaisille lapsille ja nuorille Kirjan vuoden 2015 kunniaksi. Kilpailussa etsittiin unohtumatonta kirjan sankaria. Tekstin muoto saattoi olla esimerkiksi tarina, kirje, sarjakuva, ajatelma, räppi, minidekkari, päiväkirjan lehti, essee tai kirja-arvostelu. Kisaan tuli parisataa tasokasta kirjoitusta. Yksi sankari nousi lasten ja nuorten kirjoituksissa ylitse muiden: Harry Potter! Myös monet kotimaiset teokset pärjäsivät unohtumattomien sankareiden kisassa hyvin.

Lisäksi kilpailussa jaetaan kunniamainintoja, joista suurin osa tuli Lietoon ja Littoisiin: Neljäsluokkalainen Elsa Kulta Tarvasjoen koulusta Liedosta kirjoittaa Reeta Aarnion fantasiaromaanien innostamana kauhukäytävästä ja salaisesta huvimajasta.

Neljäsluokkalaiset Ella Rautio, Liina Metsämäki ja Nelly Ojala sekä kolmasluokkalaiset Sohvi Saviniemi ja Lumia Nevanpää Littoisten koulusta Liedosta kirjoittavat Candylandista, Heinähatusta ja Vilttitossusta, Hercule Poirotista ja Narniasta.

Kuudesluokkalainen Aliisa Kulta Tarvasjoen koulusta Liedosta kirjoittaa Hazel Grace Lancasterista, jonka elämään voi syventyä John Greenin kirjassa Tähtiin kirjoitettu virhe.

Palkintona jaetaan Mysteeriavaimet sarjojen voittajille sekä lisäksi lukuisia kirjapalkintoja. Sarjojen voittajat ja yläkoulun sarjan palkitut pääsevät ystäviensä tai vanhempiensa kanssa palkintoillalliselle lasten- ja nuortenkirjailijoiden Hannu Hirvosen, Kari Levolalan, ja Tittamari Marttisen seuraan Sergio´s-ravintolaan tiistaina 8. maaliskuuta. Lisäksi Littoisten koulu, jonka oppilaille jaetaan useita kunniamainintoja, saa yllätyspalkinnoksi kirjailijavierailun koko koululle (arvo n. 1000 euroa).