Liedossa kuullaan 17.3. luento 300-vuotiaasta Pietari Kalmista

HISTORIA. Yleisöluento Pietari Kalm 300 vuotta – Kalmin kasvit puutarhassamme järjestetään torstaina 17. maaliskuuta kello 18 Liedon Vanhalinnan kartanoravintolassa. Suomalaiset tutkimusmatkailijat ovat jääneet suurten eurooppalaisten löytöretkeilijöiden ja tutkimusmatkailijoiden kuten Kolumbus ja Polo varjoon, vaikka aivan suotta.

Turun yliopiston kasvitieteen dosentin Terttu Lempiäisen yleisöluennolla kuullaan yhden suomalaisen tutkimusmatkailijan Pietari Kalmin matkasta Amerikkaan ja hänen sieltä tuomistaan kasveista, jotka yhä tänäkin päivänä ilahduttavat meitä puutarhoissamme.

Pietari Kalmin syntymästä on kulunut tänä vuonna 300 vuotta. Kalm oli suomalainen kasvitieteilijä, tutkimusmatkailija ja pappi. Hän oli Carl von Linnén oppilas. Lokakuussa 1747 hän lähti 3,5 vuotta kestävälle tutkimusmatkalle Amerikkaan. Matkallaan hän keräsi kasvinäytteitä ja siemeniä, joita hän kotiin palattuaan koitti kasvattaa Hirvensalon Sipsalossa ja Turun kasvitieteellisessä puutarhassa, joka tuolloin sijaitsi nykyisen Sibelius-museon tontilla.

Kalm toimi myös Turun akatemian ensimmäisen talousopin professorina ja akatemian rehtorina. Hänet vihittiin papiksi vuonna 1757 ja hän toimi Piikkiön ja Maarian seurakunnan kirkkoherrana. Kalm kuoli marraskuussa 1779.

Yleisöluennon järjestää Vanhalinnan museon ystävät ry. yhteistyössä Vanhalinnan kanssa.