Muistojen harmonikkakonsertti kokoaa yhteen rakkaimmat kappaleet yli 30 vuoden ajalta

Jorma Numminen (vas.), Erkki Tirkkonen, Seppo Mäkinen ja Matti Lepänhaara odottavat jo sunnuntain konserttia. Lepänhaara myös juontaa konsertin.

MUSIIKKI. Raision Harmonikkakerhon sunnuntaina 20. maaliskuuta Raision Martinsalissa pidettävään Muistojen konserttiin on kerätty erilaisia harmonikkakerhon suosikkikappaleita yli 30 vuoden ajalta.

– Mukana on nimenomaan rakastetuimpia kappaleita, joita yleisö haluaa kuulla, kertovat Seutusanomien haastatteluun tulleet harmonikkakerhon ohjaaja Jorma Numminen, kerhon historian ensimmäinen ohjaaja Matti Lepänhaara, Seppo Mäkinen ja perustajajäsen Erkki Tirkkonen. Kaikki ovat soittaneet haitaria jo useamman vuosikymmenen.

Numminen on opetellut soittamaan isänsä sota-aikaista harmonikkaa jo pikkulapsena lattialla polvillaan harmonikan takana, kun hän ei vielä edes jaksanut pitää 11-kiloista soitinta sylissään. Nykyään hän on paitsi Raision Harmonikkakerhon ohjaaja myös nuorten hanuristien opettaja.

Harmonikalla on Suomessa jo satojen vuosien perinteet ja harmonikka on tänä aikana kehittynyt yhdeksi kehittyneimmäksi soittimeksi. Konsertti pohjautuu nykyaikaisille standardibassoharmonikoille. Laulusolisteina toimivat harmonikkakerhon nykyiset solistit ja lisäksi kaksi solistia menneiltä vuosilta.

Vuonna 1984 perustetulla harmonikkakerholla on esiintymisiä vuosittain noin 90, mutta suurin osa niistä tehdään pienellä kokoonpanolla muun muassa tansseissa ja muissa tilaisuuksissa. Sunnuntain konsertissa soittaa 15 jäsentä rytmiryhmineen. Suuri joukko mahdollistaa sen, että kappaleita on voitu sovittaa jopa neljään stemmaan. Osa on Nummisen omia ja osa valmiita sovituksia. Lisäksi konsertissa esiintyy harmonikkakerhon pienryhmä sekä vierailevana naapurina Turun Harmonikkakerho.

Numminen ja Mäkinen ovat Maskusta; Lepänhaara ja Tirkkonen Raisiosta. Yhteensä jäseniä on 20, joista suurin osa on raisiolaisia. Naisia on joukossa kaksi ja nuoria harmittavan vähän.

– Harmonikkaa ei enää arvosteta soittimena samalla tavalla kuin vaikka kitaraa. Haitari on niin monipuolinen soitin, että sillä voi soittaa vaikka mitä. Meidän huippuhanuristit opiskelevat Sibeliusakatemiassa. Nuoret eivät silti enää valitse haitaria, kun se ei ole muotisoitin, harmittelee Lepänhaara.

Osaltaan nuorten soitinvalintoja ohjaa myös hinta. Käsityönä tehdyt harmonikat maksavat uusina 10 000, mutta käytettyjä voi löytää 1 000 eurolla.

Konsertin järjestävät Raision Harmonikkakerho ja Raision kaupungin kulttuuritoimi.

Janica Vilen