Kaarina-Teatterin Kurjat pureutuu syvälle ihmisyyteen

Kaarina-Teatterin Kurjissa huikean roolityön tekee 5-vuotias Pinja Vellinki, joka näyttelee Fantinen aviotonta tytärtä Cosettea lapsena. Taustalla Cosetten kasvattityttärekseen ottanut Thénardierin kapakoitsija (Niina Laine). Kuva: Mika Nurmi Photography.

Kaarina-Teatteri:
Kurjat (Les Misérables, ilm. 1862)

Suomennos: J. V. Lehtonen ja Eino Voionmaa

Näytelmädramaturgia ja ohjaus: Minna-Stiina Saaristo-Vellinki

Lavastus: Niina Suvitie ja työryhmä

Puvustus: Anniina Kuula, Kaarina Kopola ja Marja-Leena Venho

Maskeeraus: Marika Torvinen, Enni Huhtala ja Jasmin Malmi

Rekvisiitta: Bea Wilén ja työryhmä

Musiikin sävellys ja sovitus: Jouni Oksala

Valosuunnittelu: Taina Möysä ja Ville Salminen

TEATTERIARVIO. Victor Hugon yli 2000-sivuisessa jättiläisklassikossa Kurjat (Les Misérables) on ollut Kaarina-Teatterin ohjaaja Minna-Stiina Saaristo-Vellingillä tekemistä. Hän nimittäin tiivisti 1800-luvun alun tapahtumiin Ranskassa keskittyvän romaanijärkäleen puhedraamaksi ensimmäistä kertaa Suomessa.

Odotus palkittiin perjantaina 11. maaliskuuta, kun ensi-illan esirippu nostettiin ja kolme ja puolituntinen matka sai alkaa. Tässä eeppisessä tarinassa ei voi välttyä tunteiden kuohuilta. Esitys sisältää kyyneleitä, kuolemaa, moraalisia ongelmia ja oman edun tavoittelua sekä naurua, syntymää, rakkautta ja ystävyyttäkin.

Alkuperäistekstille kunniaa tekevässä sovituksessa tarinan kerroksellisuutta korostetaan sujuvasti eteenpäin soljuvin kohtauksin, jotka toteutetaan limittäin ilman näkyviä vaihtoja. Kohtauksen päähenkilöiden esittäytyessä toisten, valokeilan ulkopuolella olevien, näyttelijöiden puuhat elävöittävät juonenkulkua ja saavat aikaan autenttisen tuntuista vilinää ranskalaisilla toreilla ja kaduilla.

Ennen kaikkea Kaarina-Teatterin Kurjat on hätkähdyttävä ajankuvaus liberalismin alkuvuosia henkivine puvustuksineen, maskeerauksineen, rekvisiittoineen ja lavasteineen. Valaistus tuo tullessaan paitsi maalauksenomaista utuisuutta, myös laajaa ja vaihtelevaa tunteiden ja tunnelmien kirjoa. Yhdessä valaistuksen kanssa lavastus tuo rajallisille näyttämötiloille lisää pinta-alaa kekseliäin ratkaisuin.

Onnittelut Kaarina-Teatterille jälleen hengästyttävän laadukkaasta ohjaus- ja näyttelijätyöstä. Kaarina-Teatteri on niitä harvoja harrastajateattereita, joissa ohjaaja voi tuoda harjoituskauden alkaessa hiomattoman timantin näyttelijäryhmälle ja luottaa siihen, että näyttelijät kyllä hiovat sen valmiiksi.

Kaikkien näyttelijöiden roolityöt pelaavat saumatta yhteen, mutta erityismaininnan mielestäni ansaitsevat lapsinäyttelijät, joista nuorin on vain 5-vuotias. Vakuuttavasti raadolliset roolinsa vetävät myös Pentti Kallio Jean Valjeanina, Merita Seppälä neiti Fantinena sekä Niina Laine ja Kari Rantanen Thénardierin kapakoitsijapariskuntana.

Katariina Mäkinen-Önsoy