KU 24.3. Maskun srkn kuvaMilloin sä jäät äitiyslomalle?”

Sulla on niin ihana masu!” *kourii kaksin käsin vatsaani*

Näitä kahta, todellisessa elämässä tapahtunutta tilannetta yhdistää se, etten ollut raskaana kummankaan tapatumahetkellä. Olin itse työvaatteissa työpaikalla ja kyselijä oli seurakuntalainen. Työkavereilta kysellään samantapaisia kysymyksiä jatkuvasti ja kolmannelta udellaan meidän nuorempien mahdollisista raskauksista. Tällaiset tilanteet ovat ikäisilleni naisille arkipäivää.

On toki luonnollista ja mukavaakin, että tutun työntekijän kuulumisista ollaan kiinnostuneita. Se kertoo välittämisestä ja yhteisöllisyydestä. On kuitenkin tietty näkymätön raja, jonka ylittäminen on epäkohteliasta ja tuntuu ikävältä. Tämä koskee muuten myös ihan lähisukua ja kaikkia meitä ihmisiä. Jokaisella tulisi olla lupa yksityisasioihin. Elämänvaihe, jossa toivotaan omaa lasta, voi olla hyvinkin arka ja kipeä. 10–15% todetuista raskauksista päättyy keskenmenoon ja toisaalta raskauden alkuun saaminen voi vaatia pitkiä ja vaikeita hoitoja. Moni haluaa pitää tiedon raskaudesta itsellään ainakin ensimmäisten kuukausien ajan.

Jokaisen ihmisen tulisi saada valita, mitä henkilökohtaisia asioitaan pitää itsellään. Totta kai ihmisestä tulee löytyä kosketuspintaa ja kaikki ihmisten välinen vuorovaikutus perustuu siihen, että jotakin henkilökohtaista ja aitoa jaetaan. Molemmilla osapuolilla tulisi olla lupa päättää, mitä jakavat ja mitä pitävät itsellään. Aito kiinnostus ja välittäminen toisesta on eri asia kuin nenäkäs juoruilumielessä tehty uteleminen. Oletukset toisen ihmisen elämästä eivät välttämättä pidä paikkaansa, siksi on hyvä kysyä avoimia kysymyksiä – puolin ja toisin.

Juoruilun ja arkisen jutustelun raja on häilyvä. Itsekin olen möläytellyt liian henkilökohtaisia kysymyksiä, ja myös kertonut eteenpäin liian yksityiskohtaisesti toisten kuulumisia. Aina ei tule ajatelleeksi, miten erilaisia olemme yksityisyyden rajan suhteen. Ei myöskään kannata olettaa toisen puolesta, mitä tämä tarvitsee tai haluaa.

Jeesus näytti meille esimerkkiä tästä. Kun sokea kerjäläinen huusi häntä, Jeesus kutsui hänet luokseen ja kysyi: ”Mitä haluat minun tekevän sinulle?” Jeesus ei valinnut toisen puolesta, mitä tämä oli vailla. Meidän tulisi kohdella samoin toisiamme.

Sinikka Pietilä, seurakuntapastori

Maskun seurakunta