RAISIO. Raision lukiossa tanssittiin Wanhojen tanssit perjantaina 19. helmikuuta. 65 paria eli 130 tanssijaa hurmasivat yleisön upeilla puvuillaan ja vanhoilla salonkitansseilla. Samalla nuoret juhlivat sitä, että ovat lukion vanhimpia, sillä abit poistuivat koulusta torstaina penkkarirekkojensa kyydissä.

Kotona on harjoiteltu ahkerasti

Jenni Leppänen, Lauri Leppänen, Ville Päivärinta ja Siru Rantanen olivat harjoitelleet tansseja ahkerasti myös vapaa-ajalla.
Jenni Leppänen, Lauri Leppänen, Ville Päivärinta ja Siru Rantanen olivat harjoitelleet tansseja ahkerasti myös vapaa-ajalla.

Seutusanomat sai haastatteluun tanssien jälkeen kaksi tanssiparia: Lauri Leppäsen ja Jenni Leppäsen sekä Siru Rantasen ja Ville Päivärinnan.

– Meni paremmin kuin aamulla, nuoret kommentoivat iloisina lukiolla esitettyjen tanssien jälkeen. Aamulla he esiintyivät Friisilässä alakoululaisille ja illalla oli vielä luvassa tanssit vanhemmille ja ystäville.

Nuoret ovat harjoitelleet tansseja joulukuun alusta asti. Nykyään kun Raision lukio on viisijaksoisessa järjestelmässä, harjoitukset loppuvat jo kolme viikkoa ennen tansseja, joten tanssijat ovat harjoitelleet paljon myös itsenäisesti lukion liikuntasalissa. Siru Rantanen ja Liedon lukiosta Raision tansseihin osallistunut Ville Päivärinta ovat lisäksi tanssineet yhdessä kotona koko alkuvuoden. Tämä tanssipari nimittäin myös seurustelee keskenään.

– Harjoittelu on ollut rentoa ja hauskaa.

Kaikkien neljän suosikki oli nuorten oma tanssi, joka oli yhdistelmä monenlaisesta uudesta musiikista. Raision lukion wanhat ovat tehneet omia tansseja jo vuodesta 2008.

Tytöt olivat heränneet aamulla jo viideltä laittautumaan. Myös pojat olivat mielissään, kun saivat pukeutua hyvin.

– Tämä oli minulle ensimmäinen kerta frakissa, sanoo Lauri Leppänen.

Wanhojen tanssien jälkeen lukion wanhimmat suuntasivat wanhojen risteilylle.

Perinteet muuttuneet

Wanhojen tansseja opettivat lukion liikunnan opettajat Teemu Mäki ja Mervi Kisakallio.

– Tämän vuoden wanhat olivat aktiivisia, letkeitä ja touhukkaita. He ottivat heti paljon vastuuta ja suunnittelivat ohjelmaa jo ennen kuin kurssi varsinaisesti edes alkoi, kertoo Mäki.

Kisakallio on opettanut wanhojen tansseja Raisiossa jo parikymmentä vuotta.

– Neljä tanssia on ollut mukana joka vuosi: Wienervalssi, Cicapo, Texasin ruusu ja St. Bernardin valssi. Yhteensä olemme opetelleet 22 tanssia. Joka vuosi tulee joku uusi tanssi mukaan, Kisakallio kertoo.

Opettajat ovat ehtineet vuosien varrella seurata myös wanhojen tanssien perinteiden muuttumista.

– Tänä vuonna ei ollut enää yhtään niin sanotusti vanhaa pukua. Tanssit ovat muuttuneet enemmän amerikkalaistyylisiksi. Yritämme kyllä aina sanoa nuorille kurssin alussa, ettei tarvitse ottaa paineita vaatteista. Vaikka asut kyllä tekevät paljon. Pojatkin saavat ryhtinsä heti kuntoon, kun heillä on frakki päällä, opettajat sanovat.

Osana kurssia nuorille opetetaan asioita myös tanssikulttuurista ylipäänsä.

– Kumarrukset, kiittäminen, saattaminen, ryhti, tanssiparin huomioiminen, opettajat listaavat ykkösasioita.

Janica Vilen