Pakkovoitosta muodostui taakka Loimulle

LENTOPALLO. Sarjajumbon vierailu Kerttulassa muodostui Loimulle liian visaiseksi pähkinäksi. 17 peräkkäistä ottelua hävinnyt Korson Veto juotti isännille tappion karvasta kalkkia. Viisieräisen trillerin loppulukemiksi kirjattiin vierasvoitto lukemin 2–3 (21–25, 25–21, 26–24, 17–25, 13–15).

Urheilussa on vähän kiveen hakattuja totuuksia. Jokainen putki, puhutaan sitten peräkkäisistä voitoista tai tappioista, päättyy lopulta jossain vaiheessa. Kerttulan sunnuntai jää aikakirjoihin Korson Vedon karmaisevan tappioputken päätepysäkkinä.

Kuukausi sitten Kerttulassa suoraan 3–0 lukemin Loimulle hävinnyt KoVe oli nyt kuin eri joukkue. Edellisessä keskinäisessä kohtaamisessa kollektiivisesti jalkoihin jääneet mustapaidat nostivat profiiliaan koko joukkueen tasolla. Kirsikkana kakun päällä oli yksilötason lahjakkuus, joka nosti päätään pelin kriittisimmillä kulminaatiohetkillä.

Loimu alisuoritti koko rosterinsa leveydeltä. Ainoastaan Ossi Rumpunen (30/+19, 1 ässä, 3 torjuntaa, vastaanotto 41%) voi olla tyytyväinen iltapuhteeseensa. Loimu-kippari joutui kantamaan isäntien laitasektorilla ylisuuren hyökkäyskuorman (48 passia). Muu oranssimusta rosteri jätettiin tylysti statistin rooliin.

Taistelu runkosarjan sijoista 5–8 käy tulikuumana. Joukkueiden väliset marginaalit ovat pienet, ja jokainen sarjapiste on äärimmäisen tärkeä. KoVe-otteluun ennakolta budjetoitujen kolmen pisteen vaihtuminen yhdeksi lohdutuspinnaksi on Loimulle erittäin harmittava takaisku.

Tuleva peleistä vapaa viikko tulee oranssimustille loistavaan saumaan. Fyysisiä kolhuja ja psyykkisiä vastoinkäymisiä kokenut joukkue pääsee lataamaan akkujaan ennen runkosarjan loppurypistystä. Arvokkaita sarjapisteitä riittää jaettavaksi.

Avauserä antoi esimakua tulevasta. Kuukautta aiemmin hampaattomasti esiintynyt mustapaitojen laitasektori oli tällä kertaa eri maata. Kippari Toni Kankaanpää (16/+10, 4 ässää, 1 torjunta, vastaanotto 23%) ja nuori lahjakkuus Miro Määttänen (21/+11, 1 ässä, 4 torjuntaa, vastaanotto 38%) siivittivät vieraat pikaiselle karkumatkalle, joka riitti vaivattomasti erävoittoon asti.

Kakkoserä oli tasaista kissahiirileikkiä aina tekniselle aikalisälleen saakka. Sen jälkeen Loimu onnistui hivuttautumaan kuskin paikalle Rumpusen vahvan hyökkäyspelin siivittämänä. Tasoittava erävoitto oli lopulta ansaittu kiitos parantuneesta joukkuepelaamisesta.

Kolmas erä sujui isäntien komennossa. Loimu nykäisi jo ratkaisevalta tuntuneen 22–17-johtoaseman, jonka rajusti taistelleet korsolaiset onnistuivat kuitenkin kuromaan umpeen. Ratkaisu nähtiin lopulta jatkopalloilla KoVen unkarilaisen Alpar Szabon (6/+5, 1 torjunta) syyllistyttyä alkeelliseen hyökkäysvirheeseen.

Moni kuvitteli Loimun johtoaseman katkaisseen korsolaisten selkärangan, mutta toisin kävi. Edelliserässä hakkurina Antti Vallinin (13/+5, 2 torjuntaa) korvannut Karl Külaots (16/+13, 1 ässä, 1 torjunta) nousi mustapaitojen taistelun ruumiillistumaksi. Erän puolivälissä alkanut KoVen irtiotto kruunautui erävoitolla Kankaanpään torjuttua näyttävästi Verneri Vetriön (8/-2, 1 ässä, 1 torjunta, vastaanotto 61%).

Tasoittavasta erävoitostaan uskoa ammentaneet mustapaidat näyttivät jo kuittaavan otteluvoiton karattuaan neljän pisteen karkumatkalle. Tilanteesta 8–12 Loimu onnistui vielä nousemaan tasatilanteeseen 13–13 neloserässä sisään tulleen Daniel Vargasin (8/+8, 1 ässä) tehokkaan laitapelin myötä. Külaotsin kaksi peräkkäistä pistettä tuhosivat kuitenkin isäntien voitonhaaveet ja varmistivat korsolaisille psykologisesti maailmanmestaruuteen verrannollisen lopputuloksen.

Loimun rosterista ei noussut sateentekijöitä. Sentterit Ryan Meehan (12/+6, 1 ässä, 7 torjuntaa) ja Karri Sihvonen (7/+2, 1 ässä, 1 torjunta) saavat työnäytteistään puhtaat paperit. Vargasille tilaa tehnyt hakkuri Luis Arias (10/+2, 1 torjunta) aloitti lupaavasti, mutta katosi kuvasta ottelun edetessä.

KoVen keskisektorilla Lassi Nurminen (9/+3, 4 torjuntaa) veti hyvän iltapuhteen. Kolmannessa erässä passari Joel Laakson (2/+2, 1 torjunta) korvannut Akseli Haltia (2/+2, 2 ässää) oli omalla panoksellaan muokkaamassa ottelun käsikirjoitusta. Libero Ville-Erik Tarkiainen (vastaanotto 62%) hoiti vastaanottovelvoitteensa mainiosti.

Koven parhaana ansaitusti palkittu Miro Määttänen painotti joukkueensa identiteettiä. Nuori joukkue maksaa vielä pakollisia oppirahojaan.

– Mukava voittaa pitkästä aikaa. Jatkuva häviäminen on tietysti aina raskasta. Saatiin pitkä tappioputki poikki hyvällä pelillä. Tappioista huolimatta töitä on tehty tunnollisesti, ja ollaan uskottu parempaan huomiseen. Taistelua on vaan jatkettava, vaikka miten raskasta onkin. Ollaan vielä nuori joukkue, ja tekemisen laatu heilahtelee ymmärrettävästi. Tästä on hyvä jatkaa matkaa eteenpäin.

Loimu-kippari Ossi Rumpunen oli ymmärrettävän pettynyt sunnuntai-illan antiin. Oranssimustien pelissä riittää parannettavaa.

– Sama vanha synti jatkuu. Peli aaltoilee liikaa, kuten käytännössä koko kevätkauden. Tekemisessä ei ole jatkuvuutta. Tehtiin jällen liikaa tyhmiä virheitä, ja hävittiin helppoja palloja. Välillä peli kulkee paremmin, välillä huonommin. Tyhjä olo. Oma peli on saatava pian kasaan. Töitä riittää tulevalle viikolle.

KoVen päävalmentaja Petri Sainio kiitteli suojattiensa pitkäjänteistä työmoraalia, joka sai vihdoin ansaitsemansa palkinnon.

– Olo on tietysti helpottunut. Piinaava jakso on päättynyt, ollaan oltu tosi syvissä vesissä. Vaikka vaikeaa on ollut, luotto omaan tekemiseen on säilynyt. Tappioista huolimatta jätkien moraali on säilynyt korkeana. Tekemisen laatua on muutettu treeneissä, ja se kasvaa nyt korkoa. Laadukas perustekeminen riittää pitkälle tässä liigassa, taikomisen aika on Italian liigassa. Loimu ei ollut tänään parhaimmillaan, mutta se ei vie mitään pois voitostamme. On hienoa valmentaa tätä joukkuetta. Kovia jätkiä.

Pettynyt Loimu-luotsi Ismo Tuominen tiivisti karvaan tappion fyysisen ja psyykkisen alavireen summana.

– Korso pelasi pari erää tosi hyvin. Meillä peli hiipui, ja neljännessä erässä vastaanotto hajosi täysin. Laitahyökkääminen jäi liikaa Ossin harteille, ja keskipelaaminen oli liian satunnaista. Trendi huolestuttaa, tottakai. Tehtiin helppoja virheitä verkolla. Pakkovoiton leimaa ei pystytty käsittelemään. Jaloissa painoi, ja samalla myös päässä. Ajatus ei ollut mukana. Luis Arias aloitti hakkurina hyvin, mutta hiipui ottelun edetessä. Daniel Vargas tuli hyvin vaihdosta sisään.

Juha Palosaari