Maailmanmestarikuoro KaMu pitää juhlakonsertin 6.3. Kaarinan kirkossa

Puolet Pietarissa maailmanmestaruuskisassa menestyneestä KaMu-kuorosta sekä toiminnanjohtaja Liinaleena Leiwo ja taiteellinen johtaja Pekka Nebelung ehtivät Seutusanomien haastatteluun hiihtolomasta huolimatta. Lotta Suominen, Mea Hännikäinen, Iida Aarnio, Venla Orpana, Badiah Maluka, Leya Maluka, Linnea Ström, Lotta Peltola, Emilia Tuominen, Javiera Kortelainen ja Tiia Toivanen kertovat, että Children and Youth Choral World Championships -kisassa vaadittiin laajaa ohjelmistorepertuaaria, sillä jokaisessa karsintaosiossa piti laulaa eri kappale. Kuva: Ragip Önsoy.

Pietarissa järjestetyssä Children and Youth Choral World Championships -finaalissa 21. helmikuuta sarjansa ykköseksi sijoittunut kaarinalainen KaMu-kuoro suunnittelee videotervehdystä Suomen tasavallan presidentille Finlandian sävelin.

KAARINA. Pekka Nebelungin johtama 21 laulajan KaMu-lapsikuoro voitti Pietarissa 17.–21.2. järjestetyn Children and Youth Choral World Championships -kilpailun omassa sarjassaan.

Kolmatta kertaa järjestettyihin maailmanmestaruuskilpailuihin osallistui kaikkiaan 38 kuoroa, joiden joukossa KaMu teki urotyön selvittäen tiensä kolmen haastavan alkukarsintapäivän myötä finaaliin ja aina sarjansa ykköseksi saakka.

Kuorolaisten on edelleen vaikea käsittää mitä tulikaan tehtyä.

– Kolme sanaa: mahtava, tunteikas ja lumoava, Lotta Suominen, Mea Hännikäinen, Iida Aarnio, Venla Orpana ja Badiah Maluka toteavat kuin yhdestä suusta Seutusanomien tiedustellessa heidän tuntojaan Pietarin kisamatkasta.
– Kyllä kesti tajuta, että me ihan oikeasti voitimme. Alkumatkan ajan osa meistä oli nimittäin negatiivisin mielin, että emme me voi pärjätä niin taidokkaassa joukossa, Aarnio nauraa.
– Vasta saapuessamme kotiin voitto alkoi tuntua todelliselta. Sitä ennen tuntui kuin leijuisimme jossain unelmissamme, Orpana jatkaa.

Luokkakuorosta kansainvälisille areenoille

KaMu, jossa laulaa kaarinalaisten lisäksi lietolaisia ja turkulaisia lapsia ja nuoria, nimeää kotikaupungikseen Kaarinan, josta kuoro sai alkunsa.

– Taustalla on kaarinalaisen Valkeavuoren koulun musiikkiluokka ja sen kaikki 27 oppilasta: 18 tyttöä ja 9 poikaa. Nyt, kun kuoron alkuperäiset laulajat ovat siirtyneet yläkouluun, on kuoro muuttunut yhdistysvetoiseksi harrastustoiminnaksi ja sen ovet ovat auki muillekin taitaville laulajille, kertoo kuoron taiteellisena johtajana toimiva Nebelung.

KaMu on saanut sittemmin rinnalleen kaarinalaisten Tiia Toivasen, Iida Aarnion, Emma Rajamäen ja Ennaliina Leiwon muodostaman kvartetin eli KvaMun sekä NaMu-lapsikuoron, jossa on laulaa 30 alakouluikäistä lasta.

– Meillä on KaMu-sekakuoro sekä KaMu-tyttökuoro, joissa laulaa yhteensä noin 40 nuorta. Aloimme harjoitella näiden 21 laulajan kanssa viime syksynä varta vasten näitä kisoja varten, Nebelung sanoo.

Esiintymistiloista pulaa

Kiitokseksi saamastaan tuesta KaMu järjestää juhlakonsertin sunnuntaina 6.3. kello 16 Kaarinan kirkossa. Tapahtuman järjestelyistä vastaavat KaMu-kuoron kannatusyhdistys ry ja Kaarinan seurakunta.

– Konsertilla juhlistamme kuoron menestystä maailmanmestaruuskilpailuissa kotikaupunkimme tärkeimmässä ja ainoassa konserteille soveltuvassa salissa, Nebelung kommentoi.

Suunnitteilla olevaan Kaarina-taloon tulee esiintymistilaksi muuntautuva valtuustosali, mutta 200-paikkainen sali on pieni KaMulle.

– 70-jäseninen kuoro kuuntelijoineen kaipaa isompaa tilaa, johon taipuu Kaarinassa vain kirkko. Isommat produktiot pitää viedä valitettavan usein Turkuun, Nebelung lisää.

Videotervehdys presidentille

Kuoro paitsi jatkaa sunnuntaiharjoituksiaan kevätkaudella, myös tähyilee perinteisille kevät- ja syksyleireille. Uutuutena on tulossa myös kesäleiri.

– KaMun kevätkonsertissa 15.5. Sigyn-salissa julkistetaan kuoron kannatusyhdistyksen starttaaman KaMun kaa -kiusaamisen vastainen taidekilpailun voittaja. Kilpailu on avoin 31.3. asti kaikille varsinaissuomalaisille koululaisille, kuoron toiminnanjohtaja Liinaleena Leiwo toteaa.

Kuorolaisten tulevaisuuden näkymissä siintää vuoden 2017 helmikuussa Berliinissä järjestettävä Grand Prix of Nations, johon he saivat osallistumisoikeuden Pietarin voiton myötä, sekä videotervehdys tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Finlandian sävelin.

Katariina Mäkinen-Önsoy