Lietolaisten, raisiolaisten ja turkulaisten nuorten työttömien teatteripajan esitys #Syrjäytynyt paska esitetään 4.–5.2.

Tiian (Jeannette Björklund kesk.) aivot ( Karoliina Lång vas.) ja masennus (Elina Rokka oik.) käyvät näyttämöllä dialogia Tiian pään menoksi.

TEATTERI. Työttömien nuorten kahden viikon teatterityöpajan tuloksena on syntynyt nuorten itsensä ideoima esitys #Syrjäytynyt paska. Mukana on kahdeksan parikymppistä työtöntä Raisiosta, Liedosta ja Turusta.

Paja pidetään nyt neljättä kertaa, ja tällä kertaa esityksen aiheeksi valikoitui ryhmän yhteisellä päätöksellä masennus. Aihetta käsitellään osittain ryhmän omien kokemusten pohjalta. Esityksessä tuodaan näkökulmia masennuksen syntyyn vaikuttaviin tekijöihin, tehdään näkyväksi masentuneen ihmisen tunteita ja ajatuksia sekä annetaan toivoa paremmasta.

Masentunutta Tiia näyttelee lietolainen Jeannette Björklund. Hänen päänsä sisäinen keskustelu on tuotu lavalle kahden hahmon muodossa. Hänen tulevaisuudestaan ja ratkaisustaan lavalla tappelevat aivot ja masennus. Aivoja esittää lietolainen Karoliina Lång ja masennusta raisiolainen Elina Rokka. Tarina alkaa tilanteesta, jossa Tiia yrittää pitkään jatkuneen masennuskauden jälkeen saada töitä rekrytointitoimiston kautta.

Minulla ei ole itselläni ollut koskaan masennusta, mutta työnhakuun liittyvään toivottomuuteen on helppo samaistua. Minulla on tavallaan helppo rooli, sillä Tiian kuuluukin olla lavalla hermostunut, Björklund naurahtaa.

Hän toivoisi saavansa opiskelupaikan opetusalalta ja töitä hän tahtoisi tehdä lasten ja nuorten parissa.

Aivoja näyttelevä Lång toivoisi myös saavansa työskennellä ihmisten kanssa.

Masennuksen roolin saanut Rokka on hypännyt teatterin pariin Raision puutyöpajalta, jossa on hän on tällä hetkellä kuntouttavassa työtoiminnassa. Tulevaisuudessa hän haluaisi valmistua lähihoitajaksi ja päästä töihin lastenkotiin.

Kaikki kolme uskovat, että teatterin tekemisestä on heille apua tulevissa työnhakutilanteissa.

Olemme jännittäneet itsemme esille tuomista, mutta täällä olemme saaneet rohkeutta puhumiseen ja esiintymiseen jo heti ensimmäisen päivän jälkeen. Lisäksi tämä on ollut todella voimauttavaa ja jopa terapeuttista, sillä näytelmää käsikirjoittaessamme olemme puhuneet todella avoimesti omista kokemuksistamme, he kertovat.

Nuoret eivät tunteneet toisiaan entuudestaan, mutta ovat harjoituskauden aikana saaneet toisistaan hyviä ystäviä.

Vakuuttavuutta työnhakuun

Produktion mahdollistaa Liedon kunnan ja Raision kaupungin nuorisopalvelut ja nuorten työpajat yhteistyössä.

Ensimmäinen paja järjestettiin vuonna 2011 osana Youth in action -nuorisodemokratiahanketta. Silloin saimme rahoituksen hankkeen kautta. Nyt toiminnan mahdollistavat mukana olevat kunnat, taustoittaa Raision etsivä nuorisotyöntekijä Jenni Hernelahti.

Aikaisempien vuosien esitykset ovat rakentuneet selkeämmin työttömyyden ympärille. Nyt mukana on vahvasti myös masennus, joka monella nuorella onkin yksi työttömyyden syistä.

Olemme halunneet kokeilla luovia lähestymistapoja työttömyyden hoitoon. Uskomme, että teatterista on apua nuorille työnhakutilanteisiin, joissa pitää pystyä olemaan vakuuttava, pohtii Jenni Hernelahti.

Liedon nuoriso-ohjaaja Jussi Hernelahden mukaan tämän vuoden ryhmä hioutui yhteen nopeasti.

Esitys saatiin kasaan äkkiä, sillä meillä on ollut pitkiä ja intensiivisiä päiviä, jotka ovat auttaneet nuoria ryhmäytymään. Aikaisempina vuosina mukana on aina ollut nuoria, jotka ovat aluksi sanoneet, että haluavat toimia taustalla, eivätkä missään nimessä tule lavalle, mutta yleensä ryhmän kannustuksesta kaikki kuitenkin uskaltautuvat näyttämölle. Teatteri antaa paljon rohkeutta, sanoo Jussi Hernelahti.

Esitykset 4.–5.2.

Näytelmää on tehty kahden viikon ajan Turun Vimmassa ja suurimmalla osalla nuorista ei ole aikaisempaa kokemusta teatterista. Pajan aikana nuoret ovat saaneet teatteriharjoitusten ja esityksen suunnittelun kautta uusia näkökulmia ja rohkeutta toteuttaa itseään ja monissa tilanteissa tarpeellista esiintymiskokemusta.

Esitys on nähtävissä yhteensä kolme kertaa ja joka kerta eri paikkakunnilla. Ensimmäinen esitys on 4.2. torstaina kello 14.00 Raision kirjaston Martinsalissa. 5.2. perjantaina on kaksi esitystä. Ensimmäinen Turussa nuorten taide- ja toimintatalo Vimman teatteritilassa kello 10.30. Viimeinen esitys on Liedon kunnantalon valtuustosalissa perjantaina 5.2. kello 14.00. Esitykset ovat kaikille avoimia, mutta Turussa tilaa on vain 40 ensimmäiselle. Raisioon ja Lietoon mahtuu reilusti enemmän.

Viime vuoden esitys on kokonaisuudessaan nähtävissä Youtubessa nimellä Työttömän uni:

Janica Vilen