Liedossa harjoiteltiin elvytystä ja huovutettiin sydämiä

SPR Liedon Katri Vilo (vas.) ja Tara Butterfield-Mattila näyttävät kuinka kylkiasento hengityksen turvaamiseksi suoritetaan oikeaoppisesti. Kuva: Ragip Önsoy.

Joskus olis kiva… -haastekampanjalla tavoitellaan viikoittaisia maksuttomia ja avoimia tapahtumia ympäri Liedon kuntaa.

LIETO. SPR Liedon osasto järjesti 112-päivän ja 14.2. ystävänpäivän hengessä Joskus olis kiva… pelastaa ystävä hädästä! -tapahtuman Liedon kunnantalolla 11. helmikuuta.

Liedon Tarvasjoella järjestetyllä uuden vuoden ilotulituksella startannut Joskus olis kiva… -haastekampanja on saanut mukavaa toimintaa aikaiseksi kunnassa. Kampanjan kummeina toimivat Liedon kunta ja Liedon seurakunta.

Kunnanjohtaja Esko Poikelan mukaan kampanjan tavoitteena on tuoda iloa ja yhteisöllisyyttä sekä luoda kohtaamisen paikkoja kaikille lietolaisille.

– Ajatuksena on, että joskus olis kiva saada Lietoon lisää positiivista pöhinää.

SPR Liedon Satu Ylijoki opastamassa Salon Parveke- ja Terassilasitus Oy:n yrittäjä Jukka Hellsteniä Anne-nuken elvytysharjoituksessa Liedon kunnantalolla 11. helmikuuta. Kuva: Ragip Önsoy.
SPR Liedon Satu Ylijoki opastamassa Salon Parveke- ja Terassilasitus Oy:n yrittäjä Jukka Hellsteniä Anne-nuken elvytysharjoituksessa Liedon kunnantalolla 11. helmikuuta. Kuva: Ragip Önsoy.

SPR Lieto auttaa paikallisia ja muualta tulleita

Lähes 140-jäseninen SPR Liedon osasto on aktiivinen toimija kunnassa. Etsintä–ensiapuryhmä kokoontuu ja harjoittelee noin joka kolmas viikko Ristikko-toimitiloissa Liedon keskustassa. Lisäksi sillä on päivystyksiä eri puolilla kuntaa järjestettävissä tilaisuuksissa.

– Keväisin olemme osallistuneet mm. Kontti-keräykseen pystyttämällä keräyspisteen marketin kulmalle sekä syksyllä Nälkäpäivä-keräykseen, SPR Liedon puheenjohtaja Marja Ylitalo sanoo.

Osastossa on herätetty uudelleen eloon myös monikulttuurisuustoiminta osana ystävätoimintaa. Liedossa panostetaankin parhaillaan sekä kantasuomalaisille että maahanmuuttajataustaisille tarkoitettuihin tukiystäviin.

– Olen toiminut vuodesta 2011 alkaen tukiystävänä pakolaisena Suomeen tulleelle, mutta erityisesti viime syksyn syyrialaispakolaisvirta synnytti tarpeen lisätukitoimille, SPR Liedon Isto Tammi toteaa.
– Etenkin pakolaisstatuksella kiintiöpakolaisina saapuvat tarvitsevat paitsi tukea ja tietoa myös ystävyyttä selviytyäkseen vieraassa maassa, Tammi lisää.

Seuraava monikulttuurisuustapahtuma järjestetään rasisminvastaisen viikon keskiviikkona 23. maaliskuuta.

Sydänten huovutuksessa kävijöitä Joskus olis kiva... -tapahtumassa opasti SPR Liedon Seija Jurmu ja Leena Leinonen (keskellä). Tässä huovutusta kokeilemassa Isto Tammi ja Katri Vilo. Kuva: Ragip Önsoy.
Sydänten huovutuksessa kävijöitä Joskus olis kiva… -tapahtumassa opasti SPR Liedon Seija Jurmu ja Leena Leinonen (keskellä). Tässä huovutusta kokeilemassa Isto Tammi ja Katri Vilo. Kuva: Ragip Önsoy.

Haaste eteenpäin kahdelle toimijalle

Liedossa on yli 200 yhdistystä ja järjestöä. Osa näistä toimijoista on muutaman jäsenen yhdistyksiä, kun taas osa kokoaa yhteen satoja jäseniä. Useimmat yhdistyksistä järjestävät toimintaa lähinnä omille jäsenilleen tai yhteistyökumppaneilleen.

Joskus olis kiva… -kampanjaa käynnistettäessä ajatuksena oli, että jos edes puolet lietolaisista yhdistyksistä järjestäisi kaikille avoimen tapahtuman kerran vuodessa, Liedossa olisi parhaimmillaan kaksi tapahtumaa joka viikko.

Kunta rohkaisee yhdistyksiä, urheiluseuroja tai vaikka kaveriporukoita järjestämään avoimia maksuttomia tapahtumia vuoden 2016 aikana. Tapahtumailmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman ajoissa sähköpostitse viestinta@lieto.fi.

Joskus olis kiva… -tapahtumasta ilmoitetaan aina kaikille avoimena tapahtumana, ja sen järjestäjä selviää paikan päällä.

– Järjestäjää ei ilmoiteta tapahtumatiedoissa, sillä on katsottu, että järjestäjätaho voi vaikuttaa rajoitteena osalle osallistujista. Kunnalla tietysti on tarkat tiedot järjestäjästä ennakkoon, SPR Liedon Satu Ylijoki selittää.
– Tapahtumien määrää kasvattaa haaste, joka toimii niin, että jokainen järjestäjätaho haastaa aina kaksi muuta yhdistystä tai muuta ryhmää mukaan kampanjaan, Ylijoki lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy