Jo lähes kaikkiin uudiskohteisiin on tulossa maalämpö

Geoenerin Jan Lundberg (vas.) ja Izabella Lundberg keskustelevat pihalla taloon muuttavien Cristinel Fartaden, Amelian ja Kaarina Pukin kanssa maalämpöratkaisuista.

Tiesitkö?

– Maalämmöllä tarkoitetaan kallioperästä, maaperästä ja vesistöistä saatavaa uusiutuvaa lämmitysenergiaa.

– Eri lämmitysjärjestelmistä juuri maalämpöpumput ovat kasvattaneet suosiotaan eniten.

– Samalla järjestelmällä voidaan saada aikaan myös ”maakylmää” tai ”ilmaiskylmää”, jonka tuottaminen kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin viilentäminen esimerkiksi perinteisellä ilmalämpöpumpulla.

RAKENTAMINEN. Ruskon Päällistönmäessä Suonpääntiellä rakennetaan toinen toistaan suurempia ja upeampia omakotitaloja. Monella työmaalla on porattu reikä maalämpöputkelle. Maalämpö onkin uudiskohteissa nyt jo kirkkaasti suosituin lämmitysmuoto.

– Viitisen vuotta maalämpö on ollut ainoa oikea vaihtoehto. Sen suosiota kasvatti öljyn hinnan nousu, vaikka nyt se on taas matalalla. Lisäksi maalämmön suosio kasvaa koko ajan myös saneerauskohteissa, kertoo raisiolaisen maalämpöä toimittavan Geoenerin toimitusjohtaja Jan Lundberg.

– Öljylämmitys pihalle ja maalämpö tilalle, veistelee Geoenerin Izabella Lundberg.

Kylmä tammikuu ja tieto tulevista sähkön siirtohintojen korotuksista saivat ihmiset liikkeelle ja Geoener onkin saanut tänä vuonna normaalia enemmän tarjouspyyntöjä maalämpöjärjestelmien toimituksista.

Suonpääntielle Geoener toimittaa maalämmön kolmeen taloon. Yksi niistä on 211-neliöinen talo, johon muuttavat huhtikuussa Kaarina Pukki, Cristinel Fartade ja keväällä kaksi vuotta täyttävä Amelia.

Monissa kohteissa maalämpöä tuetaan sähköllä, mutta ei tässä talossa.

– Meidän on pärjättävä pelkällä maalämmöllä. Uskon, että se onnistuu, sillä tämä on aika tiivis talo ja tehontarve on laskettu vähän yläkanttiin, kertoo Pukki, joka on ammatiltaan rakennusinsinööri. Hänen puolisonsakin on rakennusalalla, joten uutta taloa tehdään paljon perheen omin voimin. Pariskunnan tytär saa katsella piirrettyjä vanhempien ahkeroidessa. Tarkoitus olisi, että hänen kaksivuotissynttärit päästäisiin viettämään uuteen kotiin.

KU 18.2. maalämpö2Takaisinmaksuaika 5–8 vuotta

Tälle perheelle asennettiin 10 kilowattinen pumppu ja maahan porattava reikä oli 216 metriä syvä.

Maalämpöjärjestelmien takaisinmaksuaika on yleensä 5–8 vuotta. Geoenerin toimittamat maalämpöjärjestelmät ovat vaihdelleet paljon niin hintansa kuin kokonsakin puolesta. Edullisin täyspaketti on tehty 10 000 eurolla ja kallein hallikohde on ollut 150 000 euron arvoinen.

– Hintaan vaikuttaa moni asia: lämmitettävät neliöt, reiän paikka ja syvyys, pumpun koko ja moni muu asia, Geoeneriltä selitetään.

Lisäksi takaisinmaksuaikaan vaikuttaa sähkön hinta ja kaikki kodin ratkaisut.

70 % maalämmön tilaajista haluaa myös viilennyksen

Samalla järjestelmällä, joka lämmittää talvella, on mahdollista viilentää kesällä. Geoenerin kolmesta Suonpääntien kohteesta yhteen on tulossa myös viilennys.

– Yleisesti noin 70 prosenttiin kohteista asennetaan myös viilennys, kertovat Lundbergit.

Pukki ei viilennystä kaipaa.

– Tämä on pohjoistontti, joten päiväaurinko ei lämmitä taloa ja siksi näin viilennyksen hyödyttömänä. Täällä on myös hyvä tuuletusmahdollisuus. Lämmöstä voimme nauttia isolla etelänpuoleisella terassilla, hän perustelee.

Tyytyväiset asiakkaat

Geoenrillä omat maalämpöputket, jotka ovat taipuisia, helposti työstettäviä ja säätä kestäviä.

– Putkissa on RC-ominaisuus (Resistant-To-Crack), joka takaa ettei naarmut etene rei’iksi, joten meillä on tyytyväisiä asiakkaita vuosikymmentenkin päästä, Izabella Lundberg esittelee.

– Putket tehdään Tsekissä ja niissä on tarkka laadun tarkkailu, jatkaa Jan Lundberg.

Geoenerin käyttämä maalämpökeruuneste on kotimainen.

– Siinä on Geosafe-ominaisuus eli jos tulisi vuoto, se ei pilaisi pohjavettä. Neste kestää 28 astetta pakkasta, mutta nesteen kiertäessä pakkanen voi toki olla kovempi. Ongelmia tulee, jos on väärin laimennettu neste ja pumppu sammuu kovalla pakkasella, selittää Jan Lundberg.

Suonpääntielle muuttavan perheen päätymiseen Geoenerin palveluiden pariin vaikuttivat laitteet, paikallinen palvelu ja porattavan reiän syvyys.

– Kaikki on tapahtunut ajallaan ja olemme muutenkin olleet tyytyväisiä, kehuu Pukki.

Janica Vilen