Director cantus -arvonimi naantalilaiselle Jouko Valkoselle

Kuva: vk.Leinot/Naantali

MUSIIKKI. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on 11.12.2015 myöntänyt arvonimen director cantus (laulun johtaja) naantalilaiselle merkittävälle musiikkivaikuttajalle, musiikkipedagogi, lastentarhaopettaja, Jouko Valkoselle. Dir. cant. -arvonimi, jonka anomiseen hän, tyypilliseen tapaansa, vasta pohdinnan jälkeen suostui, merkitsee julkista arvostuksenosoitusta osaavalle johtajalle.

– Minä olen sellainen hyvin… hhmmm, omituinen ihminen. Pelkään kaikkia yllätyksiä ja huomion keskipisteenä olemista. Tuo johtotyö on eri asia, se on luontaista, hän sanoo.

Valkoselle arvonimi on myönnetty hänen lukuisista ansioistaan kuorotoiminnan parissa, sekä hänen toiminnastaan lasten musiikkikasvattajana. Valkosen ansioluettelo on pitkä ja monipuolinen.

Hän on itse laulanut naantalilaisissa sekakuoroissa sekä Turun oopperakuorossa useita vuosia. Hänen johtamiaan kuoroja ovat olleet Naantalin Lapsi- ja nuorisokuoro, Raision Kulkurit -sekakuoro 2012–2014 ja Naantalin Kamarikuoro 2006–2011. Vuonna 1999 hän perusti Helianthus-lauluyhtyeen ja toimi sen taiteellisena johtajan vuoteen 2009. Viimeisimpänä kuorona hän on johtanut Naantalin Laulajia 1995–2015.

Opettaminen Naantalin työväenopistossa, musiikkiopistossa ja musiikkileikkikoulussa sekä toimiminen säestäjänä 30 vuoden ajan ovat tehneet Jouko Valkosesta Naantalissa hyvin tunnetun ja rakastetun. Kuorolaisten kokemuksen mukaan Jocce on erittäin osaava, innostava ja huumoria pilke silmäkulmassa viljelevä kuoronjohtaja. Hän ei unohda, että ennen kaikkea lasten kanssa musiikin tekemisen kuuluu olla hauskaa! Myös toiminta Sulasolin Varsinais-Suomen piirin taiteellisena johtajana vuosina 2007–2014 kuuluu hänen ansioihinsa.

Jouko Valkosen kiinnostus musiikkiin ja eritoten kuoromusiikkiin juontuu jo lapsuudesta. Hän mainitsee erityisesti vanhempiensa vaikutuksen kiinnostukseensa kuorolauluun ja musiikkiin yleensä.

Kysyttäessä tuntemuksia ensimmäisestä kuoronjohtajuudesta, vastaa Jocce:
– Melkein ensikosketus hommaan tuli Naantalin laulajissa vuosi ennen kuin kuoro täytti 50 (1995). Oli hienoa päästä työhön käsiksi totisella meiningillä, ja vielä todeta juhlan jälkeen että se onnistui.

Joccen huumorista kertoo, kun hän toteaa ääniongelmiensa juontavan juurensa Kamarikuorossa tenorina laulamisesta.

– Klassinen musiikki on lähellä sydäntä, mutta kaikki käy, kun mihin tahansa biisiin tutustuu, niin aina saa jotain irti, sanoo Jocce.

– Mieleen jäänyt hetki kuoronjohtajana oli se hetki, kun Naantalin laulajien 70v-juhlakonsertissa loppulauluna ollut Finlandia päättyi, ja täysi kirkko osoitti suosiotaan.

Vuoden 2015 lopulla Naantalin Laulajien hyvin onnistuneen 70-vuotisjuhlavuoden päätteeksi Jouko Valkonen jätti kuulo-ongelmien tähden kuoronjohtajan tehtävänsä johdettuaan kuoroa 21 vuotta. Kuoro päätti kiittää rakastettua johtajaansa vielä kerran anomalla hänelle kyseistä arvonimeä. Kysyttäessä, miten hän kykenee pysymään poissa kuorosta, on vastaus:

– Auttaa kummasti, kun ei pysty kuulemaan.

Luopuessaan johtamisesta, hän ei tarkoita. että hän luopuisi musiikista. Hän vain siirtyy esiintyjästä ja tekijästä yleisön puolelle.

Maarit Lineri