Kaarinan Valkeavuoren koulun väistötilat valmistuvat maaliskuussa

Nykytilanne asemakaavassa. Kuva: Kaarinan kaupunki.

Valkeavuoren lasten- ja nuortentalo -hankesuunnitelma etenee jälleen hallitukseen ja valtuustoon maaliskuussa.

KAARINA. Kaarinan kaupungin sivistysjohtaja Elina Heikkilän mukaan Valkeavuoren koulun väistötilat valmistuvat 12 opetusryhmälle näillä näkymin maaliskuun loppupuolella.

– Tätä nopeampaan aikatauluun emme pysty, koska tilat on kilpailutettava ja muun muassa kunnallistekniikka vesi- ja viemäriliitäntöineen saatava kuntoon, Heikkilä kertoo.

Väistötilat sijoitetaan koulun välittömään läheisyyteen, lukion parkkipaikan viereiselle hiekkakentälle.

– Käytännössä ne sijoittuvat siis aivan Valkeavuoren koulun pihapiiriin. Rakennuksia tulee näillä näkymin kaksi, kumpikin kuuden opetusryhmän tiloja. Rakennukset ovat todennäköisesti kaksikerroksisia, sellaiset kun sopisivat kyseiselle kentälle hyvin, Heikkilä lisää.

Tilanpuutetta ja korjaustarvetta

Koulun laajennus- ja peruskorjaushankkeen lähtökohtana on kasvava oppilasmäärä ja pieneksi jäävä koulurakennus. Tällä hetkellä Valkeavuoren kouluun voidaan ottaa koulutulokkaita kaksi perusopetusryhmää, vaikka tarvetta olisi kolmelle perusopetusryhmälle. Opetusjärjestelyt kärsivät jo nyt tilojen puutteesta, koska muun muassa koulun kirjastotila on jouduttu ottamaan opetuskäyttöön sekä yksi lisäopetusluokka ja kolme pienluokkaa on jouduttu sijoittamaan pääkoulun ulkopuolisiin tiloihin.

Lisäksi alakoulun myös Ylikyläksi kutsutussa C-rakennuksessa on ollut sisäilmaongelmiin viittaavaa oireilua vuosien ajan. Rakennuksessa on tehty osakorjauksia, mutta ei peruskorjausta 50-vuotisen elinkaarensa aikana. Kiinteistön sisäolosuhteet ja ilmanvaihto eivät täytä nykymääräysten mukaista vaatimustasoa.

Rakennukseen teetettiin vuonna 2015 koko rakennuksen kattava sisäilma- ja kosteustekninen kuntotutkimus, josta selvisi rakennuksen korjausasteen kohonneen yli 100 prosenttiin. Vertailussa uudisrakennuksen kustannusarvio alitti peruskorjauksen kustannusarvion. Uudisrakennuksen katsotaan myös mahdollistavan muunneltavia oppimisympäristöjä, jotka ovat omiaan tukemaan kutakin ikäluokkaa sekä niiden opetusta.

Hankesuunnitelma valtuustoon maaliskuussa

Kaarinan kaupunginvaltuuston 19.10. kokouksessaan hylkäämä Valkeavuoren lasten- ja nuortentalo -hankesuunnitelma etenee uudelleen hallitukseen ja edelleen valtuustoon maaliskuussa. Kaarinan valtuustoryhmistä Sdp, vihreät, perussuomalaiset, vasemmistoliitto, keskusta, kristillisdemokraatit ja Rkp allekirjoittivat joulukuussa sopimuksen, joka toi enemmistön kannatuksen Valkeavuoren, Piispanlähteen ja Hovirinnan koulujen peruskorjaus- ja uudisrakentamiselle.

Kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi tuodaan maaliskuussa erillisenä asiana myös Kaarinan koulutilojen alueellinen kehittämissuunnitelma, joka pitää sisällään esimerkiksi selvitykset alueellisista kasvupaineista ja niihin perustuvista koulutilatarpeista, koulukohtaisista tilojen laajentamisten mahdollisuuksista sekä mahdollisesta omasta erityiskoulusta.

Sivistyslautakunta käsittelee lasten- ja nuortentalon hanketta helmikuun alussa.

– Tätä ennen järjestämme 18. tammikuuta luottamushenkilöille tarkoitetun seminaarin, jossa käymme läpi hankkeen tarkoitusta ja taustoja, joihin lukeutuvat muun muassa väestöennusteet, koulutilojen kehittämistarpeet, erityisoppilaiden tilanne ja tarpeet päivähoitopaikoille sekä esittelemme hankesuunnitelmaa tarkemmin, Elina Heikkilä toteaa.

Alkuperäisessä suunnitelmassa uuteen lasten- ja nuortentaloon sijoitettaisiin niin yhtenäiskoulun luokat 1–9 ja päiväkoti kuin neuvola-, toimintaterapia- ja psykologipalvelujakin. Rakentamisen suunniteltiin ajoittuvan vuosiin 2016–2019 ja hankkeen kustannukseksi arvioitiin noin 20 miljoonaa euroa.

Katariina Mäkinen-Önsoy