Nousiaisten uusi kirkkoherra on perinteitä arvostava, mutta samalla uudistushenkinen tuulahdus kansainvälisestä uskonmaailmasta. Hänen mukaansa kristinuskon ydin on kunnossa, mutta ulkoiset puitteet kaipaavat monimuotoistamista.

Juhana Markkula

– Syntyi Helsingissä vuonna 1968

– Kasvoi ja opiskeli ylioppilaaksi asti Lohjalla

– Ensimmäiseltä koulutukseltaan ekonomi ja kauppatieteiden maisteri

– Työskenteli aiemmin liike-elämässä, mm. johdon kehittämisen parissa

– Opiskeli teologiaa Kanadassa vuosina 1998–2002

– Vihittiin papiksi Laitilan seurakuntaan vuonna 2008

– Työskenteli Turussa Katariinan seurakunnassa viimeiset kuusi vuotta

– Perheeseen kuuluu vaimo Saara Markkula sekä lapset Tilda, Taavi ja Tuomas.

SEURAKUNTA. Nousiaisten seurakuntaan saatiin uusi kirkkoherra Juhana Markkula tämän vuoden ensimmäisenä päivänä. Ensimmäisenä tehtävänään hän kävi kastamassa seurakuntaan uuden jäsenen.

– Se oli seurakunnallemme tyypillinen nuori perhe, joka oli muuttanut Nousiaisiin, vaikka vanhemmat käyvät töissä kunnan ulkopuolella. Kunta kasvaa tasaisesti, ja uudet asukkaat ovat nimenomaan lapsiperheitä. Se näkyy myös seurakunnan elämässä, Markkula sanoo.

Turkulaisella Markkulalla ei ollut aiempia kytköksiä Nousiaisiin. Hän tosin ajoi sen ohi työmatkallaan Turusta Laitilaan reilun vuoden verran.

– Ja vuonna 2011 kävin Nousiaisten kirkossa puhumassa tilaisuudessa, jossa esiintyi Jukka Leppilampi. Nyt olen kyllä innolla perehtynyt Nousiaisiin.

Markkula kokee tulevansa seurakunnan piiriin ja nyt sen johtoon ulkopuolelta.

– Seurakunta ei näyttäytynyt minun lapsuudessani. Uskonasiat tulivat tärkeiksi itselleni vasta opiskeluaikoina ja vanhemmilleni viidenkympin korvissa äitini syöpäsairauden kautta. En ole koskaan ollut minkään herätysliikkeen piirissä, mutta suhtaudun niihin kaikkiin myönteisesti ja arvostan niiden perintöä.

Ulkopuolista näkökulmaa tuo myös se, että hän opiskellut teologiaa ulkomailla, Kanadassa.

– Olin mukana anglikaanisen kirkon toiminnassa. Sen toiminta on todella lähellä luterilaista seurakuntaa, ja vuonna 1996 solmitun Porvoon sopimuksen jälkeen anglikaanipapit ja luterilaiset papit ovat voineet työskennellä sisarkirkkojensa piirissä. Minut vihittiin papiksi lopulta Laitilassa kesäkuussa 2008. Olen tyytyväinen, että voin tuoda mukanani yhteistä kansainvälistä kristillisyyttä ja jotain uuttakin, mutta myös siitä, että minut lopulta kutsuttiin papiksi vasta Suomessa juuri luterilaiseen seurakuntaan, kertoo Markkula.

“Nyt ensin rauhassa tutustutaan ennen kuin höntyillään.”

Monipuolinen toimenkuva

Kirkkoherra toimii seurakunnan johtajana, tekee papin töitä ja vastaa hallinnosta yhteistyössä luottamushenkilöiden kanssa. Nousiaisten seurakunnassa on tällä hetkellä 16 työntekijää ja noin 4200 seurakuntalaista.

Markkula haluaa aloittaa uransa Nousiaisissa rauhallisesti.

– Nyt ensin rauhassa tutustutaan ennen kuin höntyillään. Haluan tutustua kunnolla paitsi seurakunnan työntekijöihin, myös seurakuntalaisiin: aktiiveihin ja luottamushenkilöihin, hän sanoo.

Yhtenä uudistuksena hän kuitenkin jo mainitsee jumalanpalveluselämän monipuolistamisen.

– Haluan ottaa seurakuntalaiset mukaan jumalanpalveluselämän suunnitteluun. Sunnuntaiaamun jumalanpalveluksen lisäksi voisi tehdä vaikka toisentyyppistä jumalanpalvelusta iltaan. Siellä voisi olla esimerkiksi uudempaa ja monimuotoisempaa musiikkia.

Kirkkoherra haluaisi aktivoida erityisesti työikäisiä seurakuntalaisia.

– Täällä on tehty valtavan hyvää työtä ihmisten parissa lapsesta vanhukseen. Mutta nyt näkisin mielelläni, että aikuistyöhön saataisiin oma vastuuryhmä. Työikäiset ihmiset ovat meille työntekijöille tärkeitä aisapareja, hän toteaa.

Kirkkoherra haluaakin kutsua kaikki mukaan kehittämään seurakunnan toimintaa, sillä hänen mukaansa seurakunta on paikka yhteisöllisyydelle.

– Tuokaa omat ideanne pöytään ja katsotaan, mitä saadaan aikaan, hän pyytää.

Johtajana Markkula sanoo olevansa keskusteleva ja kuunteleva.

– Haluan ammentaa kaikkien työyhteisön jäsenten osaamisesta. En kuvittele tietäväni ja osaavani kaikkea. Kaikki ovat oman alansa asiantuntijoita ja tuovat oman osaamisensa mukanaan yhteiseen pöytään. En ainakaan itse viihdy sellaisessa työssä, jossa sanellaan ja kontrolloidaan. Siksi haluan valtuuttaa ja vapauttaa ihmisiä toimimaan itsenäisesti, hän pohtii.

Vapaa-aikaa kirkkoherralle jää melko vähän, mutta silloin kun aikaa on, hän lenkkeilee ja lukee. Entisenä jalkapallomiehenä hän myös osallistuu mielellään kirkon sisäisiin jalkapalloturnauksiin FC Lallinkaatajien riveissä.

“Pääsiäisaamun hauta on edelleen konkreettisesti tyhjä.”

Sekularisaatiosta uushengellisyyteen

Kirkon tiedotuskeskus tiedotti 4.1. että kirkkoon on viime vuonna liitytty entistä aktiivisemmin. Eroajia on edelleen enemmän kuin liittyjiä, mutta niidenkin määrä on nyt kääntynyt laskuun.

– Määriin vaikuttaa varmasti kuumat keskustelut mediassa ja lisäksi muutos isossa kuvassa: Modernismin hengessä ajateltiin, että tiede tekee uskonnot tarpeettomiksi. Sekularisaation eli maallistumisen rinnalle heräsi kuitenkin uushengellisyys, jossa hengellistä elämää etsitään kristinuskon ulkopuolelta. Hengellisyyden kirjo onkin monimuotoistunut ja se haastaa seurakunnat uudenlaiseen aktiivisuuteen.

Markkula uskoo, että kristinuskon ydinsisällössä ei ole mitään vikaa, mutta sen ulkoiset muodot ja toimintatavat kaipaavat uudistamista.

– Pääsiäisaamun hauta on edelleen konkreettisesti tyhjä, mutta kaikkia ei puhuttele samanalaiset kirkonmenot. Juuri siksi näen tärkeäksi muun muassa jumalanpalveluselämän monimuotoistamisen.

juhanamarkkula1
”Minulla on ehkä Suomen kaunein työmatka”, toteaa kirkkoherra Juhana Markkula Hirvijoen ylittävällä sillalla, jota pitkin hän kulkee pappilasta kirkkoon rantatörmälle.

Kirkkoherra arvostaa historiallista miljöötä

Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkko on saanut nimensä Piispa Henrikin mukaan, joka kohtasi marttyyrikuoleman Köyliön järvellä luultavasti vuonna 1156. Hänen sarkofaginsa koristaa kirkon keskikäytävää. Pyhän Henrikin vuotuinen muistohetki pidetään tiistaina 19.1.

– Myös ensimmäinen piispanistuin on ollut täällä. Täältä se siirtyi Koroisille, kertoo kirkkoherra.

Virallisesti Markkula asetetaan virkaan 24.1.

– Kiitän kutsusta tehtävään ja odotan innolla yhteistyötä kaikkien kanssa. Minuun saa olla rohkeasti yhteydessä, hän sanoo.

Ennen häntä kirkkoherran pestiä hoiti pitkään Timo Kähkönen, joka eläköityi keväällä. Puolisen vuotta hänen sijaisenaan ehti olla Lasse Mustonen.

Nousiaisten seurakunnan toinenkin pappi vaihtuu pian, sillä Juha Rainerma jää opintovapaalle ja hänen sijaisekseen tulee Jarno Johansson, joka vihitään papiksi 17.1. ja aloittaa työt 1.2.

Janica Vilen