Naantalin nuorisovaltuusto aloitti reippaalla otteella

Naantalin uusi nuorisovaltuusto päätti ensimmäisen kokouksensa 21.1. Karvetin monitoimitalolla kokoonpanolla Ella Mäntysalo (vas.) Alina Virta, Aada Luukko (sihteeri), Essi Mustalahti (pj) ja Ilmari Hartikainen. Kuvasta puuttuvat jäsenet Aku Luukko, Rinna Turkki, Roni Jokinen ja Sonja Vinogradova sekä varajäsenet Ilari Terä ja Santtu Elo. Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton eli Nuva ry:n edustaja saapui 17.1. puhumaan nuorille valtuutetuille mm. tiedotuksesta, lautakuntien toiminnasta, motivaatiosta sekä esim. kuntapäättäjien ja median kohtaamisesta. Kuva: Ragip Önsoy.

Nuoret valtuutetut ovat yksimielisiä Merimaskun nuorisotilan iltakäytön lopettamisesta.

NAANTALI. Naantalin uusi nuorisovaltuusto (Nuva) vuosille 2016–2017 piti järjestäytymiskokouksensa torstaina 21. tammikuuta Karvetin monitoimitalolla.

Mitä jäsenet toivovat nuorisovaltuustolta?

– Uusien asioiden sekä vastuun oppimista.

– Apua tulevaisuuden suunnitelmiin sekä verkostoitumista.

– Vaikutusvaltaa paikallisiin ja alueellisiin asioihin, joihin kuuluvat mm. luistelukentiltä puuttuvat valot, linja-autoaseman rikkinäinen kello, bussien aikataulut, nuorisotilojen aukioloajat ja kouluruoan laatu.

Toista kauttaan nuorisovaltuustossa istuva Essi Mustalahti valittiin tiukan tasaisella äänestyksellä puheenjohtajaksi ja Aku Luukko varapuheenjohtajaksi. Ensimmäiselle valtuustokaudelleen valituista Aada Luukko äänestettiin sihteeriksi sekä Ella Mäntysalo koulutuslautakuntaan ja Sonja Vinogradova kulttuurilautakuntaan nuorisovaltuuston edustajiksi. Vapaa-aikalautakunnan kokouksiin Nuvasta osallistuu sen sijaan puheenjohtaja.

Muut jäsenet ovat Alina Virta, Rinna Turkki ja Roni Jokinen sekä varajäsenet Ilari Terä, Ilmari Hartikainen ja Santtu Elo.

Vilkasta keskustelua

Puheenjohtaja Essi Mustalahti kiittelee uuden nuorisovaltuuston aktiivisuutta ensimmäisessä kokouksessa saavuttuaan kokouksen jälkeen Seutusanomien haastatteluun.

– Kaikki varsinaiset jäsenet olivat paikalla suurimman osan ajasta, kunnes päivän viimeiset bussit lähtivät Rymättylään. Nuorisovaltuustossa on siis vahvasti edustettuna koko Naantali, kantakaupungista saaristoon, Mustalahti toteaa.

Jäsenet Mäntysalo, Virta, Luukko ja Hartikainen ovat puheenjohtajan kanssa samoilla linjoilla antoisasta kokouksesta.

– Tällä porukalla saa aikaiseksi hyvää keskustelua. Mielipiteitä on ja pitääkin olla monia, mutta näyttää siltä, että yhteisymmärrykseen päästään melko vaivattomasti, he vakuuttavat.

Nuoret ottivat muun muassa kantaa saariston nuorisotilojen lopettamiseen tammikuun jälkeen, sillä niiden iltakäyttö on ollut hyvin hiljaista viime vuoden aikana. Valtuusto ehdotti, että toiminta lopetetaan Merimaskussa. Sen sijaan Rymättylän nuorisotilalle he antaisivat vielä mahdollisuuden.

Puhetta oli myös talvilomaviikon tapahtumista, Skanssin kesätyömessuista 17.2., Tulliselvitys-livemusiikkitapahtumasta 13.2. sekä koulujen kevätjuhlailtana järjestettävästä KesäCountdownista, jonka seuraava suunnitteluilta on torstaina 28.1. kello 17 Karvetin monitoimitalolla.

Viidettätoista vuotta Nuvaa

Nuorisolain 8. pykälän mukaan nuorille tulee antaa mahdollisuus osallistua paikallista ja alueellista nuorisotyötä ja -politiikkaa koskevien asioiden käsittelyyn. Lisäksi nuoria on kuultava heitä koskevissa asioissa. Tästä syystä suurimmassa osassa kuntia on juuri käynnistetty tai käynnistetään parhaillaan nuorisovaltuustoja.

– Olemme Naantalissa olleet edellä aikaamme, sillä nykyinen nuorisovaltuusto, joka toimi aiemmin nuorisofoorumi nimellä, on ollut olemassa jo vuodenvaihteesta 2001–2002 alkaen. Nuvalla on siis 15. juhlavuosi käsillä, Naantalin nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja Jari Kaulio toteaa.

Kokouksissa mukana olevat Kaulio ja erityisnuorisotyöntekijä Annika Aaltonen ovat tyytyväisiä Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton eli Nuva ry:n valtuutetuille järjestämään koulutuspäivään sekä ensimmäisen kokouksen kulkuun.

– Kaikki osallistuivat keskusteluun ahkerasti, vaikka näin vuoden alkuun olikin osunut monta asiaa, jotka vaativat päätöksiä sekä kannanottoja, Aaltonen sanoo.
– Nuorisovaltuuston jäsenet osallistuivat kiitettävästi myös Nuva ry:n koulutuspäivään edellisviikonloppuna, lisää Aaltonen

Nuorisovaltuusto on 13–17-vuotiaiden vaikutuskanava ja yhteistyöelin kunnallispolitiikassa. Valtuuston edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus vapaa-aika- ja kulttuurilautakuntien kokouksissa. Talousarvioasioita käsittelevissä kokouksessa nuorisovaltuusto on edustettuna myös koulutuslautakunnassa.

Katariina Mäkinen-Önsoy