KORVAT KÄVELYLLE! -KOULUKONSERTTIFESTIVAALI JÄRJESTETÄÄN KAARINASSA 9.–11.3.

Beatboksaaja Alexandre ”Primitiv” Fenaux.

TAPAHTUMAT. Konserttikeskus ry sekä Kaarinan kulttuuripalvelut järjestävät Korvat kävelylle! -koulukonserttifestivaalin Kaarinassa 9.–11.3. Festivaalilla nähdään ja kuullaan eri tyylisuuntia edustavia ohjelmia, työpajoja ja luentoja Kaarinan kouluissa ja päiväkodeissa. Tapahtuma on suunnattu alan ammattilaisille ja asiasta kiinnostuneille. Festivaalilla vierailee myös alan toimijoita ja kollegoita ulkomailta. Iltakonsertit ovat avoimia kaikille.

Festivaalilla jaetaan myös Konserttikeskuksen perustama Inkku-palkinto, joka myönnetään ansiokkaasta elävän musiikin välittämisestä lapsille ja nuorille. 2–4 vuoden välein jaettava palkinto on perustettu arvostetun musiikkipedagogi Inkeri ”Inkku” Simola-Isakssonin muistoksi ja se jaetaan tänä vuonna toista kertaa. Ensimmäisen palkinnon sai vuonna 2014 Sibelius-Akatemian lehtori ja säveltäjä Soili Perkiö.

Festivaalin koulukonsertit aloittaa torstaina 10.3. nuorista virolaisista vaskisoittajista koostuva Brassical, joka esittää lempimusiikkiaan omina sovituksinaan. Konsertissa kuullaan mm. tunnettuja pop-hittejä. Festivaalilla esitetään Sibeliuksen lapsenlapsenlapsen, bassokitaristi Lauri Porran sekä pasunisti ja lyömäsoittaja Juho Viljasen Ainolasta kohti ääretöntä -ohjelma. Sitä seuraa myös Kokko Quartetin ja Ricardo Padillan Maalla, merellä ja ilmassa improvisoiden -niminen, genrerajoja ylittävä skandinaavisen jazzin ohjelma, jossa kuullaan vaikutteita intialaisesta musiikista, arabimusiikista sekä kuubalaisista rytmeistä. Päivän koulukonsertit päättää humoristinen Terveisiä Kalevalasta -musiikkiteatteriesitys, jonka on riimitellyt Jukka Itkonen ja säveltänyt Jukka Nykänen.

Torstai-iltana Turun Linnateatterissa esiintyy Compañia Kaari & Roni Martin Maailmasta-ohjelmallaan, joka on laajentanut käsitystä flamencosta nykytaiteena. Teos on Pentti Saarikosken runoihin sävelletty kokonaisuus, jossa yhdistyvät moderni rytmimusiikki ja Kaari Martinin tanssi. Roni Martin esittelee Pentti Saarikosken uudelle sukupolvelle tuorein keinoin ja yhdistelee musiikissaan vapaamuotoisesti eri tyylilajeja. Teoksessa esiintyvät myös kitaristi Jukka Orma, sousafonisti Erno Haukkala ja rumpali Miguel Collander.

Perjantaiaamuna 11.3. kuullaan karismaattista ruotsalaista kitaraduo The Gothenburg Comboa sekä harmonikkatrio ACC:tä, joiden ohjelmisto koostuu eri aikakausien ja tyylilajien teoksista. Jauza!n suomirokkikoulussa kerrotaan puolestaan suomirockin eri vaiheista ja esitetään niin Hectorin kuin HIMin sekä Loirin ja Lordin kappaleita.

Satumaailmaan sijoittuu H.C. Andersenin satuun perustuva Prinsessa ja sikopaimen, jota värittää barokin ajan musiikki. Afrikkalaista kulttuuria ja maailmanmusikkia esittelee Ashimba-trio, jonka laulujen tekstit kertovat jokapäiväisestä elämästä Afrikassa ja pitävät sisällään maanläheisiä vertauskuvallisia opetuksia. Kappaleet esitetään sekä swahilin kielellä että useilla afrikkalaisilla heimokielillä ja ne käännetään suomeksi kappaleiden yhteydessä. Konsertissa esitellään myös meille suomalaisille eksoottisia afrikkalaisia soittimia.

Saman päivän iltana järjestetään myös koko perheen yleisökonsertti Muumiperheen lauluretki, jossa Eija Ahvo ja Soili Perkiö esittävät Soili Perkiön uusia Muumilauluja Hannele Huovin sanoihin.

Tyäpajoja vetävät Jauza!-yhtye, musiikkikasvattaja Tuuli Paasolainen sekä belgialainen beatboksaaja Alexandre ”Primitiv” Fenaux, jota pidetään yhtenä taidemuotonsa uuden koulukunnan johtavana kykynä. Hän on tehnyt useita ulkomaisia kiertueita sekä Euroopassa että Aasiassa, joissa hän on esiintynyt usean kuuluisan artistin kanssa, kuten esimerkiksi Snoop Doggin,  Birdyn, Nam Namin ja Asian Dub Foundationin.

Lisäksi festivaaliohjelmaan sisältyy luentoja, joita pitävät Asta Raami otsikolla Intuition – our shortcut to integrity sekä Tuuli Paasolainen otsikolla Pienestä laulusta iso ilo.

Korvat kävelylle! on osa Blackboard Music Project -kehityshanketta, joka saa rahoitusta EU:n Luova Eurooppa -ohjelman kulttuurin alaohjelmasta. Vuoden 2016 loppuun asti jatku­vassa hankkeessa on mu­kana kymmenen organisaatiota kahdeksasta Euroopan maasta, jotka ovat kaikki Jeunesses Musicales International -järjestön jäseniä. Hankkeen tavoitteena on lujittaa kansainvälistä verkostoa, jakaa kokemuksia ja tietoa sekä lisätä lapsille ja nuorille suunnattujen konserttiohjelmien vaihtoa eri maiden välillä. Projektia koordinoi Kon­serttikeskuksen tanskalai­nen sisarjärjestö Levende Musik i Skolen.

Hankkeeseen sisältyy kolme YAM Session -konferenssia, jotka koostuvat tuottajien foorumista, YAMA-palkintojen jaosta, luennoista, työpajoista ja showcase-konserteista, sekä kuudesta kansallisesta YAM Showcasesta. Nämä tapahtumat antavat nuorten yleisöjen parissa työskenteleville foorumin ideoiden ja tuotantojen vaihtoon inspiroivassa ilmapiirissä. Korvat kävelylle! on hankkeen viides showcase-tapahtuma, jossa ulkomaisista hankekumppaneista koostuva kansainvälinen delegaatio pääsee tutustumaan suomalaisten koulu- ja päiväkotikonserttien lisäksi myös mm. Jeunesses Musicales Swedenin lähettämään The Gothenburg Combo -ohjelmaan.

Kaarina on yksi 60 kunnasta, jotka tarjoavat vuosittain Konserttikeskuksen konsertin kaikille peruskoululaisilleen Konsertti joka kouluun -toimintamallin mukaisesti.

Konserttikeskus järjestää opetus- ja kulttuuriministeriön tuella vuosittain 1200–1500 konserttia ja työpajaa kouluihin ja päiväkoteihin koko Suomen alueella. Runsaan viidenkymmenen vuoden aikana yhdistys on tavoittanut noin neljä ja puoli miljoonaa kuulijaa.