Livonsaarelaisten Aro-Heinilöiden vapaaehtoisprojekti etenee Tansaniassa

Livonsaarelaisen pappipariskunnan Irja ja Veikko Aro-Heinilän Kimbilio-turvakotihanke etenee Tansaniassa hyvää vauhtia. Seuraavaksi Kimbilion muurien sisälle aletaan perustaa hyötykasvipuutarhaa. Kuva: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Tansanian Morogoron Kimbilio-turvakotiprojektissa vapaaehtoisena toimiva Naantalin Livonsaaressa asuva Irja Aro-Heinilä kertoo rakennustöiden etenevän turvakotikeskuksen työmaalla hiljalleen.

– Kimbilio-projektisihteerinä toimiva Mikko Vesamäki kirjoitti meille tammikuun 2016 alkupäivinä, että rakennustyöt jatkuvat sitä mukaan rahaa saadaan kerättyä. Kun rakentamista voidaan jatkaa, se sujuu vauhdilla ja hallitusti. Turvakodin toiminnan käynnistäminen lykkääntyy ensi vuoteen, koska rakennustyöt ovat vielä kesken.

– Paljon on jo saatu aikaiseksi: Joulukuussa 2015 valmistui tulevien Kimbilio-rakennusten ympärille turvamuuri, josta puuttuu enää vain portti. Kylätalo Ukumbin avajaisia juhlittiin sen sijaan marraskuussa 2014. Kimbilioon rakennettiin myös kaivo, sillä ilman vettä hanketta ei olisi voitu viedä eteenpäin. Varainkeruu jatkuu ennallaan, olemme saaneet kasaan noin 40 000 euroa vuosittain, ja päässemme samaan tänäkin vuonna.

Lisäksi turvakodin aidan sisäpuolelle perustettavan hyötykasvipuutarhan suunnitelmat ovat valmistuneet.

Hyötykasvipuutarha on merkittävä osa turvakodin omavaraista toimintaa jatkossa. Saamme projektia eteenpäin huhtikuun lopulla, kun saamme Suomeen vieraaksemme pastori George Pinduan asiantuntijan puutarhatalouden alalta Tansanian Morogorosta, Aro Heinilä sanoo.

Turvakoti Tansanian Morogoroon on Lempäälän NMKY:n toteuttama hanke, joka sai alkunsa Tansanian evankelisluterialisen kirkon Morogoron hiippakunnan lapsi- ja naistyön johtaja Ruth Mmarin 2011 syksyn vierailusta Lempäälän seurakunnassa. Hänen kertomuksensa tansanialaisten naisten asemasta sytyttivät sydämet turvakotiajatukselle.

– Hankkeella toteutetaan yksi Ruth Mmarin unelmista. Kimbilio-kodin paikallisena yhteistyökumppanina on Morogoron hiippakunnan naistyö, ja se rakennetaan yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa, Aro-Heinilä toteaa.

Muun muassa Tansaniassa naistyön pastorina ja kotimaassa Suomen Lähetysseuran Lähetysjuhlakoordinaattorina vuosia toimineen Irja Aro-Heinilän aviomies, Lemu–Askaisten entinen kirkkoherra, Veikko Aro-Heinilä on puolestaan toteuttanut esimerkiksi kirkko- ja vesihuoltoprojekteja niin Tansaniassa kuin Keniassakin.

Kimbilio – naisten turvakoti Morogoroon -hankkeen edistymistä voi seurata projektin omilla internetsivuilla sekä Facebookissa.

Katariina Mäkinen-Önsoy