MUSIIKKI. Pyhän Katariinan kirkon Cantio sacra –matineasarjassa kuullaan sunnuntaina 7.2. klo 15 vanhaa musiikkia 1600-luvun Italian nunnaluostareista. Earthly Angels -kokoonpanossa esiintyvät sopraanot Kajsa Dahlbäck ja Anneliina Koskinen yhdessä soitinyhtyeen kanssa. Yhtyeessä saamme kuulla erikoisen yhdistelmän soittimia – viulujen ja sellon kanssa soivat kantele ja luuttu.

Nunnaluostareissa nunnat sävelsivät itse itselleen, ja näin ollen meille on säilynyt yli 300 vuotta vanha, ainutlaatuinen naisen ääni kirkkomusiikissa ja kristillisyyden tulkitsijana. Konsertissa kuultava musiikki ilmaisee nunnien kokemuksia ja tunteita uskosta erityisen intensiivisellä ja kehollisella tavalla. Musiikissa ja teksteissä ilmenee syvä aistillisuus ja paljon tunteita. Säveltäjiä ovat mm. Chiara Margarita Cozzolani, Isabella Leonarda ja Maria Xaveria Perucona. Moni konsertin kappale kuullaan nyt Suomessa ensimmäistä kertaa, sillä nunnaluostareiden musiikkia ei ole esitetty lainkaan siinä määrin kuin esimerkiksi Monteverdin ja muiden ”suurten” 1600-luvun säveltäjien musiikkia, vaikka se on sointimaailmaltaan yhtä kiinnostavaa.

Voimme vain kuvitella, millaista musiikin esitys on ollut nunnaluostareissa 400 vuotta sitten: jotta esityksissä ei tapahtuisi epäsopivia asioita, kuten katseita tai ajatuksia, nunnat olivat piilossa kaltereiden takana. Näin yleisö sai keskittyä kuuntelemaan nunnien taivaallista musiikkia.


Cantio sacra –matinea on kevääseen painottuva vanhan musiikin konserttisarja Pyhän Katariinan kirkossa.