PAIMIO. Paimio-mitali numero 19 myönnettiin itsenäisyyspäivänä arkkitehti Viri Teppo-Pärnälle ja 
Paimio-mitali numero 20 vapaa-aikasihteeri Soini Santalalle.

Arkkitehti Viri Teppo-Pärnä tunnetaan erityisesti kulttuuriympäristön ja perinnemaiseman puolestapuhujana niin Paimiossa, Varsinais-Suomessa kuin valtakunnankin tasolla. Hän on toiminut vuosikausia sekä Paimion seudun ympäristöyhdistyksen että Paimio-Seura ry:n aktiivisena toimijana, myös ruohonjuuritasolla.

Hänen sydänasianaan on valistaminen ja silmien avaaminen, mitä hän on saanut tehdä mm. rakennustaiteen läänintaiteilijana; työ jatkuu edelleenkin tietokirjoittajana sekä valtakunnallisen Rakennusperinteen Ystävät ry:n puheenjohtajana.

Viri Teppo-Pärnälle on myönnetty Suomen Kotiseutuliiton korkein tunnustuspalkinto, Kotiseututyön ansiomitali.


Alkujaan keskisuomalainen, Paimioon juurtunut Teppo-Pärnä on saanut kaikkeen työhönsä innoituksen Paimion menneisyydestä, kulttuurimaisemasta ja rakennusperinnöstä, joita hän löytää myös omasta kotipiiristään, kulttuurihistoriallisesta Pappilanmäestä.

Vapaa-aikasihteeri Soini Santala taas teki lähes 40-vuotisen työuran Paimion kunnan liikunnasta ja sen olosuhteista vastaavana viranhaltijana. Vastuualueeseen kuului lähes parikymmentä vuotta myös kunnan nuorisopalvelujen organisointi.

Monet urheilulajit ja liikunnan muodot ovat olleet paljasjalkaisen paimiolaisen Soini Santalan sydäntä lähellä pikkupojasta alkaen. Laaja-alaisimmin hän on toiminut jalkapallon parissa. Santala on ahkeroinut niin pelikentillä, Paimion Hakan erilaisissa toimitsija- ja luottamustehtävissä kuin Suomen Palloliiton ja sen Turun piirin eri tehtävissäkin. Hänen nimeään kantava KHT Soikka oli 2000-luvun alussa ensimmäinen Suomeen valmistunut kolmannen sukupolven kumihiekkatekonurmikenttä.

Soini Santala on ansioitunut myös paimiolaisen liikunta- ja urheiluelämän historian taltioijana ja esille tuojana. Hänen roolinsa on ollut merkittävä esimerkiksi Paimion Hakan juhlavuosihistorioiden ja Sata vuotta paimiolaista liikuntaa ja urheilua –teoksen valmistumisessa.

Soini Santalan panos paimiolaisessa liikuntakulttuurissa on ollut laaja-alaisuudessaan ja pitkäjänteisyydessään huomattava.

Paimiolaisen kuvanveistäjä Raili Mikkosen suunnittelema Paimio-mitali jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003. Yksisivuisessa mitalissa on kuvattuna keskeisiä paimiolaisia rakennuksia: lukio, Pyhän Mikaelin kirkon kellotapuli sekä Paimion sairaala. Lyöty mitali on valmistettu turkulaisessa Platinoro Oy:ssä. Mitali on upotettu tervalepästä valmistettuun puukehykseen, jonka taiteilija Mikkosen kanssa ovat suunnitelleet ja toteuttaneet paimiolaiset Osmo Viljanen ja Pirkko Kolehmainen. Mitalin saajille annettavan kunniakirjan on suunnitellut Varsinais-Suomen Kansanopiston graafisen suunnittelun ja kuvittamisen linjalla opiskellut turkulainen Ville Vuottila.

Mitalin saajan tulee olla yleisesti arvostettu henkilö, joka on saavuttanut menestystä toiminnallaan Paimion ja paimiolaisuuden hyväksi mm. kulttuurin, tieteen, urheilun, sosiaalitoimen, talouselämän tai yhdyskuntatyön alueella.