Kaanaan päiväkoti sai joululahjan Raision Tilkkureilta

Luovuttajana Helena Viitanen Raision Tilkkurit ja vastaanottajana Karita Kruskopf Kaanaan päiväkoti.

RAISIO. Raision Tilkkurit, raisiolainen tilkkukilta, on lahjoittanut tekemänsä tilkkupeiton ”Kuusikko” Kaanaan päiväkotiin. Peitto liittyy Suomen tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n hyväntekeväisyyskampanjaan nimeltään lempiväriblokki. Raision Tilkkureissa lahjoitustyöt tehdään aina yhdessä jäsenten kesken.

Tänä vuonna malli on yksinkertainen, mutta se voi olla myös monimutkainen, kuten viimevuotinen työ, seinätekstiili, ”Taloja tilkkukylässä”, jonka Raision Tilkkurit lahjoitti Raision kaupungille sen jälkeen, kun se oli ollut Handmade in Raisio 2 -näyttelyssä esillä. Raision Tilkkureilla on ollut tapana vuosittain lahjoittaa tilkkutyö johonkin raisiolaiseen kohteeseen kuten päiväkotiin tai vanhainkotiin.

Tilkkutöiden tekeminen on lähtöisin Aasiasta ja Kaukoidästä, josta se keskiajalla tuli ristiretkeläisten mukana länteen. Tilkkutyö koostuu kolmesta kerroksesta, päällisestä, vanusta ja vuorista. Kerrokset liitetään yhteen tikkauksin. Viileisiin maihin kuten Hollantiin ja Englantiin taito omaksuttiin nopeasti. Nykyisin Pohjois-Amerikassa on runsas tilkkuperinne. Entisaikaan tilkkutöitä on tehty jämätilkuista ja käytetyistä kankaista, joten tilkkutöiden tekeminen on ollut elintärkeää kierrätystä. Hyvin monet muutkin naisten käsityöt ovat perustuneet säästäväisyyteen ja kauneuden kaipuuseen sekä käytännöllisyyteen.

Nykyään useimmat tilkkutyöt tehdään uusista kankaista. Käytetyistä kankaista farkut ovat suosituimpia. Niistä tehdään kasseja, pussukoita, sängynpeittoja ja tyynyjä mm. Tilkkutöiden tekeminen on kiva harrastus, jossa voi ilmentää omaa värimaailmaansa ja käsityötaitoaan.