LENTOPALLO. Loimu ja Etta väänsivät Kerttulan perjantai-illassa tärkeistä liigapisteistä koko rahan edestä. Viiteen erään venynyt trilleri kääntyi lopulta vierasjoukkueelle lukemin 2–3 (22–25, 18–25, 28–26, 28–26, 7–15).

Kolmen peräkkäisen liigatappion rasittama Loimu elää haastavia aikoja. Vahvasti käynnistynyt syyskausi on ajautunut tilanteeseen, jossa parketilla syntyneiden vastoinkäymisten vyyhti uhkaa ottaa kollektiivista niskalenkkiä.

Loimun tilanne noudattaa joukkueurheilun pelättyä lainalaisuutta. Kun johtavat pelaajat ovat vaikeuksissa pelitasonsa vakauttamisessa, ajautuu joukkuepelaaminen väistämättä ongelmiin. Tämä heijastuu puolestaan henkiselle tasolle, jonka taistelutanner tunnetaan viheliäisestä karikkoisuudestaan.

Kerttulan perjantai ei muuttanut Loimu-paatin kurssia. Etta juotti isännille tappion karvasta kalkkia pitkän kaavan kautta. Vaikka voitosta väännettiinkin numeroiden valossa tiukasti, oli vieraiden ryöstöretki kuitenkin täysin ansaittu.

Joukkueiden välinen marginaali heijastui väistämättä pelin osa-alueisiin. Erityisen räikeä ero oli Ettan bravuurina tunnetulla laitasektorilla, jossa Loimu oli monta tasoa vieraitaan jäljessä. Dean Bittner (31/+19, 1 ässä, 5 torjuntaa), Anssi Hakala (19/+13, 3 torjuntaa, vastaanotto 45%) ja Eetu Pennanen (15/+2, 1 ässä, 2 torjuntaa, vastaanotto 62%) ottivat kiistattoman niskalenkin oranssimustien laitalegioonasta.

Ottelun avauserä eteni tasaisena aivan kalkkiviivoilleen asti. Teknisen aikalisän jälkeen kuskin paikalle päässyt Etta päätti kissa-hiiri-leikin passari Niko Haapakosken (4/+2, 1 ässä, 1 torjunta) syöttövuorolla kuitattuun erävoittoon.

Toinen erä oli vieraiden entistä selkeämpää hallintaa. Pelitasonsa kanssa tuskaillut Loimu jäi oululaisten jalkoihin heti alkumetreillä. Ettan toinen peräkkäinen erävoitto sinetöityi vaihdosta sisään tulleen Heikki Lehtoniemen (1/+1, 1 torjunta) torjuttua Verneri Vetriön (3/-1, 2 torjuntaa).

Loimu löysi uusia lääkkeitä pitkän erätauon aikana. Kolmannen erän herruudesta väännettiin jatkopalloille saakka. Etta sai ottelupallon kolmeen otteeseen, mutta niin vain veitsi kurkulla pelanneet isännät onnistuivat nousemaan sillasta. Ratkaiseva eräpiste tuli Bittnerin ratkaisuaihion tyrehdyttäneellä Ossi Rumpusen (19/+7, 2 torjuntaa, vastaanotto 64%) ja Tuukka Anttilan (15/+9, 5 torjuntaa) komealla yhteistorjunnalla.

Neljäs erä jatkoi edeltäjänsä linjaa. Tasatahtia edennyt vääntö näki sinettinsä jälleen jatkopalloilla. Tällä kertaa Etta sai yrittää ottelun ratkaisua kahdesti onnistumatta kuitenkaan aikeissaan. Kuilun partaalla roikkuneet oranssipaidat tasoittivat erävoitot punapaitojen sählättyä ratkaisupallon antennivirheen muodossa.

Kaksi etsikkoaikaa hukannut Etta käytti kolmannen tilaisuutensa. Viides erä kulki alusta loppuun oululaisten jykevässä komennossa. Otteluvoiton arkkitehdiksi nousi Kokkolassa kannuksiaan vuollut sentteri Markus Väisänen (7/+5, 4 torjuntaa), jonka jämäkkä torjuntapeli naulasi viimeiset napsut isäntien arkkuun.

Alavirettään jatkaneen Loimun riveistä ei löytynyt tarpeeksi vastuunkantajia. Sentterit Ryan Meehan (14/+9, 1 ässä, 4 torjuntaa) ja Tuukka Anttila saavat esityksestään puhtaat paperit. Vaihdosta sisään tullut passari Kasper Vuorinen (3/+2, 1 ässä, 1 torjunta) toi isäntien peliin uutta sykettä. Kippari Ossi Rumpunen oli oranssimustien laitatykistön ainoa onnistuja.

Jämäkästi pelanneen laitasektorin ohella Etta voi ylpeillä vakuuttavalla liberopelillään. Näytön paikan saanut Petteri Kiilunen (vastaanotto 56%) hoiti leiviskänsä erinomaisesti. Keskellä Kalajoelta hankittu Ville Kaksonen (5/+3, 1 ässä, 1 torjunta) otti tärkeää roolia.

Ettan luottopelaajiin kuuluva kapteeni Anssi Hakala kiitteli joukkueensa kylmäpäisyyttä.

Oltiin kärsivällisiä. Keskityttiin ja jaksettiin jauhaa. Torjunta-puolustuspelaaminen toimi hyvin. Ei provosoiduttu kuten vastustaja. Puolustuspeli on asenteesta kiinni. Varmistuksia on hiottu treeneissä, ja ne alkavat olla riittävällä tasolla. Torjuntapelaamistamme on kehuttava vielä erikseen. Pallot eivät kimpoilleet vääriin paikkoihin.

Loimun Kasper Vuorinen ei hakenut tappiolle tekosyitä.

Vastustajalle kaikki kunnia. Etta oli taisteleva ja hyvällä ilmeellä liikkeellä. Pelasivat kärsivällisesti. Oman pelin kanssa on ollut vaikeuksia jo jonkin aikaa. Keinot solmun avaamiseksi ovat kuitenkin olemassa.

Ettan päävalmentaja Olli Kuoksa harmitteli syystäkin jo kahteen otteeseen käsissä olleen kolmen pisteen vierasvoiton valahtamista.

Harvoin on harmittanut voitto Kerttulassa niin paljon kuin nyt. Tämä oli selkeä kolmen pisteen sauma. Pelimme on yhä hioutumassa, ja tulos on vielä tulematta. Loimu nosti tasoaan pelin edetessä. Kappe toi heidän peliinsä uuden pelirytmin. Meidän pelimme levisi 3. ja 4.erässä. Rähmättiin ne itse. Petteri Kiilunen on onnistunut hienosti. Hän on lunastanut paikkansa meidän pelaavana liberona. Pojilla on sillä saralla hyvä kilpailutilanne.

Loimu-kollega Ismo Tuominen harmitteli erityisesti suojattiensa epävireistä hyökkäyspelaamista.

Aloitettiin hyvällä ilmeellä, mutta peli suli nopeasti. Itseluottamuksen puute näkyy selvästi. Laitapeli ei toiminut tänään. Ossi oli ainoa onnistuja sillä saralla. Verkkovirheitä tuli todella paljon. Tarkoitus oli syöttää virheettömästi ja saada Ettan vastaanotto hajalle. Siinä ei kuitenkaan onnistuttu. Vastustajan laitapeli toimi tasapainoisesti. Etta pelasi kokonaisuutena järkevästi.

Juha Palosaari