Loimu katkaisi tappiokierteensä sunnuntaina

Loimu – Riento: 3–2

LENTOPALLO. Loimu päätti kahden kotiottelun viikonvaihteensa sunnuntaina voitolla Riennosta. Loppunumeroiksi kirjattiin 3–2 (22–25, 25–14, 22–25, 25–21, 15–10).

Isäntien lähtökohta otteluun oli haastava. Neljän ottelun tappioputki ja pelilliset kipupisteet tarjosivat runsaasti mietittävää ja päänvaivaa. Sunnuntai-illan kamppailu oli tässä valossa selkeässä vedenjakajan asemassa.

Vastaan asettunut Riento on nostanut profiiliaan. Viime keväänä täpärästi liigapaikkansa säilyttäneet joensuulaiset ovat liikkeellä aivan uudella sykkeellä. Kerttulan herruudesta taisteltiin kahden tunnin trillerissä, jossa molemmilla joukkueilla oli hetkensä. Piirun verran laadukkaammin pelanneet oranssimustat onnistuivat lopulta nappaamaan helpottavan kotivoiton.

Tasaiseksi ennakoitu ottelu näytti luonteensa heti avauserässään. Joukkueet etenivät veljellisesti aina tilanteeseen 21–21 saakka. Sen jälkeen parrasvaloihin asteli Riennon luottomiehiin kuuluva Joni Savimäki (14/0, vastaanotto 37%), jonka päättäväiset ratkaisut sinetöivät vieraiden erävoiton.

Kakkoserän ratkaisu nähtiin heti alkumetreillä. Tuukka Anttilan (14/+8, 1 ässä) siirsi upealla syöttövuorollaan isännät 10–1 karkumatkalle. Tästä tyrmäyksestä joensuulaiset eivät enää nousseet, ja erän loppupuoliskon Loimu klaarasi kevyesti tasoittaen erävoitot.

Kolmas erä oli isäntien kontrollissa aina tekniselle aikalisälleen saakka. Neljän pisteen takaa-ajoasemaan joutunut Riento käytti Loimun merkillisen herpaantumisen kuitenkin tylysti hyväkseen nousemalla vaivihkaa erävoittoon maagisesti pelanneen kenialaishakkurinsa Michael Chemosin (34/+22, 2 ässää, 4 torjuntaa) johdolla.

Neljäs erä oli tasainen. Siltaan painetut isännät onnistuivat siirtämään ratkaisun viidenteen erään ennen kaikkea leveämmän ratkaisuarsenaalinsa ansiosta. Isoa roolia otti hienossa pelivireessä oleva jenkkisentteri Ryan Meehan (13/+7, 2 ässää, 1 torjunta), jonka ykköspaikan hyökkäykset pirstoivat joensuulaisten torjunta-aihiot vastustamattomalla tavalla.

Tie break-erä noudatteli tunnettua identiteettiään. Se joukkue, joka onnistuu kampeamaan itsensä johtoasemaan, hoitaa yleensä homman kotiin. Takaa-ajajaksi joutunut Riento onnistui vielä kuromaan isäntien ensimmäisen karkumatkan kiinni, mutta uusi irtiotto 7–7-tilanteessa johdatti oranssimustat helpottavaan kotivoittoon.

Pelillisten haasteiden kanssa kamppaileva Loimu nojasi jälleen jykevään keskisektoriinsa. Sekä Anttila että Meehan pelasivat hienon ottelun. Libero Joel Silva (vastaanotto 80%) oli isäntien kohentuneen vastaanottopelin ruumiillistuma. Kippari Ossi Rumpunen (23/+14, 4 ässää, 3 torjuntaa) toi valoa edellisotteluissa murheenkryyninä olleeseen laitapelaamiseen. Ailahtelevasti pelaava hakkuri Daniel Vargas (20/+12, 1 ässä, 3 torjuntaa) esitteli vaihteeksi repertuaarinsa paremman puolen.

Riennon sydän oli passari Petteri Penttinen (6/+5, 2 ässää, 1 torjunta). Upean comebackin lyhyeltä sapattivapaaltaan tehnyt samettikäsi on tuonut valkopaitojen pelaamiseen aivan uutta kilpailukykyä. Vieraiden tehot kerääntyivät odotetusti Chemosin ja Savimäen harteille. Muusta rosterista nousi esiin vahvan liberopelin esittänyt Lasse Kukkonen (vastaanotto 55%).

Vakuuttavan työnäytteen tarjonnut Petteri Penttinen antoi kritiikinpoikasen itselleen. Pelinjohtamiseen jäi maestron mukaan vielä kalibroinnin varaa.

Ailahtelevaa pelaamista molemmin puolin. Pisteitä ja virheitä tehtiin vuorotahtiin. Tasainen vääntö. Anttilan syöttö ratkaisi kakkoserän. Saatiin se tilanne käsiteltyä, ja loppumatsi sujui kokonaisuutena hyvin. Passarina täytyy vähän katsoa peiliin. En saanut jaettua hyökkäysvastuuta niin monipuolisesti kuin näin jälkiviisaana ajatellen olisi pitänyt. Chemosin kautta pelaaminen on tietysti helppo ja tehokas ratkaisumalli.

Ossi Rumpunen oli luonnollisesti helpottunut. Trillerin kääntäminen voitoksi toi makean veden suuhun.

Paremmat fiilikset kuin perjantaina. Lähtökohta oli tietyllä tavalla haastava eilisen välipäivän takia. Riennolla oli tosin eilen matsi Hurrikaania vastaan, joten puntit olivat siinä valossa tasan. Erona Etta-peliin oli parempi viidennen erän alku. On iso ero saada johtoasema kuin joutua heti takaa-ajajaksi. Riento pelasi kokonaisuutena odotetusti. Petteri on nostanut heidän pelitasoaan merkittävästi. Samalla joukkueen pelityyli on luonnollisesti muuttunut aivan alkukauteen verrattuna. Varsinaisia yllätyksiä ei toki ollut.

Riennon päävalmentaja Jani Säisä harmitteli ennen kaikkea joukkueensa pelivireen ailahtelua. Ongelmat kahdella avainalueella maksoivat tällä kertaa liikaa.

Ei ollut huono peli. Ailahdeltiin toki liikaa. Välillä kulki hyvin, välillä oli umpisurkeaa. Vastaanotto ja hyökkäyspelaaminen eivät olleet tänään toivotulla tasolla. Ollaan pelattu niillä saroilla paremminkin. Siinä valossa oli keskiarvopeli. Loimu teki tasonnoston viime matseihinsa verrattuna. Lasse pelasi hienon liberomatsin – varsinkin nostopeli oli todella mainiota. Hän oli eilen sivussa Hurrikaani-pelistä flunssan takia. Vastuuta on luvassa jatkossakin.

Loimu-luotsi Ismo Tuominen näki kolikon molemmat puolet. Makean voiton keskellä oli aihetta myös kritiikkiin.

Voitto maistuu. Riento ei ole suinkaan mikään väheksyttävä vastustaja. Petteri on tuonut heidän peliinsä uuden nosteen. Saatiin Riennon yleispelaajat pimentoon, mutta hakkurin kanssa oli odotetusti haastavampaa. Kolmannen erän ottaisin takaisin. Siinä tapahtunut sulaminen oli anteeksiantamatonta. Ei lyöty palloa eikä uskallettu pelata rohkeasti. Jatkopalloissa oltiin turhan arkoja. Syöttöpeli toi uskoa peliin. Siinä oli toivottua uskallusta ja päämäärätietoisuutta. Vastaanotolle nostan hattua. Se helpotti yleispelaamistamme tänään merkittävästi.

Juha Palosaari