Joulu näkyy, kuuluu, tuoksuu ja maistuu paikallisesti

Naantalin Joulukaupan visualisti-opiskelija Tiia Aholan (vas.) ja yrittäjä Tarja Ritari-Anderssonin mukaan sommitelmista saa vinkkiä kotisisustukseen. Joulusisustuksessa näkyy paitsi valkoista, punaista ja hopeaa myös pellavaa ja pronssia. Esimerkiksi katajanoksalla koristettu malja kelluvine kynttilöineen on suosittu ja helppo toteuttaa itse. Kuva: Ragip Önsoy.

Visualisti-opiskelija Tiia Ahola somisti pop up -joulukaupan Naantaliin. Naantalin seurakunnan joulukonsertti kuullaan kirkossa 12. joulukuuta. Myyjäistapahtumia järjestetään 12. ja 13.12. mm. Kankaisten kartanossa, Lemun urheilutalolla, Maskun seurakuntatalolla, Merimaskun Taattisten tilalla, Naantalin vanhassa kaupungissa, Nousiaisten Vanhalla Asemalla, Rymättylän Röölänrannassa, Velkuan Sinervon talolla ja Vahdon seurakuntatalolla. 13.12. vietetään myös perinteistä vanhusten joulujuhlaa Naantalin seurakuntakeskuksessa.

JUHLAT. Maskun Kankaisten kartanon navetassa sunnuntaina 13.12. kello 12–15 järjestettävillä perinteisillä joulumarkkinoilla Kankaisten ystävät ry myy juuri painosta tullutta Ebba Aminoffin reseptivihkoa, joka on ensimmäinen osa kartanon viimeisen vapaaherrattaren ruokaohjeista koottavaa kirjaa. Yhdistyksen hallitus yhteistyökumppaneineen on työstänyt vihkoa Svenska kulturfondenin ja Maskun kunnan tuella.

– Yhdistyksemme haluaa tehdä Kankaisten kartanoa sekä sen asukkaita tutuksi matkailijoille ja paikkakuntalaisille reseptivihkojen myötä. Ensimmäinen neljästä vihkosta keskittyy kartanon kasvisruokiin. Ohjeet perustuvat Ebba Aminoffin alkuperäisesti ruotsinkielisiin reseptivihkoihin, jotka on suomennettu ja nykykielistetty, kertoo Kankaisten ystävien puheenjohtaja Eija Räsänen.

Maskun Kankaisten kartanon purjolaatikkoa on tehty 1900-luvulta alkaen, jolloin purjon viljely aloitettiin kartanon puutarhassa. Kuva: Katja Pohtola.
Maskun Kankaisten kartanon purjolaatikkoa on tehty 1900-luvulta alkaen, jolloin purjon viljely aloitettiin kartanon puutarhassa. Kuva: Katja Pohtola.

Taattisten tila valmistautuu jouluun

Merimaskun Taattisten tilan perinteisissä joulumyyjäisissä 13.12. klo 10–15 esittäytyy tilan uusi ravintoloitsija Satu Leppänen. Liedon Juhlapalvelu -nimistä yritystä pyörittävä Leppänen kokee uuden aluevaltauksen myötä olevansa tutkimusretkellä, koska saaristoruoka on hänelle aivan uusi asia.

Visualistin silmin

Mynämäkeläinen Tiia Ahola on Raision kauppaopiston visualistiopintojensa näyttötyönä somistanut Naantalin Emännänpolulla sijaitsevan Joulukaupan uuteen tyyliin.

Työharjoittelussa seitsemän viikon ajan naantalilaisella Tarja Ritari-Anderssonilla oleva Ahola toteaa visualistin työn yllättäneen hänet monipuolisuudellaan.

– Työhön kuuluvat läheisesti niin maalipurkit ja pensselit kuin saha ja porakin eli kaikkea mahdollista tilan suunnittelusta toteutukseen. Lisäksi käyn viikoittain freesaamassa hyllyjä, hän kertoo.

Haasteita somistajaopiskelija kohtasi tyhjän tilan sekä isojen ikkunoiden kanssa.

– Koitin luoda pienelle putiikille ominaista lämmön- ja intiimiydentuntua sekä rauhallista tunnelmaa. Ikkunoiden eteen ripustin maalatut heinäseipäät, joihin sai roikkumaan esimerkiksi tuikkuja, Ahola selittää.

Myös Joulukaupan yrittäjä Ritari-Andersson on oppinut uutta somistuksesta Aholan kautta.

– Monesti se on hyvin pienestä kiinni, että tuotteet ovat kiinnostavasti esillä sommiteltuina ja niiden välillä on tarpeeksi tilaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy