Akka vaikka väkisin

Heikki ”Pirunpelto” Luoman uusi maalaiskomedia ensi kesänä Mynämäellä

Aito ja elävä murre on tärkeä osa Laajoen kesäteatterin ensi kesän näytelmää. Työryhmän Senja Kulmala ja Sirkka Koskinen ”kääntävät” yhdessä ohjaaja Pekka Saariston kanssa kirjailija Heikki Luoman henkilöhahmojen repliikkejä lounaismurteelle.

TEATTERI. Mynämäellä Laajoen kesäteatterissa esitetään ensi kesänä Heikki Luoman käsikirjoittama maalaiskomedia Akka vaikka väkisin. Näytelmä esittelee Hallaperän Eräveikkojen metsästysseuran. On maja, grillikatos ja oma ampumarata. On myös rehdit havumetsien miehet, joiden kädet eivät vapise ja jotka eivät pelkää tuiskua, eivät tuulta, eikä edes nais…susia! Vaan kuinkas käy, kun ”Pohojanmaalta” tulee riuska neiti, joka vaatii päästä seuran jäseneksi? Eikä suinkaan kahvinkeittoon tai peijaisten pitoon, vaan passiin ja ampumaan… ”kivväärillä hirviä”!

Miljoonien katsojien suosikkikirjailija Heikki Luoma on itse harrastanut kilpa-ammuntaa yli kymmenen vuotta ja tietää lajin hiuksenhienot salaisuudet. Hän tuntee ja tietää myös suomalaisen kansanluonteen vivahteet.

Näytelmän ohjaa ja sovittaa Mynämäelle paimiolaissyntyinen Pekka Saaristo. Luoman ja Saariston yhteistyötä nähtiin Laajoella myös menestysnäytelmässä Onnenkantamoinen kaukaa! ja nyt saa yleisö kovin toivomaansa jatkoa.

Näytelmässä on paljon sellaista paikallista ainesta, joka sopii hyvin juuri Laajoelle. Se kertoo ukkoutuvasta metsästysseurasta muutoksen kourissa hulvattoman kesäteatterikomedian keinoin. Alueella on hyvin vahva metsästysseurakulttuuri. Pelkästään Mynämäeltä löytyy Karjalan Korvenkävijät, Mynämäen Repo ja Mynämäen Erä sekä Mynämäen-Karjalan metsästäjät, joista osalla on hyvin vahvat, vuosikymmenten perinteet. Metsästysseura on usein miesten sosiaalinen yhteisö, josta saa aikaan hersyvää kesäteatteria mielenkiintoisine jännitteineen. Näytelmä tuntuukin kuin Laajoen nostalgiselle näyttämölle kirjoitetulta, ja se tulee saamaan entistä paikallisemman säväyksen käännettynä lounaismurteelle työryhmän avulla. Työryhmään kuuluvat ohjaajan lisäksi paikalliset murteen grand old ladyt, Senja Kulmala ja Sirkka-Leena Koskinen.

Rooleissa nähdään toistakymmentä teatterin ansioitunutta ”kansantaiteilijaa”. Pääosassa viime vuoden nuori sensaatio, Laajoenumme suutarien Esko eli Eero- Heikki Puustinen. Unelmana muureja murtaa Hanne-Kaisa Mikola. Keskeisissä rooleissa nähdään myös kestosuosikit Erja ja Veli- Matti Markkanen, Lauri Numminen, Jussi Mäkitalo, Pekka Koskinen, Tapio Ranta ja Niklas Murto. Mukana on yhteensä toistakymmentä harrastajanäyttelijää.

Näytelmän ensi-ilta on perjantaina 15. heinäkuuta.

Laajoen kesäteatteri on Mynämäen Laajoella sijaitseva perinteikäs kesäteatteri, joka perustettiin jo vuonna 1985 eli se on toiminut yhtäjaksoisesti yli 30 vuotta. Teatteri on saavuttanut suuren suosion, tavallisesti jopa tuhannet katsojat saapuvat kesän aikana Laajoelle. Paikka tunnetaan ainutlaatuisesta, lämpimästä ja aidosta hengestään. Kesäteatterissa on äänentoisto ja katettu katsomo.