Erja Viherkoski antaa kasvot avulle

Erja Viherkoski ei juo kahvia, mutta tee menee mustana ja vihreänä, mieluiten maustettuna mielialan mukaan. Kuvaan päätyi kuitenkin teemukin sijaan vapaaehtoisen neulomia sukkia, lapasia ja pipoja, jotka lähtevät joululahjoiksi diakoniatyön asiakasperheisiin.

Katariinan seurakunnan johtavalla diakonilla Erja Viherkoskella on kädet täynnä töitä joulun alla. Joululla on iloisen luonteensa lisäksi nimittäin myös varjopuoli, joka saa ihmiset hakeutumaan diakoniatyön piiriin. Joulu stressaa jossain määrin lähes kaikkia. Vähävaraisissa perheissä stressi vielä moninkertaistuu.

– Tuntuu, että kaikilla pitäisi olla kaikkea; toisaalta mikään ylimääräinen ei oikein sopisi talouteen, Viherkoski selittää vuosittaista ilmiötä.

Viherkosken mukaan joulustressiin löytyy helpotus usein perusasioihin palaamalla.

– Joulu tulee, tehdään me mitä tahansa. Joulun tarkoitus on muistuttaa siitä ilosanomasta, että meille on syntynyt vapahtaja Jeesus-lapsi. Se lahja on tärkeämpi kuin yksikään tavara. Se ilon ja rauhan sanoma voi joskus löytyä helpomminkin halvasta majasta kuin runsauden keskeltä. Syntyihän Jeesuskin köyhyyteen ja puutteeseen, hän pohtii.

Diakoniatyössä joulu tuo kiirettä myös positiivisessa mielessä. Katariinan seurakunnan kautta annetaan tänäkin vuonna lahjoja lapsille yli 50 perheeseen. Yhteensä Lahja Lapselle -kampanjan kautta annetaan Turussa yli 1000 lahjaa.

– Vapaaehtoiset ovat ostaneet lasten omien toiveiden mukaisia lahjoja. Lahjojen saajat valitaan diakoniatyön asiakkaiden joukosta.

Lasten lahjojen lisäksi diakoniatyö antaa yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa noin 40 diakoniatyön asiakasperheelle ja noin 40 yksinäiselle jouluavustuksen.

Katariinalla erityinen alue

Katariinan seurakunnan alueeseen kuuluu Varissuo, Pääskyvuori, Yo-kylä, Nummi, Hannunniittu, Kohmo, Hurttivuori, Laukkavuori ja Itäharju. Asukkaita on yhteensä 29 000, joista 16 000 kuuluu Katariinan seurakuntaan. Alueen tekee erityiseksi muun muassa opiskelijoiden ja maahanmuuttajien määrä.

– Opiskelijat ovat todella tiukilla taloudellisesti ja usein myös henkisesti. Ei ole mitään muuta ryhmää, joka olisi yhtä huonossa taloudellisessa tilanteessa. Moni selviää köyhyydestä, koska se on väliaikaista. Joillekin se kuitenkin aiheuttaa pahimmillaan sairastumista, Viherkoski kertoo.

Useimmiten diakonialta haetaan apua juuri taloudelliseen ahdinkoon, sillä se on konkreettinen asia, johon on helpompi pyytää apua kuin selittämättömään pahaan oloon.

– Lopulta kuitenkin moni muu asia voi olla pahan olon suhteen hallitsevampi, Viherkoski sanoo.

Maahanmuuttajia Katariinan seurakunta on auttanut pitkään osana diakoniatyötä, mutta tänä syksynä heillä alkoi varsinainen maahanmuuttajiin keskittyvä työ, jota tekee kappalainen Johanna Viirros.

Aluetta leimaa lisäksi työttömyys ja sitä kautta köyhyys, joka taas aiheuttaa sosiaalisia ongelmia.

– Silti täällä on sellaista yhteisöllisyyttä, mitä ei muualla ole. Varissuolla asuu tutkimuksen mukaan Turun onnellisimmat ihmiset. Tämä on aivan huikea paikka. Niin paljon kun onkin köyhyyttä, on myös jotain, mikä kantaa: yhteishenkeä ja tsemppausmieltä. Ehkä ne, jotka ovat itse tiukoilla, ymmärtävät paremmin muita, Viherkoski pohtii.

Mukana elämän taitekohdissa

Diakoniatyön tehtävä on varmistaa, että ihmiset tulevat autetuiksi tavalla tai toisella.

– Ketään ei auteta säännöllisesti, mutta annamme kertaluonteista apua, hän selittää.

Diakoniatyöntekijöitä on seurakunnassa kolme, mutta samaa työtä tekee yli sadan vapaaehtoisen joukko.

Avun tarvitsija voi joskus olla myös diakoniatyön näkökulmasta suurituloinen. Ihminen voi joutua pulaan, jos tulot ovat perheessä suuret ja elämä on järjestetty niiden mukaan, ja sitten joutuukin yllättäen työttömäksi tai sairastuu.

– Taitekohdassa apu voi olla todella tarpeen, vaikka työttömyyskorvaus olisikin meidän muihin asiakkaisiin nähden suuri. Meillä ei ole samanlaisia normeja kuin sosiaalitoimessa.

Tarinat pysyvät auttajan iholla

Viherkoski itse on viettänyt tähän asti kaikki joulut perheensä parissa. Tästä vuodesta tulee poikkeus. Hän on saanut siskoiltaan matkarahat, joilla on ostanut itselleen joulumatkan Espanjaan.

– Se on elämäni toinen etelänmatka, hän innostuu.

Loma kauempana tulee tarpeeseen, sillä raskaasta työstä irrottautuminen ei ole aina helppoa.

– Kyllä ihmisten vaikeudet ovat meidän työntekijöiden iholla usein myös vapaa-aikana. Töistä irrottautumista helpottaa se, että asun itse eri puolella kaupunkia, hän sanoo.

Janica Vilen