Savesta ry:n Enkelikuusi ilahduttaa raisiolaisen palvelutalon asukkaita

Savesta ry:n Tarja Muukka, Marja Nordman, Tarja Malinen, Anneli Mäkelä ja Riitta Kantonen saapuivat Vire Koti Raisiontoriin 9. joulukuuta vaihtamaan Raisiontorin joulunavauksen myrskyssä rikkoontuneet enkelikoristeet uusiin. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

JUHLAT. Raisiontorin joulunavaustapahtumassa Kaupunkiuutisten, Bauhausin ja Pirilän Kukkatalon järjestämän kuusen koristelukilpailun voittajapuu Enkelikuusi koristaa Vire Koti Raisiontorin ruokailutilaa.

Kuusen koristeli Savesta ry, joka on 18-jäseninen raisiolainen yhdistys. Käsityötaiturit tekivät yhteensä 300 keramiikkaenkeliä joulupuuta koristamaan. Muotteina he käyttivät yhdistyksen puheenjohtaja Anneli Mäkelän mukaan kaikenkokoisia enkelin mallisia vanhoja piparimuotteja.

– Päätimme tehdä enkelikoristeita, sillä enkelihahmo on paitsi perinteinen myös suosittu erityisesti joulun aikaan. Niistä tulikin pieniä, mutta lasituksen jälkeen oikein näyttäviä.

Yhdistyksen Tarja Muukka kertoo, että lahjoitusten muodossa hyvää tekevä leikkimielinen kilpailu sopi heille mainiosti.

– Enkeli sopii myös hyväntekeväisyyden symboliikkaan, johon koko kuusen koristelukilpailuhan perustui. Kun luimme Kaupunkiuutisista kilpailusta, lähdimme oitis mukaan.

Nyt he suunnittelevat koristeita jo ensi vuoden kilpailua varten toivoen, että Kaupunkiuutiset yhteistyökumppaneineen sellaisen neljännen kerran järjestäisi.

Monikäyttöiset koristeet

Kaikki kuusilahjoituskohteet, Vire Koti Raisiontori, Varppeen päiväkoti ja Lounais-Suomen Työllistäjät, olivat Savesta ry:n aktiivien mukaan varteenotettavia. Ykköstoiveena heillä oli kuitenkin palvelutalo, joten he olivat erityisen hyvillään kun Vire Koti valitsi Enkelikuusen itselleen.

– Jokaisessa kohteessa olisi tietysti ollut jatkokäyttöä enkeleille: niitä voi koristella mielensä mukaan, askarrella niistä aivan jotain uutta tai aivan yhtä hyvin ne voi säästää ensi jouluksi sellaisenaankin, Mäkelä pohtii.
– Tahvion koululaisten legoilla koristeltu kuusi sen sijaan sopi kaikkein parhaiten Varppeen päiväkotiin, Muukka lisää.

Palvelutalon johtaja Marjo Elonen on iloinen kuusilahjoituksesta.

– Sijoitimme Enkelikuusen keskeiselle paikalle sisätiloihin, sillä vaikka meillä on sisäpihoja, tässä tilassa kuusi on varmimmin kaikkien nähtävillä, hän kiittelee.

Ideoita ammennetaan kursseilta

Itsenäiseksi yhdistykseksi Savesta ry:n harrastajakeraamikot erkanivat vuonna 2000 Raision seudun taideyhdistyksestä, jonka alajaostona he ehtivät toimia reilun kymmenen vuoden ajan.

Savesta ry kokoontuu maanantaisin Raision Kylä-Klemelän savipajalla. Kiireisinä heidät pitää uudet keramiikkatyöideat, joita he ammentavat muun muassa kursseilta, lehdistä sekä vierailevilta opettajilta.

– Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä käytyään keramiikkakurssin, sillä yhdistyksellä ei ole omaa opettajaa. Materiaaleja ja uuneja pitää osata varmasti käyttää, ettei käy vahinkoa, Anneli Mäkelä toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy