KÄSITYÖTÄ JA LÄÄKETIEDETTÄ

Paimion käsityömuseo Miilan ja Turun Lasarettimuseon yhteisnäyttely on avattu

MUSEOT. Mitä yhteistä on käsityöllä, lääketieteellä ja hoitotyöllä? Ensi näkemältä ehkä hyvin vähän, mutta tarkemmin ajateltuna yhteistä löytyy paljonkin. Käsityötä ja lääketiedettä -näyttely nostaa esille joitakin yhtymäkohtia ja esittelee käsityön merkitystä hoitotyössä.

Kädet ja kädentaidot ovat monella tavalla tärkeässä asemassa sekä lääkärin ammatissa että hoitotyössä. Esimerkiksi kirurgin, patologin tai hammaslääkärin työssä tarvitaan taitavia käsiä. Samoin kädentaitoja tarvitaan hoitotyössä, vaikka sairaanhoitajat eivät enää joudukaan valmistamaan hoitovälineitä kuten vielä muutama vuosikymmen sitten.

Pitkien hoitojaksojen aikana esimerkiksi tuberkuloosia sairastaneet potilaat saattoivat opetella käsityöammatin. Käsitöiden tekeminen on edelleen oleellinen osa mielenterveyspotilaiden työterapiaa sekä vammaisten kuntoutusta.

Näyttelyn ovat koonneet museosuunnittelija Laura Lankinen Käsityömuseo Miilasta ja museonhoitaja Satu Rantala Turun Lasarettimuseosta.

Käsityötä ja lääketiedettä -näyttely avattiin Käsityömuseo Miilassa Paimiossa 10. joulukuuta. Näyttely siirtyy Turkuun Tyksin T-sairaalan näyttelytilaan (TG3) keväällä 2016.