YRITYSUUTISET. Uudistunut ja laajentunut kauppakeskus Mylly viettää tänään 4.11. avajaisia. Mylly nousee 83 000 neliön tiloilla Suomen kuudenneksi suurimmaksi kauppakeskukseksi. Avajaisten jälkeen kauppakeskuksessa työskentelee yli 150 liikkeessä noin 1 200 henkilöä. Mylly on uuden ajan kauppakeskus, jossa elämyksellisyys on tärkeä osa asiointikokemusta.

Myllyn 1,5 vuoden ja 50 miljoonan euron uudistus- ja laajennustyöt ovat valmistuneet. Koko prosessi suunnittelusta valmistumiseen kesti viisi vuotta. Myllyn toimitusjohtaja Pertti Vikkula uskoo uudistuksen tuovan myynti- ja kävijäennätyksen joulukauppaan. Tavoite on kuitenkin asetettu pidemmälle aikajänteelle.

_MG_9523-001– Uskon, että meidän on mahdollista päästä tulevina vuosina kävijämäärissä miljoonaluokan kasvuun. Nykyisin Myllyssä asioi vuosittain noin 4,5 miljoonaa asiakasta. Myynnissä tavoitteena on päästä yli 200 miljoonaan euroon vuodessa.

Mylly on Varsinais-Suomen suurin kauppakeskus, jolla on merkittävä vaikutus kaupan alan myyntiin ja palvelualan työllistymiseen Turun seudulla. Myllyssä työskentelee avajaisten jälkeen noin 1 200 henkilöä. Täysin uusia työpaikkoja syntyy 400.

Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen muisteli juhlapuheessaan Kauppakeskus Myllyn vaiheita kunnan näkökulmasta.

– Vuonna 1991 hyväksyttiin Myllyn alueen asemakaava. Vuonna 2001 myönnettiin rakennuslupa. Nyt kymmenisen vuotta myöhemmin, vuonna 2010 muokattiin asemakaavaa niin, että se mahdollisti Myllyn laajennuksen. Kaupunkien tehtävä on luoda edellytyksiä kaupan käynnille. Me olemme luoneet edellytyksiä paitsi kaavoittamalla myös esimerkiksi tekemällä tiejärjestelyjä kahden miljoonan euron edestä, sanoo kaupunginjohtaja viitaten Sarkamaantien uusimiseen, Sarkamaantien liikennevaloihin, Haunisten liikenneympyrän parantamiseen ja sillan remonttiin.

Oman tervehdyksensä toi myös Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies.

– Kauppakeskuksilla menee suhteellisen hyvin, vaikka kaupan alalla eletään vaikeita aikoja. Mylly on kiistatta yksi kaupan alan vetureista Turun seudulla, ja on hienoa nähdä sen voivan hyvin ja kehittyvän, Häkämies sanoo.

Viihtyvyyttä yksityiskohtia myöten

_MG_9597-001
Uusi Mylly on modernia kauppakeskussuunnittelua, jossa elämyksellisyyteen on panostettu arkkitehtuurisia ja sisustuksellisia yksityiskohtia myöten. Suunnittelun teemana ovat vuodenajat, joista talvi ja kevät sijaitsevat laajennusosassa.

– Tavoitteena oli luoda kohtaamis- ja ajanviettopaikka, jossa ihmiset todella viihtyvät. Ravintoloita, kahviloita, vapaa-ajan palveluita ja ei-kaupallisia oleskelutiloja on nyt entistä enemmän. Lapsiperheet on huomioitu lastenhoitohuoneilla, leikkipaikoilla ja lapsiparkilla, Vikkula sanoo.

Lisää taidetta ostosten lomaan

Pertti Vikkula (vas.) ja Janne Grön taideteoksensa äärellä.
Pertti Vikkula (vas.) ja Janne Gröning taideteoksensa äärellä.

Kauppakeskus Myllyn neljä vuodenaikaa väkyvät myös uudessa taiteessa. Suurin yksittäinen teos Myllyssä on Lento, jonka ovat toteuttaneet iniöläinen valokuvaaja Janne Gröning ja Kauppakeskuksen toimitusjohtaja Vikkula. Teos on rakennettu 54 neliön suuruisesta palasta, eli yhteensä teoksella on pinta-alaa 54 neliötä. Erityisen siitä tekee toteutustekniikka.

– Teoksen on toteuttanut Kaarinan Light Press, joka on yksi Euroopan kymmenestä yrityksestä, jotka pystyvät tällä tekniikalla tulostamaan. Ja tämä taitaa olla Euroopan suurin, sanoo Gröning.

Teoksessa oleva valokuva on Gröningin kotipaikalta Iniöstä. Vain saaret on rajattu horisontista pois. Oman lisänsä teokseen tuo Vikkulan panos.

– Vikkula on ollut parikymmentä vuotta sitten Fazer Musiikilla (nyk. F-musiikki) töissä. Silloin erääseen laivaan tulleeseen flyygeliin haluttiin vaihtaa lasikansi. Vikkula otti alkuperäisen valkoisen kannen talteen. Hän on säilyttänyt sitä kaikki nämä vuodet tietäen, että joskus sille on vielä käyttöä.

Nyt flyygelin kansi on keskellä teosta muistuttamassa muun muassa Vivaldin ja Sibeliuksen antamasta inspiraatiosta uuden Myllyn arkkitehtuuriin.

Janica Vilen