Nousiaisten nuorisovaltuusto valmistelee toimintamalliaan

Eetu Palmu (vas.), Julia Rustholkarhu, Valtteri Tölli, Vilja Kankare, Minna Ylijoki, Veera Vuorela, Jenni Palomäki ja Rasmus Haavisto muodostavat Nousiaisten nuorisovaltuuston Nuvan kaudella 2015– 2016. Kuva: Ragip Önsoy

LAPSET JA NUORET. Viime maaliskuussa perustettu Nousiaisten nuorisovaltuusto, tuttavallisemmin Nousiaisten Nuva, on päässyt tuumasta toimeen ahkerien valtuutettujensa ansiosta.

Ensimmäisellä kaksivuotiskaudella puheenjohtaja Rasmus Haaviston,16, mukaan Nuvan tavoitteena on luoda vankka perusta toiminnalleen.

– Siihen kuuluu muun muassa toimintasuunnitelman laadintaa, markkinointia ja erilaisten tapahtumien järjestämistä. Meistä on tärkeää olla näkyvä ja kuuluva toimija, Haavisto pohtii.
– Markkinointi tapahtuu sosiaalisessa mediassa sekä julistein, joita kiinnitämme koulujen ilmoitustauluille, lisää Haavisto.

Nousiaisten Päivillä elokuussa ensimmäistä kertaa esittäytynyt Nuva keräsi ideaboksiin kuntalaisten ajatuksia erityisesti nuorten suosiman keskusta-alueen kehittämisestä.

– Ideaboksin aloitteet käsittelivät muun muassa keskustan siisteyden parantamista roska-astioita lisäämällä. Lisäksi toivottiin uutta nuorisotilaa koulukeskuksen läheisyyteen sekä turhan mopopöristelyn vähentämistä, Nuvan sihteeri Veera Vuorela, 17, kertoo.
– Toki toiveita tuli myös uimahallin rakentamisesta Nousiaisiin, mutta sellaiseen meillä ei varmaan ole mahdollisuutta vaikuttaa, Haavisto sanoo hymyillen.

Lokakuun 28. päivä Nuva kokoontui viidettä kertaa. Kokouksia on noin kerran kuukaudessa lukuunottamatta kesätaukoa, ja kokouspaikkana on Nousiaisten kunnanviraston valtuustosali.

– Kokouksessa käsittelimme muun muassa ensi vuodelle suunnitteilla olevaa opintomatkaa eduskuntaan. Loppuvuotta koskevia asioita ovat esimerkiksi osallistuminen Nousiaisten lautakuntien ja valtuuston kokouksiin, matka Ruskon nuorisovaltuuston järjestämiin joululoman aloitusbileisiin 18.12. ja pienille lapsille suunnatun Huvikumpu-tapahtuman järjestäminen 7.11. kello 14–18 Henrikin koulun salissa, Vuorela luettelee esimerkkeinä.

Nuorisovaltuutetut ovat tyytyväisiä siihen, että nykyinen kunnanviraston kiinteistössä sijaitseva nuorisotila on auki viitenä iltana viikossa. Lisäksi seurakuntatalolta löytyy nuorille tarkoitettu kokoontumistila.

Yläkoulussa, lukiossa ja nuokkarilla järjestettyjen äänestysten perusteella valittuun kahdeksan varsinaisen jäsenen nuorisovaltuustoon haki kaiken kaikkiaan 15 nousiaislaista nuorta.

– Osa meistä saa hakea vielä toiselle kaudellekin, koska olemme 13–17-vuotiaita. 18 vuotta täyttävääkään ei eroteta, vaan hän saa jatkaa kauden loppuun asti, Haavisto toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy