NÄYTTELY. Kotimaisen artistitaivaan kirkkaimpia tähtiä esittelevä valokuvanäyttely Rakkaudesta lajiin avattiin Raision kaupunginkirjaston musiikki- ja taideosastolle maanantaina 2. marraskuuta. Valokuvien takaa löytyy turkulainen valokuvaajapariskunta Nana ja Juhana Simelius, jotka kertovat ammentavansa inspiraatiota ennen kaikkea ihmisistä.

– Koitamme tuoda kuvassa elävästi esiin henkilöön tai yritykseen liittyvän tarinan, Juhana Simelius esittelee.

He kertovat yhteistyön artistien, kuten Anna Abreun, Jenni Vartiaisen ja Jare Tiihosen alias Cheekin, kanssa alkaneen sattumalta. Tänä päivänä artistikuvaus on osa heidän repertuaariaan.

– Kuvaussessiot ovat tuoneet artistit Raisiossa sijaitsevalle studiollemme sekä erilaisiin kuvauskohteisiin ympäri Turun seutua. Eräs mielenkiintoisimmista kuvauskohteista on ehdottomasti Paraisten kalkkilouhos. Maininnan arvoisia ovat myös muun muassa kartanomiljöö niin ikään Paraisilla sekä studiomme lähiympäristö lampaineen Raisiossa, kertoo Nana Simelius.

Studio on Juhana Simeliuksen mukaan tarkoituksella syrjäseudulla, sillä yksityisyyttä ja rauhaa kuvaustilanteet nimenomaan kaipaavat.

– Raision keskustaan kuvattavat löytävät helposti tiensä, mutta studiopolkua etsiessä heiltä meinaa joskus usko loppua, hän toteaa.

Media-assistentiksi kouluttautuneen Nana Simeliuksen valokuvaus vei mennessään 19-vuotiaana, jolloin hän aloitti työharjoittelijana raisiolaisen Juha-Pekka Palmulaakson Studio Valotuksessa. Tuore valokuvausyrittäjä teki alkuun ensisijaisesti mainoskuvausta. Nykyisin lavastetekniikasta vastaavan metallialan käsityöläisen Juhana Simeliuksen vahvistama tiimi valmistaa asiakkaalleen aina kokonaisvaltaisen paketin. Pakettiin sisältyy kuvamaailman rakentaminen alusta loppuun saakka; meikkiä, stailausta, valoja sekä lavasteita myöten.

– Vahvuutemme on pieni tiimi, jossa asiat sujuvat useimmiten helpommin ja tehokkaammin kuin suurissa tuotantotyöryhmissä, Nana Simelius sanoo.

Kuvaajapari ei ole aiemmin vedostanut valokuviaan näyttelyksi asti.

– Jännittää, kuinka yleisö ottaa näyttelymme vastaan, he hymyilevät.

Näyttelyyn voi tutustua ajalla 2.11.2015–15.1.2016. Salon kirjaston liittyessä Vaski-kirjastoihin muiden Vaski-kirjastoissa mukana olevien kirjastojen tapaan Raision pääkirjasto on kokonaan suljettu ajalla 16.–23.11.

Katariina Mäkinen-Önsoy