Historiallisen kolerahautausmaan viereen Kalevantielle rakentuva uusi Tyksilän päiväkoti aloittaa toimintansa ensi syksynä.

ITÄHARJU. Päiväkodin rakennushankkeesta kokonaisvastuussa olevan Lainio & Laivoranta Oy:n toimitusjohtaja Jari Lainion mukaan rakentaminen on edennyt hyvin. Valmista tulee kesäkuun loppuun mennessä ja lapset aloittavat uusissa tiloissa elokuussa.

– Kalevantien liikenne on yllättävän vilkasta, joten se piti ottaa erityisesti huomioon. Liikenteen melu mitattiin ja äänieristys tehtiin sen mukaan. Myös lasten turvallisuuteen tien lähellä panostettiin suunnitteluvaiheessa. Sisäpiha esimerkiksi on suunnattu tiestä poispäin, kertoo Lainio.
Rakennettavan tontin sijainti aivan historiallisesti merkittävän kolerahautausmaan kupeessa aiheutti sen, että Museovirasto teki ennen rakennusluvan myöntämistä koekaivauksia aiemmin parkkipaikkana olleella alueella. Hautoja ei kuitenkaan löytynyt, koleraan kuolleet ilmeisesti haudattiin 1830-luvulla tiukasti suojaavien muurien sisälle tartunnan pelossa.

Tyksilän päiväkoti on toiminut vuodesta 1977 ja sitä ylläpitää Päiväkotiyhdistys Tyksilä ry. Päiväkoti tarjoaa lasten palvelujaan ensisijaisesti sairaanhoitopiirin työntekijöiden lapsille.

– Tällä hetkellä kaikki lapset ovat hoidossa kaupungin tai lähikuntien myöntämillä palveluseteleillä. Voimme myös ottaa hoitoon lapsia yksityisen hoidon tuella. Mahdollisuuksien mukaan pyrimme myös tekemään ostopalvelusopimuksia lähikuntien kanssa yksittäisten lasten hoidosta, kertoo päiväkodin johtaja Heli Pyy.
Nykyinen päiväkotirakennus sijaitsee noin 500 metrin päässä Vanhan Littoistentien ja Paljetien kulmassa.

– Tarvetta uusille tiloille on, sillä nykyisiä tiloja ei ole alunperin suunniteltu päiväkotitiloiksi ja ne ovat käymässä meille ahtaiksi. Uusien hienojen tilojen myötä voimme perustaa myös neljännen ryhmän. Vaikka ensisijaisesti otamme sairaanhoitopiirin työntekijöiden lapsia, myös muiden kannattaa hakea. Saattaa olla, että uuden ryhmän myötä varsinkin alkuvaiheessa paikkoja jää myös lähialueen lapsiperheille, kertoo Pyy. Päiväkotipaikkaa ja palveluseteliä voi jo hakea Turun kaupungin verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella.

– Turusta hoitopaikkaa etsivät, mutta ympäristökunnissa asuvat perheet voivat olla yhteydessä suoraan minuun, ohjeistaa Pyy.

Uusissa tiloissa Tyksilän päiväkodin lapset ja henkilökunta pääsevät aloittamaan elokuussa 2016.

– Päiväkodin lapsille läheinen rakennustyömaa on ollut jännittävä retkikohde. Vähän isommat lapset odottavat jo innolla uusiin tiloihin pääsyä, kertoo Heli Pyy.

Kai Saarto