Tunteikas paikallisvääntö Loimulle

Kuva: Tuomas Pelto.

Loimu – Hurrikaani: 3–2

LENTOPALLO. Loimu ja Hurrikaani mittelivät Kerttulassa tiukan viisieräisen väännön. Kahden tunnin mittaiseksi venynyt trilleri kääntyi lopulta kotijoukkueelle lukemin 3–2 (25–23, 25–23, 18–25, 14–25, 15–10).

Varsinais-Suomen hegemonian ohella kiistakumppanit polkaisivat samalla käyntiin Siljan Malja-nimisen paikalliskilpailun. Kyseinen kisa saa jatkoa heti ensi lauantaina loimaalaisten isännöidessä oranssimustia kotiluolassaan. Kokonaisvoitto varmistuu kauden keskinäisten runkosarjaottelujen saldona.

Derbyt ovat urheilun suola. Kerttulan lauantai ei tehnyt kaavaan poikkeusta. Tiukan pistekamppailun ohessa nähtiin useita tilanteita, joissa pelaajien tunnepitoinen veri kuohahti yli äyräidensä.

Yleisöä hemmoteltiin pitkillä palloralleilla, jotka toivat esiin molempien joukkueiden tinkimättömän työmoraalin. Pisteistä oltiin valmiita maksamaan kova hinta. Palloa kaivettiin peliin kollektiivisen edun nimissä.

Edellisillan LEKA Volley-ottelun avauskokoonpanoon neljä muutosta tehnyt Hurrikaani aloitti derbyn epävireisesti. Tilanteen tasalla ollut Loimu käytti avautuneen tilaisuutensa tehokkaasti hyväkseen ja dominoi avauserää vahvasti pelanneiden Ossi Rumpusen (21/+15) ja Kirill Borichevin (11/-2) johdolla. Isäntien ennakkoluuloton pelivire palkittiin ansaitulla erävoitolla.

Kakkoserään mustiin pukeutuneet vieraat astelivat pelivalmiimpina. Hurrikaani kontrolloi erätapahtumia aina kalkkiviivoille saakka, mutta niin vaan rajusti väriä tunnustaneet oranssimustat onnistuivat kairaamaan toisen peräkkäisen erävoittonsa.

Pitkä erätauko muutti ottelun käsikirjoituksen. Toisessa erässä heräämisen merkkejä osoittaneet vieraat asettuivat heti kolmoserän alussa kuskin paikalle. Vahvaa roolia otti kentälle vaihdettu Eemeli Kouki (9/+6), jonka pelaamisessa oli vahvan kokonaisuusvaltaisuuden identiteetti.

Kaventavan erävoiton napannut Hurrikaani lisäsi kaasua neljännessä erässä. Parrasvaloihin asteli mustapaitojen kehuttu kovakätinen hyökkäyspeli, joka alkoi vihdoin rullata odotetulla tavalla. Loimu onnistui vielä kuromaan kiinni vieraiden viiden pisteen karkumatkan, mutta tilanteessa 17–18 alkanut uusi nykäys oli lopulta liikaa.

Trilleri huipentui viidennessä erässä. Muutamat kriittisiin paikkoihin ajoittuneet virheet viitoittivat Loimulle tien makoisaan otteluvoittoon.

Loimun riemukulku kulminoitui pitkälti vahvasti pelanneeseen yp-sektoriin. Sentterit Ryan Meehan (11/+7) ja Tuukka Anttila (8/+6) kävivät miehekkään taistelun verkon herruudesta Hurrikaanin raamikkaiden kollegoiden kanssa. Passari Ville Juntura (6/+2) oli huomattavasti edellistä kotiottelua paremmassa pelivalmiudessa. Liberovastuun jakaneet Joel Silva (vastaanotto 46%) ja Eetu Rantanen onnistuivat mainiosti.

Hurrikaanin kovakätisen laitaorkesterin ehdoton ykkönen oli raamikas australialainen Luke Smith (25/+15), jonka käsi kävi kovaa ja korkealta. Hakkurina pelannut kokenut jenkki Ryan Jay Owens (21/+5) aloitti suvereenisti, mutta katosi hieman kuvasta ottelun edetessä. Passari Mauri Kurppa (3/+3) kiitti saamastaan vastuusta mainiolla iltapuhteellaan. LIbero Jesse Mäntylä (vastaanotto 57%) pelasi totutun vakuuttavasti.

Maajoukkueessa kannuksia vuollut Hurrikaani-kippari Eemeli Kouki allekirjoitti ottelun aaltomaisuuden. Oman joukkueen huonosti ajoittunut pelivireen notkahdus maksoi tällä kertaa ottelun voiton.

– Mukava ja lämminhenkinen paikallismatsi. Loimu onnistui lopulta vääntämään voiton itselleen. Saatiin peliä käyntiin kolmannessa erässä ja käännettiin matsin kulku. Loimu sai hengen päälle 5.erässä osittain meidän virheiden avittamana. Oma peli tyydyttää, vaikka tulikin tehtyä liikaa virheitä. Kesken matsin mukaantulossa on aina omat haasteensa.

Isäntien kollega Ossi Rumpunen painotti joukkueurheilun lainalaisuuksia. Sota ei aina kaipaa yhtä miestä.

– Hyvät fiilikset. Oli tiukka vääntö. Hyvän alun jälkeen pelimme pehmeni kolmannessa ja neljännessä erässä. Tehtiin liikaa virheitä. Päätöserään saatiin hyvä lataus ja vietiin sitä. Lentis on onneksi joukkuepeli. Danielilla oli tänään vaikeaa, mutta seuraavalla kerralla kulkee varmasti taas paremmin.

Hurrikaani-luotsi Nicola Giolito puolusteli yleisöparvella pientä kritiikkiä poikinutta peluutustaan harkitulla suunnitelmallisuudella.

– Loimu vei avauserää ja toistakin, vaikka johdimmekin sitä kalkkiviivoille asti. Neljännen erän loppupuolella aistin suoritustasossamme pienen notkahduksen, joka otti roolia päätöserässä. Vastustaja tosin paransi samalla omaa peliään. Teimme siinä muutaman helpon ja kohtalokkaan virheen. Avainpelaajien peluutuksessa ajateltiin tätä ottelua pidemmälle.

Loimun päävalmentaja Ismo Tuominen oli luonnollisesti tyytyväinen voittoon. Kovan vastustajan nujertaminen onnistui omien haasteiden keskelläkin.

– Fyysinen Hurrikaani on paha vastustaja. Kenttäpelissä olimme edellä, mutta verkolla vastustaja hallitsi. Peluutin molempia liberoja, jotta saamme pelikuormaa jaettua. Samalla Eetu sai arvokasta pelikokemusta jatkoa ajatellen.

Juha Palosaari