Raision Neliapilan 20-vuotisjuhlissa viihdyttiin musiikin parissa

Santeri Aaltonen ja Jussi Toivonen musisoivat Neliapilan palvelukodin 20-vuotisjuhlissa. Raision kaupungintalolla järjestetään vielä juhlakonsertti Neliapilan kunniaksi 3. joulukuuta. Kuva: Ragip Önsoy

MERKKIVUOSI. Raisiossa sijaitseva Kehitysvammaisten Palvelusäätiö (KVPS) Tukena Oy:n Raision Neliapilan palvelukoti vietti 20-vuotisjuhlia maanantaina 2. marraskuuta. Juhlan avaussanoissa Neliapilan toimintaa esitteli palvelukodin johtaja Päivi Karlström.

– Palveluasumisessa on koettu muutoksia näiden viimeisen 20 vuoden aikana, kun Neliapila on ollut toiminnassa. Muun muassa yksilöllisyyden ja itsemääräämisoikeuden huomioimisessa on menty eteenpäin, Karlström toteaa.

Muutokset näkyvät päivätoiminnasta vastaavan ohjaajan Päivi Holmiluodon ja palvelukotiohjaaja Hanna Loikkaan mukaan esimerkiksi siinä, että ryhmätoiminnoista on siirrytty yhä enemmän yksilötoimintoihin.

– Kiinnostuksen kohteet ja toiveet ovat asukkaasta riippuen erilaisia. Joku kaipaa enemmän omaa rauhaa ja aikaa kuin toinen, joten siihen hänelle myös oikeus annetaan. Toiminnassa lähdetään aina liikkeelle yksilöstä; heitä kuunnellaan ja heidän kanssaan opitaan kommunikoimaan, palvelukodista kerrotaan.

Asumispalveluita ja päivätoimintaa tarjoavassa Neliapilassa asuu yhteensä 24 erityistä tukea tarvitsevaa henkilöä. Palvelukodissa on myös mahdollisuus lyhyt- ja pitkäaikaiseen tilapäisasumiseen.

– Palvelukodissa on neljä kotiryhmää, jotka tukevat itsenäistä asumista ja elämistä. Yksikkö toimii yhdessä kerroksessa esteettömissä avarissa tiloissa, sanoo Karlström.

Rauni Vallunen on eräs lukuisista alkuperäisasukkaista, joka muutti Lemussa sijainneesta lapsuudenkohdistaan Neliapilan palvelukotiin vuonna 1995.

– Olen viihtynyt hyvin. Täällä voin asua itsenäisesti ja toiveeni otetaan huomioon. Muutaman kerran olen päässyt myös muuttamaan talon sisällä asunnosta toiseen, Vallunen kertoo.

Asukkaat näkyivät päähenkilöinä myös juhlassa, jonka musiikista vastasivat Neliapilan asukas Santeri Aaltonen yhdessä toisen asukkaan veljen Jussi Toivosen kanssa. Runoja lausui sen sijaan Satu Salovaara Raision seudun lausujista.

Juhlassa kuultiin myös KVPS:n emerita toiminnanjohtaja Sirkka Merikosken muistelu sekä läheisen puheenvuoro Juhani Lankiselta. Tervehdyksiä toivat KVPS Tukena Oy:n Markku Virkamäki ja Päivi Kari, Raision kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg sekä emeritus maaherra Rauno Saari. Juhlapuheen piti SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta. Tilaisuus päätettiin Varsinaissuomalaisten laululla.

Petäsmäen pientaloalueella sijaitseva Neliapilan palvelukoti on järjestyksessään kolmas KVPS Tukena Oy:n ylläpitämistä palvelukodeista. Palvelusäätiö on rakennuttanut yhteensä 27 palvelukotia tai asumisyksikköä eri puolille Suomea.

Katariina Mäkinen-Önsoy