Rauli Lumiolle pidettiin perjantaina 30.10. monta läksiäispuhetta, joista erityisesti mieleen jäi Maskun ensimmäisen kunnanjohtajan Martti Ilmosen tervehdys. ”Muistan, kun otin sinut vastaan vuonna 1982 ja nyt olen täällä hvyästelemässä sinua”, sanoi Ilmonen.

Rauli Lumio

– syntyi Turussa vuonna 1954.

– Opiskeluaikanaan hän ehti työskennellä monessa kunnassa: Raisiossa, Askaisissa, Kalannissa ja Nousiaisissa.

– Vuonna 2002 hän muutti vaimonsa kanssa Lemuun, ja asuu siellä edelleen.

– Perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kaksi aikuista lasta ja 7-kuinen lapsenlapsi.

HENKILÖKUVA. Maskun kunnanjohtaja Rauli Lumio jäi virallisesti eläkkeelle kuun vaihteessa. Eläkkeelle lähtöä juhlittiin kunnantalolla perjantaina 30. lokakuuta.

– Yllättävän paljon kävi väkeä. Olen kiitollinen, että näinkin moni ehti minua tervehtimään, Lumio kommentoi.

Erityisen iloinen hän oli viimeisestä vieraastaan, Maskun ensimmäisestä kunnanjohtajasta Martti Ilmosesta, joka palkkasi hänet Maskun kuntaan 1.12. vuonna 1982.

– Se on kuin eilinen päivä. Silloin aloitin kunnansihteerinä ja toimin siinä tehtävässä 18 vuotta, hän muistelee.

Sittemmin vuonna 2001 Lumio aloitti Lemun kunnanjohtajana. Kun Masku, Lemu ja Askainen yhdistyivät vuonna 2009, Lumiosta tuli uuden Maskun johtaja.

Masku on erikoinen kunta

Omien sanojensa mukaan hänelle jäi Maskusta lämpimät muistot, vaikka töitä tehtiinkin 24/7.

– Kunnanjohtajan virka on haasteellinen ja vaatii aikaa. Töitä oli kuitenkin kiva tehdä, sillä Maskussa oli aina hyvä tekemisen meininki yhdessä luottamushenkilöiden kanssa. Lemussa oli vielä erityisen hyvä yhteishenki, hän kehuu.

Hänen kunnanjohtajan uransa varrelle on mahtunut monia muutoksen vuosia.

– Kun kuntaliitos saatiin tehtyä vuonna 2009, niin vuonna 2011 olikin jo vuorossa Akselin perustaminen. Tämä on ollut erinomaisen kiinnostavaa aikaa, hän sanoo.

Masku on Lumion mukaan erikoinen kunta.

– Se on kasvanut ja kehittynyt voimakkaasti lyhyessä ajassa. Kasvuvauhti on ollut parhaimmillaan 4 prosenttia. Se toi mukanaan myös haasteita, kun piti nopeasti vastata kasvaneeseen palveluiden kysyntään. Silloin rakennettiin päiväkoteja ja laajennettiin kouluja.

Tärkeimpinä työvoittoina Lumio pitää viimeisimpiä Rivieran alueen tonttikauppoja.

– Juuri ennen lomalle lähtöä allekirjoitin Sukarin kanssa 1,8 miljoonan euron maakaupan. Uuden kauppakeskuksen myötä Maskuun tulee 19 hehtaarin edestä uutta palvelua ja uusia työpaikkoja, Lumio iloitsee.

Sukarin suunnitelmissa on saada kauppakeskus auki vuoden 2017 lopussa. Toiset tonttikaupat Masku teki JJ Kaivin ja Kallio Oy:n kanssa.

– Kaupat takaavat sen, että pöhinää riittää jatkossakin, Lumio kommentoi.

Kunnanjohtajan paikkaa ei täytetä vielä kuntaliitoksen varalta

Maskun Vs. kunnanjohtajana toimii tällä hetkellä hallintojohtaja Maija Löfstedt. Kunnanjohtajan paikkaa ei täytetä, ainakaan vielä, sillä Maskun ja Naantalin väliset kuntoliitosselvitykset ovat kesken. Jos kunnat yhdistyvät, Masku ei täytä kunnanjohtajan paikkaa ollenkaan. Jos taas liitosta ei synny, paikka avataan hakuun ja uusi henkilö valitaan nopealla aikataululla.

Linnut, luonto ja luontokuvaus

Lumio jäi lomalle jo juhannuksena, joten hän on ehtinyt jo vähän virittäytyä uuteen elämänvaiheeseen.

– Ei minulla ole erityisiä suunnitelmia. Tekemistä on kyllä aina, sillä meillä on omakotitalo ja mökki. Nyt pystyn käyttämään enemmän aikaa myös harrastuksiin. Linnut, luonto ja luontokuvaus ovat minulle tärkeitä. Maskussa lempikohteeni ovat Rivieralla ja sen luontopoluilla. Asumme Lemussa Pappilan kupeessa. Siellä ulkoilen aina lähtemällä meren rantaan Aitsaaren suuntaan, hän kertoo.

Lumio on aloittanut myös uuden harrastuksen.

– Aloitin syyskuussa saaristolaivurikurssin. Veneilylle ei ole työuran aikana jäänyt aikaa, mutta nyt tilanne muuttuu, hän hymyilee.

Lopuksi Lumio haluaa vielä kiittää menneistä vuosista, hyvästä yhteistyöstä ja luottamuksesta Maskun 392 työntekijää.

– Minun ja Maskun onni on ollut se, että täällä on luotettava, osaava ja ammattitaitoinen joukko palvelemassa kuntalaisia, hän sanoo.

Janica Vilen