Luomukassi-osuuskunnan uusavajaiset houkuttelivat kiinnostuneita tutustumaan Koroistenniemen historialliseen maatilaan. Luomukassi esitteli tilaisuudessa oman puotinsa, josta saa ostaa niin lähituottajien kuin kaukomaidenkin luomutuotteita.

KOROINEN. Luomukassi on Koroistenniemen vanhalle maatilalle pari kuukautta sitten avattu luomuruokaa myyvä puoti.

‒ Tämä on vähän tällainen suurperheen äidin ruokakaapin jatke, nauraa Luomukassin perustaja Lotta Laaksonen kysyttäessä Luomukassin taustoista. Parikymmentä vuotta erilaisia luomuruokapiirejä pyörittänyt Laaksonen perusti neljä vuotta sitten toiminimen, jotta voisi kuljettaa ihmisille kotiinkuljetuksella laadukkaita, paikallisia luomutuotteita.

Toiminimi ei kantanut, mutta pari kuukautta sitten Laaksonen päätti perustaa Luomukassin uudestaan, tällä kertaa osuuskuntana:

‒ Nyt tässä on mukana neljätoista osakasta ja todellista yhteisöllisyyden tuntua.

Parinkymmenen lähialueen tuottajan lisäksi luomupuodin valikoimissa on tuotteita noin kymmenestä eri tukusta ja omia käsintehtyjä tuotteita sekä keräilytuotteita.

Seuraavaksi Luomukassin olisi tarkoitus palata juurilleen ja käynnistää vuodenvaihteessa puodin lisäksi kotiinkuljetus ja noutopistekuljetus uudestaan.

Koroistenniemellä elävää toimintaa

Koroistenniemi on Turun kaupungin omistama vanha maatila, jonka ympäristössä toimii lukuisia eri toimijoita. Alue on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, ja siellä toimii muun muassa Turun ammattikorkeakoulun LUMO-keskus, eli luonnonmateriaaliosaamis-keskus, joka pitää esimerkiksi kahvilaa ja järjestää kursseja.

Lotta Laaksosen mukaan Koroistenniemi on helmi aivan kaupungin kupeessa ja maatilan kokonaisuuden elvyttäminen on kaikkien siellä toimivien noin kymmenen yhdistyksen tavoite. Luomuharrastajien lisäksi paikka houkuttelee myös kasvitieteestä kiinnostuneita, sillä maalaistalon pihassa on myös Suomen suurin mangolia, jonka kukkimista ihmiset tulevat aina keväisin ihmettelemään.

‒ Tämä on monella tavalla todella kiinnostava paikka, sanoo Laaksonen.

Luomupuodin lisäksi pihapiirissä on esimerkiksi kahvila ja polkupyöräkirppis. Lisäksi alueella järjestetään kulttuuritapahtumia. Viikoittaista toimintaa on esimerkiksi joogan ja teatteri-improvisaation muodossa.

Toimintaa toivotaan myös jouluksi

Kuva 4
Tuula Riihikallio tuli Luomukassin uusavajaisiin kahville.

Uusavajaisiin kahville tulleelle Tuula Riihikalliolle Koroisten maatila on jo tuttu paikka:

‒ Aina kun pyöräilen ohi ja kahvila on auki, poikkean kahville, hän kertoo.

‒ Tämä on kaunis paikka, ollut aiemmin suurempi tila. Viime aikoina täällä on ollut vähän hiljaisempaa, mutta aikaisemmin olen ollut täällä kyläjuhlissa, huoltanut omaa pyörääni ja käynyt tutustumassa kasvimaalla, Riihikallio jatkaa.

Riihikallio toivoisi, että alueella alkanut kehitys jatkuisi ja toimintaa olisi monipuolisesti ympäri vuoden.

‒ Kesäisin tämä on kiva paikka, mutta joulunaikaankin voisi hyvin olla jotain. Aikaisemmin täällä on ollut teatteriesityksiä, niitä saisi olla enemmän.

Turku syntyi Koroistenniemellä

Koroistenniemi on yksi kaupungin merkittävimmistä paikoista. Alueella on ollut asustusta aina 800-luvulta ja paikka toimi Turun keskustana vuoteen 1286, jolloin aloitettiin nykyisen Tuomiokirkon rakentaminen. Kuitenkin siihen asti Koroinen oli merkittävä kauppapaikka ja vanha Turku sai siellä alkunsa 1100-luvulla.

1200-luvulla myös Suomen Piispa Tuomas asui Koroisilla ja muutaman vuosikymmen alue oli koko Suomen hallinnollinen keskus. Maan kohoamisen seurauksena asutus ja keskusta siirtyivät vähitellen 1300-luvulla nykyisen Tuomiokirkon ympäristöön.

Nykyiset Koroistenniemen rakennukset ovat pääasiassa 1800-luvun loppupuolelta. Niemen kärjessä sijaitsee muinaismuistoalue, jossa on vielä nähtävissä entisen kirkon perustukset.

Roosa Vastamäki