IKÄTUKI tuo ryhtiä ja vipinää arkeen

IKÄTUKI-hankkeen tukihenkilön rooli on kulkea tuettavan rinnalla, kuunnella, keskustella sekä auttaa keräämään voimia muuttuneen arjen kohdatessa. Turun Kaupunkilähetys ry tarjoaa vapaaehtoiselle niin jatkokoulutusta ja virkistäytymistä kuin ryhmä- ja yksilötyönohjausta. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy

SENIORIT. Turun Kaupunkilähetys ry:n IKÄTUKI-hanke kouluttaa Turussa ja seutukunnissa, kuten Kaarinassa, Liedossa, Naantalissa ja Raisiossa vapaaehtoisia tukihenkilöitä ikääntyneiden arkea tukemaan. Toiminta on ammatillisesti koordinoitua vapaaehtoistoimintaa.

Viime keväänä tukihenkilökurssin käyneelle 56-vuotiaalle Päiville löydettiin vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin toimesta sopiva tuettava 78-vuotiaasta Viljosta.

Viljo toimi viitisen vuotta vaimonsa omaishoitajana, kunnes tämä joutui muuttamaan palvelutaloon.

– Yksin ei tulisi lähdettyä liikkeelle. Päivistä on ollut myös juttuseuraa, jota ei muuten tahdo löytyä, Viljo kertoo.
– Nykyisin tulee myös osallistuttua yli 60-vuotiaille miehille suunnattuun liikuntaryhmä Aarnen talliin, jatkaa Viljo.

Yhdessä Päivi ja Viljo ovat käyneet muun muassa messuilla, museossa, kirjastossa, Turun linnassa, Skanssissa sekä retkillä muun muassa Ruissalossa ja Naantalissa.

Vapaaehtoisten tukihenkilötoiminnasta Päivi kuuli sen sijaan Palvelutalo Iso-Heikissä Ajast aika -kerhoa vetäessään.

Määräaikaista, mutta säännöllistä

Projektin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Pelkosen mukaan hankkeen myötä edistetään yli 60-vuotiaiden kotona asuvien arjessa selviytymistä, toimintakykyä ja elämänlaatua vaikean elämänmuutostilanteen kohdatessa.

– Tuo elämäntilanne voi olla esimerkiksi puolison menetys, läheisen tai itsensä sairastuminen, muutto uudelle paikkakunnalle tai ennenaikainen eläkkeelle jääminen.

Tukitoiminta on tavoitteellista, suunnitelmallista, määräaikaista ja säännöllistä.

– Tuettava hakeutuu toimintaan itse tai toimijan lähettämänä. Lähettäviä tahoja voivat olla muun muassa lääkäri, kriisikeskus, vanhuspsykiatria, työterveyshuolto tai vaikka omainen. Moniammatillinen verkostotyö tukee toimintaamme ikääntyneiden parissa, Pelkonen kertoo.
– Tukihenkilötoiminnan tavoitteet ovat yksilöllisiä ja se jatkuu enintään vuoden verran. Joskus tuettava voi kokea jo muutaman kuukauden päästä saaneensa tarvitsemansa tuen ja päässeensä yli vaikeasta nivelvaiheesta. Toisaalta emme myöskään kiellä tukiparia pitämästä yhteyttä virallisen tukihenkilötoiminnan loputtua, lisää Pelkonen.

Seuraava kurssi helmikuussa

Tällä hetkellä käynnissä olevissa yhteensä 16 tukisuhteessa on edustettuna vapaaehtoisia hyvin erilaisilta ammattialoilta.

Tukihenkilötoiminnan syyskauden peruskurssi alkoi viime torstaina. Helmikuusta 2016 alkaen järjestetään seuraava 18-tuntinen kurssi, johon parhaillaan haetaan vapaaehtoisia Turusta ja lähikunnista.

IKÄTUKI-hanke kuuluu Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamaan Eloisa ikä -avustusohjelmaan. Rahoituksen Turun Kaupunkilähetys on saanut hankevuosille 2013–2016, jonka jälkeen siitä on tarkoitus muodostua osa yhdistyksen pysyvää toimintaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Projektin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Pelkonen ja tukipari keskustelemassa tukihenkilötoiminnan jatkosta. Alussa tavataan kerran viikossa kuukauden kestävällä tutustumisajalla. Tilanteen uudelleenkartoitus tehdään, kun takana on muutama kuukausi tukihenkilötoimintaa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy
Projektin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Pelkonen ja tukipari keskustelemassa tukihenkilötoiminnan jatkosta. Alussa tavataan kerran viikossa kuukauden kestävällä tutustumisajalla. Tilanteen uudelleenkartoitus tehdään, kun takana on muutama kuukausi tukihenkilötoimintaa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy