TAIDE. Koneen säätiön ylläpitämä saaren kartano Mynämäellä tarjoaa vuonna 2016 residenssipaikan 
40 taiteilijalle ja taiteilijaryhmälle. Saaren kartanossa työskentelevät ensi vuonna muun
 muassa esseisti Silvia Hosseini, performanssitaiteilija David Frankovich 
Ja Viides Sääty -työryhmä.

Hakemuksia saapui tänä vuonna yhteensä 378. Korkeatasoisista hakemuksista valikoitui mielenkiintoinen edustus vuoden 2016 residenssijaksoille. Hakemuksista yli 60 % saapui ulkomailta, 39 eri maasta. Euroopan lisäksi hakemuksia tuli esimerkiksi Pohjois-Amerikasta, Etelä-Amerikasta, Aasiasta ja Australiasta.

– On jälleen kiinnostavaa seurata, miten Saaren kartanossa syntyvä taide ottaa kantaa epätasa-arvoon ja muihin yhteiskuntamme keskeisiin ongelmiin, pohtii Saaren kartanon toiminnanjohtaja Hanna Nurminen tulevaa residenssivuotta.

Silvia Hosseini (s.1982) on virkistävä poikkeus miesvaltaisella esseekirjallisuuden alalla. Saaren kartanossa hän työstää esseekokoelmaansa, jonka lähtökohtana on ajatus siitä, miksi kirjoitetaan aina yleisesti hyvänä pidetyistä asioista, ja miksi esseitä ei voisi kirjoittaa myös huonoista, vaikeista tai eettisesti kyseenalaisista teksteistä?

Kanadalainen performanssitaiteilija David Frankovich (s. 1985) on nuori ja omaääninen performanssitaiteilija, joka on viime aikoina työskennellyt biseksuaalisuuteen liittyvien poistamisen ja näkymättömyyden teemojen parissa. Hän hakee raikasta ja kollektiivisempaa näkökulmaa performanssiin ja queer-esitykseen.

Monivuotinen ja -alainen projekti Viides sääty tarkastelee teollisuuden, teknologian ja talouden tuottamia ideologioita Suomessa. Tuloksena valmistuu taideteoksia, tapahtumia ja tutkimusta. Projektin käynnistäjät ovat Jussi Koitela, Kimmo Modig ja Jenna Sutela, jotka toimivat kuraattoreina, kirjoittajina ja taiteilijoina.

Saaren kartano aloitti toimintansa taiteilija- ja tutkijaresidenssinä vuonna 2008 ja tähän mennessä paikassa on työskennellyt 308 residenssivierasta ja -ryhmää, joista 296 on ollut yksittäisiä taiteilijoita tai ryhmiä.