Raision Teatterin ensi-ilta siirtyi tapaturman vuoksi

TEATTERI. Raision Teatterin Vihan Jumala -näytelmän piti saada ensi-iltansa viime perjantaina, mutta toisin kävi. Näyttelijä Stella Storberg loukkaantui harjoituksissa viime metreillä, eikä pysty kipuamaan lavalle. Hänen tilalleen saatiin Raision Teatterille entuudestaan tuttu näyttelijä Jessika Kortelainen, jolla on nyt kova kiire ottaa näytelmä haltuun ennen uutta ensi-iltaa, joka on lauantaina 31.10. Näytöskautta jatkettiin siirtyneen ensi-illan vuoksi. Viimeinen esitys on 4.12.

Vihan Jumala on musta komedia, jota Raision sovitus vie draamallisempaan suuntaan. Kaksi entuudestaan tuntematonta pariskuntaa tapaa setviäkseen lastensa tappelua. Sovinnainen keskustelu muuttuu pian groteskiksi ja lopulta kyse ei ole enää ollenkaan lapsista.

– Sivistyksenpitokuuri on tässä todella ohut. Kaikki neljä hahmoa ovat oikeassa omissa poteroissaan. Riitatilanne kuvastaa hyvin nykypäivää, pohtii näytelmän ohjaaja Kauno Takarautio, joka on toiminut teatterin parissa 26 vuotta, joista viimeiset seitsemän vuotta ohjaajana.

Lavastus on ohjaajan itse ideoima ja tarkoituksellisen teatraalinen.

– Yleensä jos näyttelijä poistuu näyttämöltä hän menee yleisöltä piiloon, tässä hän jää yleisön nähtäville. Halusin pitää lavastuksen yksinkertaisena, sillä olen yksinkertainen ihminen. Näin huomio kiinnittyy pääasiaan eli näyttelijöihin. Tällaisessa lavastuksessa näyttelijät eivät pääse helpolla, ohjaaja sanoo.

Juuri mukaan hypänneellä Kortelaisella on siis todellinen näytön paikka. Muissa rooleissa nähdään Kitta Paavola, Mika Ahlsten ja Olli Oksanen. Kaikki ovat kokeneita teatterin tekijöitä ja tuttuja myös Raision lavoilta.

– Jokainen löytää hahmoista jos ei nyt itseään niin ainakin oman naapurinsa. Huumori on mustaa, mutta ei halpaa, lupaa Takarautio.

Vihan Jumalaa esitetään Raision Teatterin uusissa tiloissa Raision vanhalla kauppaopistolla. Ensimmäinen uusissa tiloissa esitetty näytelmä oli SIG-musikaali.

– Nyt katsomo on rajattu pienemmäksi tuomalla lavaa eteenpäin. Tunnelma on huomattavasti intiimimpi kuin musikaalissa, kertoo ohjaaja.

Vihan Jumalan Suomen kantaesitys nähtiin vuonna 2008 Kansallisteatterissa. Sen jälkeen näytelmää on esitetty eri puolilla Suomea. Näytelmän on kirjoittanut Yasmina Reza ja suomentanut Reita Lounatvuori.

Janica Vilen