Lux Gratiae yhdistelee luostariajan historiaa ja nykyteknologiaa

Perinteeksi muodostuneen, Armon valoa tarjoilevan, naantalilaistapahtuman kattaus on monitaiteellinen.

TAPAHTUMAT. Paikallisesta yhteistyöstä kehittynyt Lux Gratiae valaisee Naantalin syksyä 22.–25. lokakuuta. Keskiajan Birgittalaisuus ja pyhiinvaellukset sekä nykyaika kulkevat tapahtuman teemoina sopuisasti käsi kädessä, kun aloituspäivänä Kristoffer-salin tilaisuudessa kuullaan Juhani Mykkäsen luento Koodaajat valloittavat maailman. Tilaisuus on maksuton, mutta ilmoittautumien on välttämätöntä.

– Mykkänen kertoo aiheesta eloisasti ja kansantajuisesti eli koodaamisesta ei tarvitse tietää mitään ennestään ymmärtääkseen, mistä luennoitsija puhuu, esittelee Naantalin kulttuuri- ja tiedotussihteeri Anu Anttila hymyillen.

Perjantaista sunnuntaihin Naantalin Taidehuoneella on esillä Pyhä Birgitta -näyttely, johon on koottu naantalilaisten taiteilijoiden Birgitan yö -tapahtumissa huutokaupattuja Pyhä Birgitta -aiheisia töitä vuosien varrelta.

Naantalin Kulttuuritaloyhdistyksen Mirja Kujalan mukaan Taidehuoneella on yhteensä 11 teosta, sillä yhtä työtä ei hakuprosessista huolimatta löytynyt.

– Lisäksi esillä on Naantalin museosta lainaan saatuja Birgitan kuvia sekä tietoiskuja Birgitan elämästä. Lauantaina on ohjelmassa kuvataiteilija Pirjo Viitasen näyttelyopastukset kello 14 ja 16, Kujala toteaa.

Sähkösellot soivat Kylpylässä

Perjantai-illalla neljän konsertin kokonaisuuden Naantalin Kylpylässä avaa Seeli Toivion ja Helena Plathánin Absolute Girls -selloduon ainutlaatuiset sähkösellosovitukset klassikoista, joita ovat muun muassa Saint-Saensin Joutsen, J.S. Bachin konsertto ja Barberin Adagio.

– Pyhä Birgitan elämään eläydytään sen sijaan lauantai-iltana Naantalin kirkossa esitettävässä monologissa Stella Splendens – Loistava Tähti -maailman ensi-illassa, jossa kuullaan keskiaikaista musiikkia ajanmukaisin soittimin soitettuna. Mirva Koivukankaan ja Uli Kontu-Korhosen esityksessä eri-ikäiset Birgitat kytkeytyvät toisiinsa laulun ja musiikin kautta, Naantalin Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Tiina Tunturi kertoo.

Viime vuonna suosituksi havaittu Runokuppi tulee jälleen. Lauantaina kello 15 alkaen Jonimatti Joutsijärvi runoilee Naantalin Taidehuoneessa, josta siirrytään Café Amandikseen kello 16 kuulemaan Tuija Välipakkaa. Runoja ja runoilijoita esittelevään Runokuppiin on vapaa pääsy.

Seurakunnat vahvasti mukana

Merimaskun kirkossa kaikuu myöhäisessä lauantai-illan konsertissa Oh Happy Day -gospel neljän laulajan lauluryhmä Liitto Ensemblen ja kanttori Tiina Lustigin esittämänä.

Merimaskun kirkkoherra Markku Ahlstrand sanoo, että Liitto Ensemble edustaa nuorta energiaa.

Oh Happy Day yhdistelee uutta ja vanhaa musiikkia nousevien tähtien a capella-esityksenä.

Rymättylän seurakunnan 680-vuotisen olemassaolon kunniaksi Rymättylän kirkossa kuullaan sunnuntaina lastenkonsertti, jonka tähtinä loistavat lapset. Juhlaesitelmöijinä kuullaan keskiaikaisten kivikirkkojen asiantuntijaa professori Markus Hiekkasta sekä lehtori Kirsi Perkiömäkeä, joka johdattaa kuulijat Rymättylän kirkon seinämaalausten värimaailmaan.

– Lux Gratiaessa alusta asti mukana ollut Rymättylän seurakunta järjestää lauantaina myös perinteisen Jaakobin kävelyn, joka kulkee vanhaa Pyhän Jaakobin reittiä Naantalin keskustasta Rymättylään noin 25 kilometrin verran, Rymättylän kirkkoherra Petri Sirén kertoo.

Neljättä kertaa järjestettävän tapahtuman toteuttavat Naantalin kaupunki, Naantalin Matkailu Oy, Rymättylän seurakunta, Merimaskun seurakunta ja Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry. Tapahtumaa tukee Naantalin Musiikkijuhlat.

Katariina Mäkinen-Önsoy