Raision kaupungin strategian puolivälitarkastelussa nousi esiin iloisia asioita

Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen iloitsee pian valmistuvasta Raision ydinkeskustasta.

Raisiossa on tasapainotettu taloutta, saatu kustannustehokkuutta ennakoivista palveluista ja panostettu ydinkeskustaan. Toisaalta kaupunki ei näyttäydy vetovoimaisena asukkaille eikä työntekijöille. Kaupungijohtaja selittää miksi.

RAISIO. Raision kaupungin strategia vuosille 2013–2017 oli kaupunginvaltuuston käsittelyssä maanantaina 12. lokakuuta strategiakauden tultua puoliväliin. Puolivälitarkastelussa kaupunginjohtaja Ari Korhonen oli tyytyväinen erityisesti siihen, että taloutta on saatu tasapainotettua.

– Raisio on velkaantunut joka vuosi vuodesta 2005 alkaen. Vuonna 2014 nettovelka lähti vihdoin laskuun. Tämä on kaikkein merkittävin saavutus. Nyt olemme menossa kohti strategian mukaista taloutta, Korhonen iloitsee.

Panostamalla ennaltaehkäisyyn on saatu säästöjä

Toisena erityisen hyvänä saavutuksena hän pitää vanhustenhuollon ja terveydenhuollon kulujen saamista hallintaan panostamalla ennaltaehkäiseviin palveluihin.

– Ennakoivalla ikäihmisten hoidolla ollaan pystytty vähentämään ympärivuorokautisen hoidon tarvetta. Samaan aikaan kun ollaan saatu säästöjä, ollaan pystytty parantamaan palvelua. Se on merkittävä onnistuminen, Korhonen kehuu.

Lastensuojelun kohdalla puolivälitarkastelu johtaa Korhosen mukaan harhaan.

– Tässä on mitattu lastensuojeluilmoitusten määrää. Ilmoitusten määrä on lisääntynyt, mutta ongelmat eivät. Nykyään kynnys ilmoituksen tekemiselle on madaltunut. Raisiossa lastensuojelu on samalla tavalla onnistunut kuin vanhustenhuolto. Panostamalla ennaltaehkäiseviin palveluihin on pystytty vähentämään ongelmia, Korhonen selittää.

Ydinkeskusta kehittyy strategian mukaisesti

Kolmantena onnistumisena Korhonen mainitsee ydinkeskustan kehittämisen. Strategian mukaan kaupungin tulee huolehtia ydinkeskustan vetovoimasta ja suunnattava voimavaroja keskustan kehittämiseen. Juuri näin on tehty. Keskustan remontti valmistuu vielä tämän syksyn aikana.

– Nyt näkyy tulos. Ensin kaupunki loi edellytykset keskustan kehittämiselle. Sen jälkeen kiinteistöomistajat pystyivät aloittamaan remontit, joiden myötä saatiin avattua uusia liikkeitä. Ja nyt nähdään, että panostus kannatti, sillä ihmisiä oli tänäänkin todella paljon liikkeellä, kun S-market avattiin, kertoo Korhonen haastattelussa torstaina 15.10.

Raision kaupunki investoi keskustaan 500 000 euroa. Kaava hyväksyttiin 13.10.2014 ja investointimäärärahat hyväksyttiin viime vuoden marraskuussa. Remontti alkoi maaliskuussa ja valmistuu marraskuun loppuun mennessä.

Puolivälitarkastelussa nousi esiin toki myös huolenkin aiheita. Kaupunki ei näyttäydy vetovoimaisena uusille asukkaille eikä työntekijöille, sillä kunnan talouden kiristäminen on näkynyt työntekijöiden arjessa. Sen Korhonen ymmärtää ja myöntää, mutta miinusmerkkistä muuttoliikettä hän ihmettelee.

– Meidän pitäisi paremmin saada tuotua esiin hienot omakotitaloalueemme. Raisiossa hinnat ovat kilpailukykyiset ja täällä on paljon viihtyisiä viheralueita. Lapsiperheille täällä on hyvät päivähoitopaikat ja koulut. Täällä on erinomaiset harrastusmahdollisuudet ja lähiliikuntapaikat. Joukkoliikenteestäkin saamme koko ajan positiivista palautetta. Ulkopaikkakuntalaisten mielikuvissa Raision kuitekin näyttäytyy vieläkin betonilähiönä, eikä siksi houkuttele. Ne jotka tänne muuttavat, ovat kuitenkin todella tyytyväisiä, kaupunginjohtaja selittää.

Raisio – kasvun paikka

Raision strategia on otsikoitu sloganilla: Raisio, kasvun paikka.

– Nyt me olemme konkreettisesti luoneet tänne kasvun paikkoja kaavoittamalla ja rakentamalla uusia yritysalueita. Hahdenniemen kaava tulee valtuustoon marraskuussa. V8-yritystonttialueella on valmiita vapaita tontteja ABC:n kupeessa. Kasitien Raision keskustan puolta kaavoitetaan parhaillaan. Toivon, että kaava tulisi valtuustolle asti ensi keväänä, sanoo kaupunginjohtaja.

Toisaalta kasvun paikka on viittaus myös perheisiin, joille Raisio haluaa tarjota hyvän paikan kasvaa. Lisäksi kaupunki haluaa muistuttaa itseään siitä, että kaupungilla on nyt kasvun paikka.

– Nyt jos koskaan meillä olisi taloudellisesti kasvun paikka kaupunkina, kaupunginjohtaja sanoo.

Janica Vilen