Piikkiön Eläkkeensaajien tanssijat ja laulajat todistavat, että vanhatkin jaksavat

Risto Ruohonen sai ensimmäisen harmonikkansa rippilahjaksi. Siitä asti hän on soittanut, kunnostanut ja entisöinyt harmonikkoja. Konsertissa hän soitti vuonna 2009 Italiassa vartavasten hänelle tehtyä harmonikkaa.

 

TAPAHTUMAT. Piikkiön Eläkkeensaajien lauluryhmä Raikulit ja tanssiryhmä Taapparukset järjestivät yhteiskonsertin Piikkiössä Rungon koululla 17. lokakuuta. Ohjelmistossa riitti laulua ja tanssia hanuristi Risto Ruohosen säestämänä ja koreografi Tiina Tuomisen ohjaamana.

Osa lauluista oli vanhoja kansanlauluja, osa myös lasten ja nuorten lauluja. Lisäksi mukana oli muutama Risto Ruohosen oma sävellys sekä tuttuihin sävelmiin tehtyjä omia sanoituksia.

– Sanoituspuoli on aina lähtenyt helposti, mutta on noita omia sävellyksiäkin kertynyt niin paljon, että tein niistä kirjan vuonna 2012, kun tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun olin ensimmäisillä treffeillä vaimoni kanssa, kertoo Ruohonen.

Vaimo onkin toiminut Ruohosen muusana. Muun muassa Raikuleiden suosikkikappale Neito merien syntyi eräänä juhannuksena, kun Ruohonen katseli vaimoaan juhannussaunan jälkeen. Toinen Raikuleiden suosikkikappale on Kesäaamu, jolla he tulivat kolmansiksi Veteraanien Kulttuurikilpailuissa 2013.

Ruohonen sai ensimmäisen harmonikkansa rippilahjaksi. Siitä asti hän on soittanut, kunnostanut ja entisöinyt harmonikkoja. Tällä hetkellä niitä on yhteensä 56 ja harvinaisimmista oli koottu näyttely Rungon koululle. Vanhin näyttelyn harmonikoista on vuodelta 1920. Raikuleiden kanssa konsertoiminen on Ruohoselle aina ilo, sillä hän on lapsesta asti seurannut lauluryhmää, jota hänen isänsä oli aikanaan perustamassa.

OK ITÄ 28.10. tanssit3
Taapparuksissa tanssivat Ulla Aunio, Holger Enberg, Aila Fagerström, Marja-Liisa Henriksson, Anneli Kaukonen, Inga Laaksonen, Eila Liikanen, Tuula Mäki-Laurila, Irma Oksanen, Tuula Rantolahti, Raija Stirkkinen, Liisa Suomi, Heikki Suominen, Antero Tuominen ja Tiina Tuominen.

Tanssijoiden keski-ikä taas on 75 vuotta. Osa tanssijoista oli uusia, mutta osa on ollut mukana jo 30 vuotta. Koreografi Tiina Tuominen on ylpeä tanssijoistaan.

– Meillä on koossa todella pirteä porukka. Tämän ikäisillä on väkisin jo jotain vaivoja, joten koreografiat on suunniteltu niin, ettei tarvitse hyppiä tai ottaa laukka-askelia. Tanssijat selviytyivät todella hienosti, kehuu Tuominen.

Osa tansseista oli perinteisiä kansantansseja ja osa Tuomisen itse suunnittelemia koreografioita.

Taapparukset voittivat vuonna 2013 Veteraanien kulttuurikilpailut. Sielläkin ryhmä oli keski-iältään kilpailun vanhin, mutta päihitti silti muut. Tänä vuonna kilpailut olisivat olleet Oulussa. Ryhmä ei halunnut lähteä niin kauas, joten kilpailun sijaan päätettiin järjestää konsertti kotikentällä. 180-henkinen yleisö oli päätöksestä mielissään.

Tänä vuonna vietetään kansantanssivuotta teemalla Kaikki pelaa.

– Konserttimme toteuttaa teemaa kahdella tavalla. Toisaalta kaikki otetaan mukaan; toisaalta varmistetaan, että kaikki toimii, Tuominen taustoittaa.

Esiintyjät saapuivat haastatteluun esityksensä jälkeen iloisin mielin.

– Meillä on vaativat ja hyvät ohjaajat. Vaikka välillä pullikoimme niin meidät pidetään ruodussa. Ja tässä on lopputulos, esiintyjät iloitsevat.

OK ITÄ 28.10. tanssit2
Raikulit-lauluryhmään kuuluu Helena Adel, Holger Enberg, Marjatta Helin, Hannu Henriksson, Mirja Julin, Inga Laaksonen, Raimo Lehtonen, Irma Oksanen ja Paavo Salminen.

Janica Vilen