Naantalin kouluissa edistetään liikunnallisuutta

Merimaskun koulun viidesluokkalaiset pelasivat maanantaina 28.9. polttopalloa jättitrampoliinilla. Kuva: Ragip Önsoy
Merimaskun koulun viidesluokkalaiset pelasivat maanantaina 28.9. polttopalloa jättitrampoliinilla. Kuva: Ragip Önsoy
Merimaskun koulun viidesluokkalaiset pelasivat maanantaina 28.9. polttopalloa jättitrampoliinilla. Kuva: Ragip Önsoy

LIIKUNTA. Naantalin Liikkuvat koulut viettävät näinä viikkoina liikunnallista viikkoa. Osa kouluista on nimennyt teemaviikon ”täydelliseksi kouluviikoksi” Merimaskun koululaisten puhuessa puolestaan sporttiviikosta. Velkualla ja Lietsalassa liikuttiin tavallista enemmän 21.–25. syyskuuta. Tällä viikolla 28.9.–2.10. vuorossa ovat puolestaan Merimaskun, Karvetin ja Suopellon koulut. Muissa kouluissa kohotetaan kuntoa lokakuun aikana.

Sporttiviikolla monipuolinen ohjelma

Maanantaina Merimaskun koulussa oppilaat sekä esikoululaiset pääsivät hyppimään jättitrampoliinilla ja palloilemaan. Tiistaipäivää vietettiin Merimaskun Liikkuva koulu -vastuuopettaja Pia Soittilan mukaan kummiluokkien kesken kisaillen ja pelaillen esimerkiksi valokuvasuunnistuksen parissa.

– Keskiviikkona oli vuorossa metsäretki ja puolukan poimintaa. Torstaina selvitetään koulun yleisurheilumestarit ja perjantaina vietetään Nurinkurin-päivää, jolloin kahden oppitunnin aikataulu heittää kuperkeikkaa siten, että oppitunti kestää 15 minuuttia ja ohjattu välitunti 45 minuuttia, Soittila kertoo.

– Kaikilla oppilaillamme on joko kummioppilas tai he ovat itse kummeja: neljäsluokkalaiset ekaluokkalaisille, viidesluokkalaiset tokaluokkalaisille ja kuudesluokkalaiset kolmosille, Soittila lisää.

Liikkuva koulu -ohjelmasta vinkkejä kouluarkeen

Liikkuva koulu 2012–2015 -ohjelman tarkoituksena on lisätä lasten ja nuorten päivittäisen liikkumisen määrää. Toiminnallisuutta on kehitetty Merimaskussa muun muassa välkkäritoiminnalla, jonka vetäjiksi koulutetaan halukkaat viides- ja kuudesluokkalaiset. Lisäksi kummitoiminnan ja oppilaskunnan toimesta järjestetään erilaisia liikuntatapahtumia.

– Viimeksi Kodin ja Koulun päivässä 25.9. oppilaskunnan hallitus järjesti liikunnallista ohjelmaa oppilaille sillä aikaa kun vanhemmat tutustuivat opetussuunnitelman suunnittelutyöhön, Pia Soittila sanoo.
– Naantalin vapaa-aikatoimi tukee kouluja järjestämällä koulutuksia ja lainaamalla erilaisia liikuntavälineitä, Soittila jatkaa.

Oppilaat ovat innoissaan toiminnallisista opetusmenetelmistä sekä liikunnallisuutta edistävistä tapahtumista, sillä lapsille ominaisen leikin ja liikunnallisuuden ohella oppiminenkin sujuu huomaamatta.

Vapaa-ajallaan jalkapalloa ja partiota harrastavat 5. luokan oppilaat Kalle Hyyrynen jaLuukas Pukema odottavat erityisesti yleisurheilukisoja.

– Jättitrampoliinilla hyppely ja polttopallo olivat myös tosi hauskoja. Mielenkiinnolla odotamme myös Nurinkurin-päivää, joka on ihan uusi juttu, pojat kommentoivat.

 

Katariina Mäkinen-Önsoy