Nousiaisten kunta satsaa liikuntaan

Nousiaislainen Kalervo Kulmala sairastaa parkinsonin tautia ja käy kuntoutuksessa nyt kolmatta vuotta. ”Tämä on sellainen sairaus, joka menee pahemmaksi, jos jää kotiin makoilemaan. Liikunta pitää hyvässä kunnossa. Kuntosalin lisäksi liikun paljon metsänraivauksen ja metsästyksen parissa”, kertoo Kulmala. Vieressä häntä opastaa Hanna Tammi Kuntokamari Oy:stä.
Nousiaislainen Kalervo Kulmala sairastaa parkinsonin tautia ja käy kuntoutuksessa nyt kolmatta vuotta. ”Tämä on sellainen sairaus, joka menee pahemmaksi, jos jää kotiin makoilemaan. Liikunta pitää hyvässä kunnossa. Kuntosalin lisäksi liikun paljon metsänraivauksen ja metsästyksen parissa”, kertoo Kulmala. Vieressä häntä opastaa Hanna Tammi Kuntokamari Oy:stä.
Nousiaislainen Kalervo Kulmala sairastaa parkinsonin tautia ja käy kuntoutuksessa nyt kolmatta vuotta. ”Tämä on sellainen sairaus, joka menee pahemmaksi, jos jää kotiin makoilemaan. Liikunta pitää hyvässä kunnossa. Kuntosalin lisäksi liikun paljon metsänraivauksen ja metsästyksen parissa”, kertoo Kulmala. Vieressä häntä opastaa Hanna Tammi Kuntokamari Oy:stä.

KUNTOILU. Nousiaisten kunta avasi kevätkaudella uuden kuntosalin Kaitaraistentielle Puuha Groupin entisiin tiloihin. 335-neliöisissä tiloissa on laitteita nelisenkymmentä ja kulkukortilla pääsee treenaamaan varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan.

– Vanha kuntosali kävi pieneksi jo kauan sitten, joten meillä oli selvä tarve uudelle isommalle salille. Nousiaissa ei ole yksityistä tarjontaa, joten kunnan salista on tullut todella suosittu, sanoo Nousiaisten vapaa-aikatoimen päällikkö Jouni Kangasniemi.

Muutto suurempiin tiloihin ei vaatinut kunnalta suurta investointia, sillä muutto hoidettiin talkoina ja laitteisiin on investoitu vuosien saatossa pikkuhiljaa.

– 40 % kävijöistämme tulee muualta kuin Nousiaisista, esimerkiksi Mynämäeltä, Maskusta ja Naantalista. Tällä hetkellä kuntosali taitaa olla Nousiaisten tuottavin yksikkö, arvioi Kangasniemi.

Toiminnasta saatava tuotto menee uusiin laiteinvestointeihin.

Esteetön kulku

Hän pitää hyvänä päätöksenä kunnalta satsata liikuntaan.

– Täällä on noin 4900 asukasta. Pienessä kunnassa yksikin erikoissairaanhoidon potilas näkyy kunnan budjetissa. Siksi on järkevää panostaa ennaltaehkäisevään toimintaan, hän linjaa.

Kuntosalille on esteetön pääsy, sisältä löytyy inva-wc ja kymmenkunta laitetta palvelee myös pyörätuolin kanssa ilman avustajaa treenaavia.

– Ne laitteet, joilla pystyy treenaamaan pyörätuolilla, on sijoitettu niin, että ympärillä on kunnolla tilaa, Kangasniemi kertoo.

Naapurissa toimii lisäksi fysioterapiayritys Kuntokamari Oy, joka toimi myös vanhan salin naapurissa. Useimmat liikunrajoitteiset ja kuntoutujat tulevatkin salille fysioterapeutin kanssa.

Maksutonta liikuntaa nuorille – ja myös muille

Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku ovat lähteneet mukaan 13–19-vuotiaille suunnattuun Mihi-palveluun, joka mahdollistaa nuorten liikkumisen maksutta. Nousiaisten kuntosalin suhteen idea otettiin heti käyttöön, mutta palvelu laajennettiin koskemaan kaikkia kuntalaisia ikään katsomatta.

Kuntosalille pääsee treenaamaan maksutta keskiviikkoisin ja lauantaisin. Keskiviikkoisin sisään pääsee ilman kulkukorttia klo 15–16.30. Silloin paikalla on myös kunnan liikunnanohjaaja opastamassa laitteiden käyttöä. Lauantaisin maksutta pääsee sisään klo 8–10.30.

Kausikortteja ja kertalippuja pystyy ostamaan Nousiaisten kirjastosta.

Janica Vilen