Taitavien kanutelaisten käsissä Pinokkiosta kehkeytyy nukketeatteria ja perinteistä teatteria yhdistelevä seikkailu, josta ei puutu jännitystä eikä romantiikkaakaan. Vaikka kyseessä onkin viihdyttävä koko perheen näytelmä, ohjaaja Heini Vahtera ei ole epäröinyt tuoda näyttämölle tarinan syvempiä teemoja, kuten vanhemman menettämisen pelkoa ja hyvän ja pahan vastakkaisasettelua.

Kaarinan Nuorisoteatteri: Pinokkio

Alkuperäisteos: Carlo Collodi

Käsikirjoitus: Pasi Hiihtola, Christian Lindroos ja Peik Stenberg

Suomentanut: Henri Kapulainen

Ohjaus: Heini Vahtera

Esityskausi: 23.10.–12.12.2015

Näyttelijöistä sydämet sulattaa erityisesti Vilja Eteläkoski sympaattisena Simo sirkkana sekä nimiroolissa kujeileva Rasmus Hakala. Simo sirkan rooli kasvaa tarinan myötä keskeiseksi, sillä valehteluun taipuvainen Pinokkio-poika tarvitsee välttämättä omantunnon.

Alkuperäisteoksessa esiintynyt puuseppä Geppetto muuttuu KaNuTen versiossa naiseksi saaden samalla Geppetta-nimen. Ninni Simonen Geppettana ja Iiris Ahlström Strombolina vetävät näytelmän ainoat aikuisroolit vakuuttavasti.

Näyttämötaiteen eri lajit näyttäytyvät monipuolisuudessaan Pinokkiossa, jonka KaNuTe on toteuttanut yhdessä Turun Taideakatemian nukketeatterilinjan kanssa. Tarinankerronnassa käytetään tehokeinoina myös livemusiikkia ja tanssia. Livebändi rytmittää näytelmää oivallisesti ja pääseepä solisti Roosa Lumme pianonsa takaa myös näyttelemään.

Klassiseen lavastukseen lisäväriä tuo paitsi nukke- myös varjoteatteri, joka tuo hauskan säväyksen kohtaukseen, jossa Pinokkio löytää itsensä ja ”äitinsä” Geppettan valaan vatsasta. Myös lavan takana aukeavia ikkunoita hyödynnetään luovasti osana lavastusta.

Sadun monikerroksellisuus on pitänyt yleisöä hyppysissään jo pitkälti toista vuosisataa, ja sen kyllä tekee myös KaNuTen versio klassikosta.

Katariina Mäkinen-Önsoy