Ruudintuoksuinen Merirosvopoukama

Piraattiaiheisessa lautapelissä käydään meritaisteluita ja haudataan aarteita.

Pelaajan laiva saapuu saarelle.

Lautapelit.fi:n suomeksi julkaisema Merirosvopoukama (Pirate’s Cove) miellyttää heti ensi silmäyksellä. Pelilauta, kortit ja muu oheistauhka on kaikki kaunista. Aihe on mitä parhain, eikä muita merirosvoaiheisia lautapelejä suomeksi edes markkinoilta juuri löydy. Merirosvopoukama on tarkoitettu 3-5 pelaajalle, joten se sopii pieniin illanistujaisiin ja perheille, jossa lapset ovat kouluiässä (ikäsuositus on 8+). Pelissä on tarkoitus kerätä mainetta ryöstelemällä pelilaudan saaria, voittamalla muita merirosvoja meritaistelussa ja hautaamalla aarteita aarresaarelle. Peliä pelataan aina 12 kierrosta, joten sen kesto on melko vakio: tunnista puoleentoista.

Aivan alussa kukin pelaaja saa alkurahoillaan tuunata omaa laivaansa. Laivoilla on neljä ominaisuutta: purjeet, tykit, miehistö ja runko. Isoilla purjeilla ehtii taistelussa ampumaan ensiksi, miehet ja tykit vaikuttavat taistelussa heitettävien noppien määrään ja isompirunkoinen alus kantaa enemmän aarteita.

Jos merirosvot aiheena kiinnostavat, on Merirosvopoukava hyvä valinta.

Legendaarinen piraatti aarresaarella.

Merirosvopoukama

Suunnittelija: Daniel Stahl, Paul Randles
Pelaajamäärä: 3-5
Julkaisija: Lautapelit.fi
Julkaisuvuosi: 2006
Ikäsuositus: 8+
Peliaika: 60-90 min
Hinta: 35€

Pelilaudalla on kuusi saarta ja Merirosvopoukama. Kaikki pelaajat valitsevat joka vuoro minne saarelle menevät valitsemalla kohteen salaa omasta kapteenin ruoristaan. Ruorit paljastetaan samaan aikaan. Jos pelaaja on ainoa laivana menossa saarelle, hän korjaa saarella olevan aarteen ja voi lisäksi ostaa saaren erikoistuotetta, kuten lisätykkejä, parempia purjeita ja miehistöä. Kapakkasaarelta voi ostaa kortteja, joista voi saada oman papukaijan tai muuta voittamisen kannalta hyödyllistä.

Kun samalle saarelle on menossa useampi pelaaja (tai ennalta määrättyä reittiä kulkeva legendaarinen piraatti), syntyy taistelu. Vain voittaja saa aarteen itselleen, häviäjät joutuvat nilkuttamaan merirosvopoukamaan, jossa saavat korjata taistelussa vahingoittunutta alustaan. Kun ruuma alkaa täyttyä aarteista, on aika haudata ne aarresaarelle, mistä saa lisää mainetta. Kun kaikki 12 kierrosta on pelattu lasketaan mainepisteet ja eniten niitä haalinut voittaa.

merirosvopoukamaPeli on yksinkertainen, mutta tarjoaa silti mukavasti taktikointimahdollisuuksia. Saarilla näkyvistä aarrekorteista ja kanssapelaajien laivojen kunnosta voi päätellä mihin muut saattaisivat olla menossa. Taistelun kulun voi myös kääntää edukseen sopivilla kapakkakorteilla. Tuurillakin on oma osuutensa menestyksessä.

Jos merirosvot yhtään pelin aiheena kiinnostavat, on Merirosvopoukama hyvä valinta. Ns. saksalaistyyppisten lautapelien keskuudessa se on helpoimmasta päästä, joten se sopii hyvin lautapeliharrastusta vasta aloitteleville ja vähemmän pelaavien kavereiden kiinnostuksen herättämiseen. Haastetta on kuitenkin tarpeeksi, jotta myös veteraanit jaksavat nostaa purjeet ja ottaa kompassin suunnan Merirosvopoukamaan.

Kai Saarto

ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Ulkonäkö
Hauskuus
Uudelleenpeluuarvo
Edellinen artikkeliMenolippu – junalla halki Yhdysvaltojen
Seuraava artikkeliHaltiain verta vie Noiturin romaanimittaan
ruudintuoksuinen-merirosvopoukamaMerirosvopoukamassa parasta on nätti ulkomuoto ja mainio aihe. Meininki on hyvin teemaan sopivaa meritaisteluineen ja aarteiden kaivuineen. Merirosvopoukama on hyvä perhepeli. Sitä ei ehkä jaksa pelata kovin montaa peliä putkeen tai hirveän usein, mutta se on toimiva peli ja aina silloin tällöin tekee mieli nostaa pääkallolippu salkoon ja lähteä aarrejahtiin.