Alan Moonin suunnittelema Menolippu (Ticket to Ride) on modernien lautapelien klassikko. Days of Wonder -yhtiön vuonna 2004 julkaisemaa peliä on käännetty kymmenille kielille ja siitä on lukuisia eri versioita. Lautapelit.fi on toteuttanut pelin mainiot suomenkieliset versiot.

menolippu-boksi


Suunnittelija:
Alan R. Moon
Pelaajamäärä: 2-5
Julkaisija: Lautapelit.fi
Julkaisuvuosi: 2004
Ikäsuositus: 8+
Peliaika: 45 min
Palkintoja: Årets Spel (Ruotsi), As d’Or (Ranska), Spiel des Jahres (Saksa), Vuoden Peli (Suomi)
Hinta: 42€

Pelin juoni on yksinkertainen: peruspelissä pelilautana on Yhdysvaltojen kartta, johon on merkitty tukku rautateitä. Pelaajat nostavat pakasta vuorollaan erivärisiä vaunukortteja, joiden kanssa tiettyjä rataosuuksia saa omiin nimiinsä, lyhyistä pätkistä saa vähemmän pisteitä kuin pitkistä. Reitit merkitään laudalle pienillä muovisilla junavaunuilla.

Kullakin pelaajalla myös on salaiset menolippunsa, joihin merkityt reitit toteuttamalla saa lisäpisteitä. Myös pisimmästä yhtenäisestä radasta saa lisäpisteitä.

Peli on kaikin puolin hyvän näköinen ja kestää hyvin pelaamista. Muoviset laudalle asetettavat junavaunut olisivat voineet olla paremman näköisiä. Pelin 10-vuotisjuhlapainoksessa tällaiset deluxe-vaunut löytyvät ja painoksen hankinta jo pelkästään niiden vuoksi vähän houkuttelisi.

Sääntöjä on vain muutama sivullinen ja pelin oppii hyvin nopeasti. Onnellakin on oma osansa. Suositusikäraja on kahdeksasta vuodesta ylöspäin. Pelissä voi taktikoida ja kokeilla eri strategioita, mutta se on niin yksinkertainen että aloittaminen on helppoa. Kuitenkin kymmenien tai satojen pelien jälkeen pystyy kehittämään omaa peliään.

Näennäisen helppoutensa ansiosta Menolippu on niitä harvoja pelejä johon ei oikeastaan koskaan pääse kyllästymään. Pidemmän pelitauon jälkeen kauniisti toteutettu junapeli on yleensä se ensimmäinen joka tarttuu hyllystä käteen. Samoin silloin kuin vieraaksi saapuu ystäviä, jotka ovat pitäneet lautapelejä vain lasten juttuina, on Menolippu oiva valinta ensiesittelyksi uuteen pelisukupolveen.

Useammalla pelaajalla taktiikan osuus kasvaa, sillä reittejä on rajoitetusti.
Useammalla pelaajalla taktiikan osuus kasvaa, sillä reittejä on rajoitetusti.

Yhdysvaltoihin sijoitetun peruspelin lisäksi Menolipusta on saatavilla myös erilaisia versioita, hieman poikkeavilla säännöillä ja eri kartoilla. Esimerkiksi Menolippu Eurooppa ja Menolippu Pohjoismaat tarjoavat hieman vaihtelevia haasteita. Karttapaketteina löytyvät mm. Afrikka, Aasia, Intia ja Sveitsi.  Pelistä on myös taskuun mahtuva korttipeliversio, jota en valitettavasti ole päässyt kokeilemaan. Menolippu on saatavilla myös tietokoneille ja mobiililaitteille, jolloin voi pelata yksinkin tietokoneen ohjastamia pelaajia vastaan.

Menolippua pidetään ns. portti-pelinä aiemmin lähinnä Afrikan Tähteä ja Monopolia pelanneiden tutustuttamiselle uuden polven lautapeleihin. Kokoamalla 2-5 hengen porukan ja varaamalla noin kolme varttia aikaa saa Menolipun avulla ajan lentämään kuin siivillä ja todennäköisesti monta ystävää kiinnostumaan uudestaan seurapeleistä.

Suomessa ja Saksassa vuoden peliksi aikoinaan valittu Menolippu on lautapelien ehdotonta huippua ja erittäin suositeltava valinta koko perheen lautapeliä etsivälle tai vaikka lahjaksi.

Kai Saarto

ARVOSTELUN YLEISNÄKYMÄ
Ulkonäkö
Hauskuus
Uudelleenpeluuarvo
Seuraava artikkeliRuudintuoksuinen Merirosvopoukama
junalla-halki-yhdysvaltojenLukuisia palkintoja kahminut Menolippu on modernien lautapelien klassikko ja hyvä valinta ensimmäiseksi uuden sukupolven lautapeliksi.