Jättimäinen tanssitapahtuma palaa Turkuun

Valtava kansantanssitapahtuma Europeade keräsi satojen tuhansien yleisön Turkuun vuonna 2017. Kuva: Uwe-Jens Igel / Erika Daubitz.

TURKU

Euroopan suurin kansantanssi- ja kansanperinnetapahtuma Europeade järjestetään Turussa vuonna 2029. Tapahtuma on yksi Turun 800-vuotisjuhlavuoden isoimpia yleisötapahtumia ja sen odotetaan tuovan Turkuun tuhansittain osallistujia ympäri Eurooppaa.

Europeade on vuosittainen kansanperinnetapahtuma, joka kokoaa yhteen tuhansia kansantanssin ja kansanmusiikin harrastajia. Ensimmäisen kerran Europeade järjestettiin Suomessa vuonna 2017. Tuolloinkin tapahtuma järjestettiin Turussa, osana 100-vuotiaan Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa.

Vuonna 2017 tapahtumaan osallistui yhteensä yli 6.000 harrastajaa 24 Euroopan maasta. Viisipäiväisen tapahtuman aikana yleisöä arvioitiin olleen kaiken kaikkiaan yli 204.000. Myös vuoden 2029 tapahtumaan odotetaan tuhansia osallistujia ja satoja tuhansia katsojia.

Turun kaupungin tapahtumajohtaja Antti Kirkkolan mukaan Europeade tuo kaupungille paljon positiivista näkyvyyttä ja kansainvälisellä tapahtumalla on myös huomattavia aluetaloudellisia vaikutuksia.

– Turku on aina ollut kansainvälinen kaupunki, ja onkin suuri kunnia, että Turku saa isännöidä näin merkittävää eurooppalaista kulttuuritapahtumaa juuri kaupungin 800-vuotisjuhlavuonna. Europeade täydentää juhlavuoden monipuolista ohjelma- ja tapahtumatarjontaa, ja olemme innoissamme voidessamme toivottaa tervetulleeksi tuhannet esiintyjät ja vieraat ympäri Eurooppaa, Kirkkola kertoo.

Vuoden 2029 Europeade-tapahtuman järjestävät yhteistyössä Turun kaupunki, Turun Kansantanssin Ystävät, Turun Kiikurit, Varsinais-Suomen Kansanmusiikkiyhdistys ja Sampan kansantanssiryhmä yhdessä Kansainvälisen Europeade-komitean ja muiden alueen toimijoiden kanssa.